Curtea de Apel Bucuresti: Omul de afaceri Horia Simu, arestat preventiv

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 3 iulie 2015, 19:24 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri arestarea preventiv pentru 30 de zile a omului de afaceri, Horia Simu, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva.  Simu a fost retinut joi noaptea de procurorii DNA pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In dosar, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de fostul deputat Theodor Nicolescu, Ingrid Zaarour, Remus Iuoras si Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu), vicepresedinte, presedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor la data faptei, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, precum si fata de Alexandru Hanu, expert evaluator, pentru complicitate.

In ianuarie 2015, Guvernul Romaniei - ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Potrivit DNA, in 28 februarie 2008, inculpatii Zaarour, Nicolescu, Iuoras, Nicolescu (fosta Barbulescu) si alte persoane, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie si a Standardelor Internationale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, intocmit de expertul Hanu, corespunzator dosarului de despagubire nr. 38386/CC/2007.

"In cuprinsul raportului (...), valoarea totala la care a fost evaluat imobilul supus despagubirii (teren in suprafata de 97.509 metri patrati situat in Bucuresti, in zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/ mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu aceasta suma, si facilitand obtinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de catre Horia Simu, in acelasi cuantum. De precizat este faptul ca inculpatul Simu a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei, prin depunerea la dosarul de despagubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzator realitatii o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului in scopul acreditarii ideii de 'imposibilitate de restituire in natura' si de 'urgenta' in solutionarea dosarului", sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca acest lucru a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despagubire si impreuna cu acceptul sau dat supraevaluarii facute de Alexandru Hanu, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor premisele necesare aprobarii raportului de evaluare, intocmit in conditii nelegale.

In cauza, procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile fata de Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























695 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by