Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova: Nu am nici o afacere cu Ghita. Eu am 70 de ani, el are 36 de ani si se ocupa cu stiintele noi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 1 iulie 2015, 17:12 Dosare Anticoruptie


Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, cercetat alaturi de Sebastian Ghita in dosarul de coruptie al lui Iulian Hertanu, sustine ca nu are nicio relatie de afaceri cu Sebastian Ghita si ca "sunt inventii anumite interpretari" ale discutiilor telefonice aparute in stenograme. "Daca tineti cont ca eu am 70 de ani, iar Ghita are 36 de ani, nu am nicio afacere, eu sunt din Baia Mare si el este din Ploiesti. Nu am nicio relatie de afacere, ca el se ocupa de stiintele noi, noi ne ocupam de stiintele vechi", a declarat Mircea Cosma, miercuri, intrebat despre relatia sa cu Sebastian Ghita, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca nu are "o relatie cu DNA" si ca nu se puteau da "tigai in Basarabia in campania electorala", asa cum a fost acuzat Sebastian Ghita. "Sunt inventii anumite interpretari ale discutiilor telefonice, adica apare Nenova, nu este vorba de Leova, unde sunt cetatean de onoare si unde in centrul orasului este un bust al lui Stefan cel Mare pe care l-am facut eu cadou", a mai spus Cosma.

Intrebat daca s-au dat tigai in Republica Moldova, Cosma a explicat: "Nici nu stiai cui sa i le dai, chiar daca voiai. Nu are nimeni situatiile cu cetatenilor cu dubla cetatenie din Moldova".

Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a mai spus ca niciodata nu a fost intrebat la DNA despre Victor Ponta.

Seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatii Vlad Cosma si Sebastian Ghita se afla sub control judiciar in dosarul in care DNA Ploiesti ancheteaza modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic.

In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domicliu, in urma unei decizii a instantei supreme. In acelasi dosar, au mai fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre "partenerii" la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

In urma cu o saptamana, procurorii DNA Ploiesti au extins urmarirea penala fata de Sebastian Ghita, pe care il acuza de noi fapte penale, intre care coruperea alegatorilor.

Potrivit DNA, Sebastian Ghita ar fi conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, pentru votarea lui Victor Ponta.

In acest nou dosar procurorii DNA au interceptari ale unor discutii intre Sebastian Ghita si seful CJ Prahova, Mircea Cosma, in care Ghita se arata multumit de rezultatul obtinut in Moldova dupa primul tur al alegerilor prezidentiale.

Potrivit unor documente ale DNA obtinute de Mediafax, scorul obtinut de Victor Ponta in Republica Moldova dupa primul tur al alegerilor prezidentiale il preocupa pe Sebastian Ghita, acesta exprimandu-si multumirea intr-o discutie purtata cu presedintele Consiliului judetean Prahova, Mircea Cosma, in seara de 2 noiembrie 2014, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale.

Astfel, potrivit documentelor citate, in ziua de 02.11.2014, la ora 22:58:14, Sebastian Ghita ia legatura cu Mircea Cosma, cu care poarta urmatoarea conversatie:

GHIŢĂ SEBASTIAN - Presidente…!
COSMA MIRCEA - Î!
GHIŢĂ SEBASTIAN - Am sunat să vă mulţumim. Sunteţi cel mai tare…pe Moldova.
COSMA MIRCEA - De unde ai aflat? E, na!
GHIŢĂ SEBASTIAN - N-am aflat. Ştiţi că vă iubim de mici, eu şi VLĂDUŢ.
COSMA MIRCEA - Nu, da cum e prin Moldova, ia?
GHIŢĂ SEBASTIAN - Dar vrem să vă spunem următorul lucru…
COSMA MIRCEA - E?
GHIŢĂ SEBASTIAN -… “ nu degeaba ne-aţi băgat în cap să punem statui, să facem biblioteci în Moldova, pentru că pentru prima oară după ce …"
COSMA MIRCEA - Pentru prima oară în istoria patriei…
GHIŢĂ SEBASTIAN - …"Mareşalul a spus: soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul!"
COSMA MIRCEA - Da.
GHIŢĂ SEBASTIAN - Am trecut Prutul şi vom câştiga Moldova!
COSMA MIRCEA - E, na!
GHIŢĂ SEBASTIAN - Da. (râde) Vă place de noi, nu?






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1192 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    la 70 (Miercuri, 1 iulie 2015, 17:32)

    gopo111 [utilizator]

    de ani sa isi vada de nepoti in parc , sa lase politica in pace, sau inca nu si-a "organizat " copii si de aia e inca prin cj? nu prea cred ca unul ca el sa fie curat, astia cu cit sint mai sus baga mina mai tare pt ca se cred de neatins, sper sa stea bine mersi in puscarie pina la adinci battrineti
  • +2 (2 voturi)    
    stiinte noi= stiinte vechi (Miercuri, 1 iulie 2015, 19:08)

    VaxXXL [anonim]

    jefuirea banului public e o stiinta veche in care Cozma e lector, dar Ghita a ajuns asistent. Vor fi amandoi promovati de DNA la un rang nou, stiintific, de profesori "magna cum catushe".
  • +3 (3 voturi)    
    Ce norocoasa e Romania cu acest PSD... (Miercuri, 1 iulie 2015, 19:24)

    tarantella [utilizator]

    ...colcaind de oameni de stiinta. Unii cu stiintele vechi, altii cu stiintele noi (sa te strici de ras!).
    Doamna aia legata la ochi ar trebui sa se grabeasca. La 70 de ani riscam ca geniul sa treaca in nefiinta fara sa scrie si el o carticica din puscarie. E dovedit ca astia n-au timp sa scrie in libertate, ca-s prea ocupati cu furatul.
    PS - Bre, nenea caisa, daca esti din Baia Mare, cum dreaqu de-ai ajuns sef la CJ Prahova de prin anul 2000?
  • 0 (0 voturi)    
    PSD (Marţi, 10 noiembrie 2015, 20:52)

    MaryLu [utilizator]

    Penalii astia cat mai raman liberi?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by