ANI critica propunerea legislativa de modificare a regimului de incompatibilitati pentru parlamentari in privinta activitatilor comerciale: "O piedica in prevenirea si combaterea coruptiei"

de Alina Neagu, Iulia Rosca     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2015, 17:05 Dosare Anticoruptie


Cristiana Anghel
Foto: AGERPRES
Agentia Nationala de Integritate critica, intr-un comunicat, propunerea legislativa a senatoarei Cristiana Anghel care modifica sectiunea "Incompatibilitati privind calitatea de parlamentar" din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, modificare care se intentioneaza adoptarea unei prevederi legale care sa conditioneze existenta starii de incompatibilitate, in cazul senatorilor si deputatilor, de desfasurarea unor "activitati comerciale ce rezulta din documentele A.N.A.F.". Potrivit ANI, initiativa legislativa "poate fi considerata o piedica pentru prevenirea si combaterea coruptiei in Romania si care poate genera efecte negative asupra transparentei si legalitatii procesului decizional, afectand, totodata, angajamentele asumate de Romania prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare".

De altfel, la Mecanimsul de Cooperare si Verificare s-a referit si reprezentantul Ministerului Justitiei cand acest proiect a fost dezbatut in plenul Senatului marti, avertizand ca trebuie avut grija sa nu fie afectat raportul Comisiei Europene, fara insa a avea un punct de vedere clar asupra acestui proiect.

ANI arata ca "In forma actuala, art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003 prevede urmatoarele:

"Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile [...]"

Prin amendamentele aduse de initiatori, textul sus-mentionat este propus spre modificare, astfel: Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale ce rezulta din documentele ANAF, inclusiv bancile [...]".

De asemenea, prin amendamentul adoptat cu majoritate de Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei, se propune urmatoarea modificare la acelasi text de lege: "Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu functia de presedinte vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale care desfasoara sistematic si efectiv activitati comerciale organizate ce constau in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri, comert ori prestarea de servicii ca si contribuabili activi in sensul reglementarilor din Codul Fiscal, inclusiv bancile [...]".

Astfel, la data de 16 iunie 2016, Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei a supus spre dezbatere si adoptare, plenului Senatului, raportul de admitere, cu amendamente, a propunerii legislative, mai arata ANI.

In forma actuala a art. 82 din Legea nr. 161/2003, legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt incompatibilitatile aplicabile calitatii de parlamentar, neavand nicio relevanta daca acesta a exercitat, in fapt, calitatea care ii aduce starea de incompatibilitate raportat la calitatea de parlamentar, a desfasurat sau nu vreo activitate in cadrul societatii comerciale, sau daca respectiva societate comerciala a realizat sau nu a realizat vreun venit, potrivit ANI.

"Consideram ca nu se poate exercita, in deplina legalitate, o functie de demnitate publica care obliga la respectarea principiului interesului national, daca in acelasi timp persoana este angrenata si are interese si in mediul de afaceri, intrucat cumularea acestor doua calitati, respectiv cea de parlamentar si cea de persoana detinand anumite calitati in cadrul unei societati comerciale, ar duce la atingerea intereselor generale ale comunitatii si a principiilor care stau la baza statului de drept. Mai mult, opinam ca nu se justifica promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea in legalitate a unei situatii de incompatibilitate, cu atat mai mult cu cat pe rolul instantelor de judecata exista litigii avand ca obiect incompatibilitatea prevazuta de art. 82 din Legea nr. 161/2003, litigii in care instantele de fond au mentinut ca temeinice actele emise de Agentia Nationala de Integritate, in vederea punerii in aplicare a dispozitiilor legale. Precizam faptul ca Agentia a transmis institutiei relevante un punct de vedere cu privire la propunerea de modificare a art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003. Acesta se regaseste pe pagina de Internet, la sectiunea <Puncte de vedere legislatie".

In expunerea de motive, initiatorul sustine ca au fost inregistrate cazuri cand s-au infiintat societati comerciale care "nu au functionat niciodata si chiar s-a uitat de ele".

"Aceste situatii au fost constatate de ANI, care, conform legislatiei actuale, sunt considerate ca stari de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situatii trebuie urmata o cale destul de lunga, plecand de la instantele judecatoresti din teritoriu, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in documentul citat.


Acest proiect legislativ urmeaza sa intre la votul final in Senat luni, iar apoi va merge la Camera Deputatilor, camera decizionala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























771 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    Senatoare apara (Joi, 25 iunie 2015, 17:57)

    andreitr [utilizator]

    coruptii cu toate ca semnalul ca nu mai merge ca-naite a fost dat. Nu pot sa nu-mi pun intrebarea de ce-i apara? Nu cumva ascunde niste mita, spagi, trafic de influenta, etc, pe undeva?
    • -2 (4 voturi)    
      spunea o data un om de afaceri.. (Joi, 25 iunie 2015, 21:28)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

      Ca cea mai mare greseala pe care a facut-o Romania a fost sa nu mai permita in parlament si guvern oameni de afaceri, care si-au dovedit practic abilitatile manageriale. Avea dreptate ? Poate nu, pentru ca la momentul ala "afaceristii" erau de fapt fosti profitori iar functia lor le asigura doar profit.

      In acelasi timp insa au ramas in parlament si guvern tot felul de oameni care n-au nici o treaba cu administrare sau conducere a unei activitati. Cred ca aceasta restrictie ar trebui oprita acum, sau cumva schimbata pentru ca oamenii capabili (antreprenori care si-au cladit propria firma pe propriile competente manageriale) sa poata intra in politica de varf.
  • +4 (6 voturi)    
    Scroafa-n copac (Joi, 25 iunie 2015, 18:13)

    Daniels22026 [utilizator]

    Deocamdata coruptii inca ne mai sfideaza. Scroafa se lasa greu data jos din copac. Dincolo de resentimente, hai sa recunoastem, am reusit impreuna ceva extraordinary.

    Romania scrie istorie. Ceea ce facem noi acum, prin SRI si DNA, o sa se studieze in universitati. Si mai mult de-atat, cred ca exemplul nostru extraordinar va fi urmat de multe tari.

    Romania arata lumii intregi ca SE POATE!!!
    • -5 (7 voturi)    
      "scroafa" ? (Joi, 25 iunie 2015, 21:29)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Ce vocabular de telectual ai.
  • +2 (2 voturi)    
    Senatoare??? (Joi, 25 iunie 2015, 20:40)

    _Un stelist_ [utilizator]

    O, Cicero!
  • +1 (1 vot)    
    „Cine ești tu, ANI, să dictezi Parlamentului?” (Joi, 25 iunie 2015, 23:55)

    Radu I [utilizator]

    ... va spune senatoarea-grevistă-oportunistă din imagine. Tot așa cum îl interpelase pe președinte care se arătase nemulțumit de intenția mafioților din Parlament de a „ajusta” Codul Penal potrivit intereselor lor de clan...
    Așa că, dragă ANI,


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by