Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Adrian Grajdan, condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Nastase

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 16 iunie 2015, 23:03 Dosare Anticoruptie


Adrian Grajdan
Foto: Agerpres
Adrian Constantin Balaban Grajdan, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnat marti de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, dupa ce a emis o adresa prin care arata ca nu exista prejudiciu in dosarul "Trofeul calitatii", in care era judecat fostul premier Adrian Nastase. De asemenea, instanta a impus un termen de incercare de 6 ani, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva.

Potrivit DNA, in 22 mai 2012, Balaban Grajdan, in calitate de inspector general al ISC, a emis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care inspectoratul contesta existenta prejudiciului in dosarul "Trofeul calitatii", in care erau judecati Adrian Nastase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici si Vasile Mihai Cristian.

"Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grajdan a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema. Conform documentului semnat de inculpat, in cauza penala respectiva, ISC nu ar fi inregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal, invocand in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista", sustin procurorii.

In dosarul "Trofeul calitatii", prin sentinta penala din 30 ianuarie 2012, ICCJ ii obligase pe Adrian Nastase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan si Mariana Popovici la plata in solidar cu SC Eurografica SRL a peste 3,3 milioane lei despagubiri civile catre ISC si pe Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana si Bogdan Popovici, Vasile Mihai Cristian - la plata in solidar a peste 3,1 milioane lei cu titlu de despagubiri civile.

DNA considera ca, in aceste conditii, adresa emisa de Balaban Grajdan crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea in sprijinul apararii inculpatilor.

"Efectele acestui document au fost inlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre ISC. Ulterior, prin decizia penala nr. 60 din 20 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori a dispus condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre ISC", mai arata DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1992 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    ce zici (Miercuri, 17 iunie 2015, 8:08)

    nahir [utilizator]

    grajdane, a meritat minciuna pt. care ai fost numit sef?
    ai fost suficient de bine compensat in bani?
    sau ti-au tras o pacaleala de zile mari : "stai linistit, ca noi ajungem la butoane si nu o sa patesti nimic"?
  • +3 (3 voturi)    
    Bine,dar "saracu' "nastase.... (Miercuri, 17 iunie 2015, 9:00)

    gica43 [utilizator]

    ....nu mai primeste si el ceva...anisori,ca de-abia s-a obisnuit sa scrie carti pe acolo !
  • +3 (3 voturi)    
    hmm (Miercuri, 17 iunie 2015, 9:49)

    dum_i [utilizator]

    grajdan a fost numit de ponta pentru misiunea asta.

    se aude dna?
    • -1 (1 vot)    
      Nu chiar (Miercuri, 17 iunie 2015, 13:44)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      Nu stim istoria lui Grajdan in mafie. Dar ceea ce a facut Grajdan, a fost la vremea respectiva prea mult si pentru Ponta. L-a demis imediat. Se pare ca initiativa imbecila a lui Grajdan nu a fost regizata de Ponta.

      La 5 dimineata, chiar in ziua emiterii adresei (care nega existenta prejudiciului in Trofeul Calitatii), Grajdan a primit un telefon de la Adrian Nastase. Stenograma convorbirii se pare ca nu exista, caci n-a aparut in presa. Dar dovada apelului telefonic exista. S-a vorbit in presa despre asta.
    • +1 (1 vot)    
      ....se aude dna? (Miercuri, 17 iunie 2015, 14:42)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui dum_i

      prima actiune a infractorului ponta, dupa preluarea puterii, incacind mai multe lgi, a fost trecerea ISC la guvern, puntru a putea face TRAFIC DE INFLUENTA incercind sa-l scape pe seful comisie de plagiat, sa soldat cu-n esec pe masura faptei comise, nastase fiind in final condamnat,
      ordinea ar fi ponta-grajdean 3 ani cu suspendare dar de ce cu suspendare?
  • 0 (0 voturi)    
    Christian Ciocan Politia Capitalei (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 13:19)

    Christian Ciocan [anonim]

    https://goldpressmedia.files.wordpress.com/2012/04/dsc_0142.jpg


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by