Dinel Staicu, condamnat definitiv la 9 ani de inchisoare in dosarul fraudarii Transgaz Medias
In prima instanta, Dinel Staicu, primise o pedeapsa de 11 ani de inchisoare, in urma unei sentinte a Judecatoriei Sectorului 2, din decembrie 2013.
Staicu a primit aceasta pedeapsa pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Instanta a mai dispus si interdictia ca Staicu sa fie ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, sa ocupe o functie implicand exercitiul autoritatii de stat sau una de conducere a unei persoane juridice pe o perioada de cinci ani.
In acelasi dosar a fost condamnat si Aurel Gabriel Coconea, fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, pentru abuz in serviciu in forma calificata la o pedeapsa de sapte ani inchisoare.
Tot potrivit deciziei luate miercuri de instanta, fostul director general al SC BDJ SA Craiova, Carmen Ioana Popescu, a fost condamnata pentru savarsirea infractiunii continuate de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata la o pedeapsa de cinci ani inchisoare. In acelasi dosar a fost condamnat patru ani de inchisoare fostul director economic al SC BDJ SA Craiova, Vlad Rebegea, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Si fostul director general al SC Sironex SA Craiova, Cornel Volintiru, a fost condamnat in dosarul de fraudare a Transgaz Medias. El a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.
Fostul director general adjunct al SC Asigurarea Nationala Romana SA, Vasile Banciu, a fost condamnat pentru aceeasi infractiune la patru ani de inchisoare.
Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pentru Iulian si Tudorica Siclitaru, pedepse de cate patru ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.
Fostul administrator al SC Delta Telecom SA, Adrian Bogza, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au mai dispus ca toti inculpatii din dosar sa achite Transgaz SA peste 24 de milioane de lei, reprezentand daune materiale.
Dinel Staicu a fost trimis in judecata in noiembrie 2007 in dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro. Alaturi de acesta au fost deferiti justitiei Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu si Vlad Rebega - fosti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Nationala Romana SA, Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum si Iulian si Tudorica Siclitaru.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au stabilit ca, in perioada august 2000 - iulie 2001, Aurel Coconea ar fi incheiat ilegal 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus in circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucuresti, SC Sironex SA Craiova si SC Dumimpex SM SRL Bucuresti.
Conventiile de plati ar fi fost incheiate cu incalcarea OUG 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor in economie, aprobata prin HG 685/1999.
Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat in conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.
Anchetatorii au stabilit ca cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica si Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comerciala, nu ar fi avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare si nici nu ar fi prezentat credibilitate financiara.
Sumele de bani astfel incasate ar fi fost directionate catre firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu si ar fi ajuns in conturile personale ale acuzatilor sau in conturile altor societati in care acestia ar fi fost implicati si de unde ar fi fost retrase in numerar.
Pentru negocierea si incheierea conventiilor de plati, Dinel Staicu ar fi beneficiat si de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de noua miliarde de lei vechi, achitata in contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.
In 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).
Omul de afaceri, care isi schimbase numele in Dinel Nutu, a fost atunci de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala pe vechiul nume. Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare in 6 aprilie 2011, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au fost solicitate informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.
In 7 aprilie 2011, el a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Staicu a fost prins in 19 aprilie 2011, in localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus in tara si incarcerat la Penitenciarul Rahova.
Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestatie in anulare, iar un complet din care faceau parte judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, a decis, la 22 februarie 2012, incetarea procesului penal pornit impotriva lui Staicu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia si a dispus punerea de indata in libertate a condamnatului, intrucat exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca o alta instanta s-a pronuntat pe acuzatiile aduse acestuia.
Ulterior, Dinel Staicu, judecatoarea Veronica Cirstoiu, fiul acestuia Florin Cergan, si Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost arestati pentru fapte de coruptie, respectiv dare si luare de mita.
Fosta judecatoare este acuzata ca ar fi luat mita pentru a anula condamnarea de sapte ani de inchisoare primita de Dinel Staicu in dosarul BIR si pentru interventii in alte dosare. Intre timp, Viorica Cirstoiu a fost plasata in arest la domiciliu si condamnata la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita, trafic de influenta, inselaciune, iar fiul sau, Florin Cergan, a primit doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta, decizia nefiind definitiva.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 3 luni
- 14 ani 11 luni
- 14 ani 7 luni
- 10 ani 11 luni
- 10 ani 8 luni
- 4157 zile
- 3960 zile
- 3626 zile
- 3540 zile
- 3540 zile
- 7478 zile
- 4151 zile
- 5717 zile
- 6292 zile
- 3704 zile
- 3556 zile
- 6143 zile
- 5496 zile
- 6101 zile
- 3598 zile
- 4163 zile
- 5836 zile
- 6670 zile
- 5240 zile
- 5167 zile
- 6222 zile
- 6195 zile
- 3252 zile
- 4403 zile
- 6196 zile
- 3655 zile
- 3471 zile
- 4465 zile
- 5269 zile
- 5283 zile
- 6103 zile
- 5264 zile
- 3548 zile
- 3515 zile
- 4388 zile
- 5906 zile
- 4428 zile
- 5689 zile
- 3981 zile
- 6035 zile
- 4542 zile
- 3478 zile
- 3701 zile
- 4813 zile
- 3491 zile
- 3737 zile
- 6553 zile
- 5461 zile
- 4750 zile