Primarul municipiului Gheorgheni trimis in judecata de DNA pentru ca a vandut un teren deja concesionat. Edilul mai este acuzat si de santaj si instigare la delapidare

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 29 mai 2015, 16:01 Dosare Anticoruptie


DNA
Foto: AGERPRES
DNA l-a trimis in judecata pe Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu pentru ca ar fi vandut un teren catre o firma desi fusese concesionat catre o alta companie. 

Edilul este acuzat si de santaj - pentru ca l-ar fi somat pe denuntator, administrator al societatii ce concesionase terenul sa renunte la functie -  si de instigare la delapidare pentru ca a determinat-o pe secretara sa a determinat-o pe secretara sa, Barabas Eva Csilla, sa-i aduca acasa inregistrari ale unei sedinte a consiliului local.

Janos Mezei a fost trimis in judecata in arest la domiciliu iar secretara sa in stare de libertate.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata 
in stare de arest la domiciliu, a inculpatului MEZEI JANOS, primar al municipiului Gheorgheni, judetul Harghita, pentru comiterea infractiunilor de: - abuz in serviciu, 
- santaj si  
- instigare la delapidare. 

si in stare de libertate, a inculpatei BARABAS EVA-CSILLA, secretara in cadrul Primariei municipiului Gheorgheni, la data faptei, pentru comiterea infractiunii de delapidare. 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 


In cursul anului 2013, inculpatul Mezei Janos, in calitate de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, si-a exercitat in mod fraudulos atributiile de serviciu, incheind, in numele municipiului Gheorgheni, un contract de vanzare-cumparare a unei parcele de teren in suprafata de 400 mp, amplasata pe malul Lacului Rosu, prin care a instrainat acest bun catre o societate comerciala, in conditiile in care acest teren nu putea sa fie vandut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. "Monturist"S.R.L, de catre Municipiul Gheorgheni (sub forma folosintei bunului, prin concesionarea pe o durata de 49 de ani catre respectiva societate).


De asemenea, la data de 17 ianuarie 2015, inculpatul Mezei Janos, l-a somat pe administratorul S.C. "Monturist" S.R.L (denuntator in cauza) ca, pana in data de 19 ianuarie 2015, ora 09:00, sa vina la sediul primariei si sa-si prezinte demisia din functia de administrator, in caz contrar urmand a suferi consecinte negative, precum darea in vileag a unor fapte reale si/sau imaginare care il vor determina sa nu mai poata munci si locui in municipiul Gheorgheni. 

In acest mod, inculpatul Mezei Janos incerca sa il determine pe administratorul S.C. "Monturist" S.R.L sa renunte la demersurile sale legitime de a obtine, prin diverse cai legale (actiuni civile in justitie, denunturi penale etc.), restabilirea integritatii patrimoniului societatii. Acest demers al inculpatului Mezei Janos a avut ca scop asigurarea si pe viitor a folosintei netulburate a terenului de 400 mp, obtinut ilegal de catre reprezentantul firmei respective, in conditiile aratate mai sus.

La data de 30 ianuarie 2015, judecatorul de drepturi si libertati, din cadrul Curtii de Apel Tirgu Mures, a dispus admiterea contestatiei Ministerului Public si mentinerea fata de inculpatul Mezei Janos a masurii controlului judiciar, impunandu-i-se acestuia, printre altele, obligatia suplimentara de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita.

Din mijloacele de proba administrate in cauza a rezultat ca inculpatul Mezei Janos a continuat sa se comporte, in continuare, in anumite situatii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfasurand activitati pentru determinarea consilierilor locali sa adopte, in sedinta, textul unei scrisori, al carei initiator a fost el insusi.

Acest document urma sa fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni actionarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urma sa fie convins sa il oblige pe denuntator sa-si retraga sesizarea penala formulata impotriva inculpatului.

Dezbaterile sedintei Consiliului Local Gheorgheni din 16 februarie 2015 au fost inregistrate audio-video si stocate pe un suport magnetic aflat in custodia unui consilier la Primaria mun. Gheorgheni ¬ Compartimentul Administratie Publica Locala. 

Continutul acestor inregistrari, desi este, in principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispozitia unei persoane interesate numai in anumite conditii, stabilite clar intr-un regulament de ordine si functionare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL nr. 189/2012. Potrivit acestui regulament, un cetatean obisnuit poate solicita copii ale inregistrarii, prin depunerea unei cereri in acest sens si plata cheltuielilor de efectuare a copiei. In nicio situatie, originalele nu pot fi puse la dispozitia cetatenilor obisnuiti, nici la sediul institutiei si nici in alta parte.

In aceste conditii, la data de 17 februarie 2015, inculpatul Mezei Janos, prevalandu-se in continuare de functia sa de primar, desi ii era interzis acest lucru in mod expres, a determinat-o pe secretara sa, inculpata Barabas Eva Csilla, sa se deplaseze la biroul consilierului respectiv, sa ia inregistrarile respective si sa i le trimita la domiciliul sau, lucru care s-a si intamplat ulterior.

Procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil aflat in proprietatea inculpatului Mezei Janos. 
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























568 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by