Darius Valcov a picat testul poligraf (rechizitoriu)

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 21 mai 2015, 19:24 Dosare Anticoruptie


Darius Valcov la DNA
Foto: Mediafax
Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost supus testului poligraf in timpul anchetei DNA, insa el a picat testul atunci cand a negat ca ar fi primit mita de la omul de afaceri Theodor Berna, scrie Agerpres. In rechizitoriul prin care Darius Valcov a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta se arata ca acesta a solicitat anchetatorilor sa fie examinat cu tehnica poligraf.

Potrivit raportului de constatare criminalistica din 18 mai 2015 al IGPR, lui Valcov i s-au pus urmatoarele intrebari: "Ati primit, in mod direct, vreo suma de bani de la Theodor Berna in legatura cu contractele incheiate intre SC Tehnologica Radion SRL si Compania de Apa Olt, la sediul Tehnilogica Radion"; "Ai spalat vreo suma de bani provenita de la Tehnologica Radion prin societatile SC Plus Confort, SC Cafmin, SC MKS Still Grand Serv SRL si SC Bogmar PRO Design?"; "In afara de ceea ce mi-ai spus, ai controlat activitatile comerciale dintre firmele SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL, SC City Hotel &Louge SRL, SC Enero Prod SRL, SC Rupiah SRL si SC Aceti SRL".

La toate aceste intrebari, Darius Valcov a raspuns "Nu", insa aceste raspunsuri "au provocat modificari specifice comportamentului simulat".

Si Minel Prina, actualul primar al municipiului Slatina, a solicitat un test poligraf, insa s-a razgandit pe motiv ca specialistul criminalist din cadrul IGPR nu ar fi unul independent si, pe cale de consecinta, lipsit de obiectivitate.

Procurorii DNA sustin ca de fapt Minel Prina a cerut sa fie supus la testul poligraf in speranta ca solicitarea va fi respinsa, pentru a putea ulterior sa invoce credibilitatea afirmatiilor sale, in sensul ca nu a primit vreodata vreo suma de bani de la Theodor Berna, pentru a o remite lui Darius Valcov.

Darius Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata.

Alaturi de Darius Valcov au fost deferiti justitiei Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu.

Procurorii sustin ca, in cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Suma totala primita de Valcov de la Theodor Berna a fost de 2 milioane euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5998 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    eh, un fleac... (Joi, 21 mai 2015, 19:46)

    ..13 [utilizator]

    vreo 2 milioane euro - 3 lingouri de aur si inca cateva tablouri...

    Un fleac cu cat i-a ciuruit Valcov pe cetatenii din Slatina
    Austeritate maxima in 2009...
  • +4 (4 voturi)    
    poligraful e ok dupa test ? (Joi, 21 mai 2015, 19:49)

    LiviusAcris1 [utilizator]

    intr-o alta stire un ciudat fenomenul meteorologic a avut loc: mai multe lacuri si balti au inghetat in zona.
  • -4 (6 voturi)    
    Testul poligraf este o pseudostiinta, e irelevant! (Joi, 21 mai 2015, 20:37)

    dumitrica [utilizator]

    Faptul ca Darius Valcov a picat testul poligraf este irelevant deoarece identificarea minciunilor cu detectorul reprezinta o pseudostiinta pe care nu se poate pune baza.

    Vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Polygraph

    De exemplu, atunci cind lui Darius Valcov i s-a pus intrebarea:

    "Ati primit, in mod direct, vreo suma de bani de la Theodor Berna in legatura cu contractele incheiate intre SC Tehnologica Radion SRL si Compania de Apa Olt, la sediul Tehnilogica Radion?"

    poligraful putea sa detecteze o reactie asociata de experti, dar nu pe baze stiintifice serioase, cu minciuna daca Valcov primise indirect niste bani de la Berna fara insa a avea vreo legatura cu firma Tehnologica Radion sau simplu daca Valcov stia de unele smecherii ale lui Berna fara ca acestea sa aiba legatura cu Valcov.

    Detectorul de minciuni mai mult incurca decit ajuta. Daca DNA-ul recurge la publicarea in ziar a testelor poligraf inseamna ca nu este serios.
  • -5 (5 voturi)    
    Poligraful poate fi pacalit foarte usor (Joi, 21 mai 2015, 22:30)

    cititor amuzat [anonim]

    Justitia din Romania ar face bine sa se descotoroseasca pur si simplu de masinariile astea care perpetueaza periculosul mit al "detectarii minciunii".

    Cititi un articol recent pe tema asta:
    Insidious Orwellian Machines by Gavin McInnes
    https://tinyurl.com/mlqwynh
  • -2 (2 voturi)    
    "Scriu despre ce vreu eu!"- deviza "Hot News" (Vineri, 22 mai 2015, 11:03)

    EllenaS [anonim]

    De ce nu scrieti si despre raspunsurile date de Valcov la intrebari la care a trecut testul? Mai ce deontologi sunteti!
    • +1 (1 vot)    
      Pentru simplul motiv ca Valcov l-a denuntat (Vineri, 22 mai 2015, 11:57)

      PERIFERIGERI [utilizator] i-a raspuns lui EllenaS

      pe Blaga ca fiind cel care a luat mita de la Bernea !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by