Curtea de Apel Constanta: Sorin Strutinsky va fi judecat in arest la domiciliu in dosarul de trafic de influenta

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2015, 22:44 Dosare Anticoruptie


Sorin Strutinsky
Foto: Mediafax
Curtea de Apel Constanta a hotarat ca omul de afaceri Sorin Strutinsky sa fie judecat in arest la domiciliu in dosarul de trafic de influenta, dar acesta ramane in inchisoare in conditiile in care este arestat preventiv intr-o alta cauza, transmite Mediafax.

Instanta a decis, marti, inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Sorin Strutinsky in dosarul de trafic de influenta in care omul de afaceri este judecat de Tribunalul Constanta fiindca ar fi primit aproximativ doua milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.

Decizia Curtii de Apel Constanta este definitiva.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denuntator zece la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre societatea comerciala reprezentata de acesta, in baza a trei contracte incheiate cu Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

In schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor DADL si asupra mnistrului Mediului de la acea vreme, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului catre societatea comerciala respectiva. Ulterior, in baza pretinderii initiale, in perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denuntator suma totala de 1.286.958,17 lei, banii fiind virati din conturile bancare ale societatii reprezentate de denuntator in conturile bancare ale societatilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL si SC CDS Project SRL.

Ulterior, in perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky, urmarind obtinerea banilor, i-a determinat pe reprezentantii societatii denuntatorului si pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL si SC CDS Project SRL sa falsifice mai multe contracte, aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile. Astfel, intre 2009 si 2013, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentantii firmelor respective sa faca, in mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii, din patrimoniul societatii beneficiare a banilor publici in patrimoniul celor cinci societati. In acest mod, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit de catre procurorii DNA se mai arata ca, in cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la acelasi denuntator o alta suma de bani reprezentand tot zece la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de aceeasi societate reprezentata de denuntator, in baza unui contract privind extinderea unei dane din portul Constanta, incheiat cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta.

In schimbul banilor, Strutinsky, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, in baza contractului.

Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, dupa ce societatea beneficiara a contractului de lucrari a incasat suma de aproximativ cinci milioane de lei, denuntatorul a renegociat, in data de 11 ianuarie 2015, cu Sorin Strutinsky, suma pe care acesta din urma o pretindea, de la 10 la suta, la 8 la suta, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei.

Tot in cursul anului 2012, Sorin Strutinsky i-a mai pretins denuntatorului, in aceleasi conditii, alti 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre firma acestuia (ca parte a unui consortiu de firme), in temeiul unui contract incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta ce prevedea efectuarea de lucrari de intretinere pe Canalul Dunarea - Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba - Midia Navodari.
Consortiul de firme din care facea parte societatea denuntatorului a incasat astfel pretul lucrarilor executate, de 12.744.039 lei si TVA aferenta de 3.058.569,53 lei.

Ulterior, in baza pretinderii initiale, Sorin Strutinsky a primit de la denuntator suma de 605.886,80 lei, banii fiind virati din conturile bancare ale societatii denuntatorului in conturile bancare ale SC Sisteme Internationale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL si SC New Open Sector SA, indicate de catre Strutinsky. De asemenea, Sorin Strutinsky a primit, in numerar, si suma de 25.000 de euro, urmand ca diferenta de incasat - in cuantum de 112.000 de lei, sa fie achitata in cursul anului 2015.

Urmarind obtinerea acestor foloase, in perioada 2013 - 2014, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentantii societatilor mentionate sa falsifice mai multe contracte, ce au fost apoi folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale societatilor comerciale. Ulterior, el i-a determinat pe reprezentantii firmelor sa faca, in mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii din patrimoniul firmei denuntatorului, in cel al societatilor mentionate. In acest fel, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Tot in rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in cursul anului 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de aproximativ 1.600.000 de euro de la denuntator, reprezentand sase la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre societatea acestuia, ca parte a unui consortiu, in temeiul unui contract de modernizare ecluze - echipamente si instalatii, incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta. In schimbul banilor, Strutinsky a promis ca ii va determina pe functionarii CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului, fata de consortiul respectiv.

In anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins si suma de 202.500 de lei, care reprezinta sase la suta din valoarea facturilor incasate in 2014, in cuantum total de 3.375.179 lei.

Sorin Strutinsky este judecat de Tribunalul Constanta in acest dosar pentru trafic de influenta.

Desi Curtea de Apel Constanta a decis sa fie judecat in arest la domiciliu, Sorin Strutinsky ramane in continuare in inchisoare pentru ca este arestat preventiv in dosarul in care este anchetat in arest preventiv si Radu Mazare. Primarul suspendat al Constantei este acuzat ca ar fi primit mita de noua milioane de euro de la mai multe firme, iar banii ar fi fost dati prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate cu o societate controlata de Sorin Strutinsky.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























232 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by