Instanta suprema judeca luni primul termen in dosarul Microsoft

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 4 mai 2015, 6:04 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca luni primul termen in dosarul Microsoft, in care au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, precum si primarul suspendat din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, anunta Agerpres.

"In perioada 2004 - 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la doua persoane (denuntatoare) suma de 7,65 milioane de dolari in anul 2004 si, respectiv, suma de 2.700.000 euro in anul 2009, pentru a-si exercita influenta asupra unor membri ai Guvernului Romaniei si functionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenta asupra acestora - Serban Mihailescu, cercetat intr-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influenta asupra unor persoane din Guvern in anul 2004, Cocos Dorin - persoana cu influenta asupra unor membri ai Guvernului in anul 2009, astfel incat sa asigure firmelor sustinute de denuntatori incheierea si derularea contractelor de licentiere Microsoft", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii sustin ca sumele de bani pretinse au fost transferate in contul Running Total Group, societate care ii apartine lui Nicolae Dumitru, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive. Ulterior, sumele de bani respective au fost virate in conturi de economii si investitii deschise pe numele inculpatului, "nefiind efectuate operatiuni de disimulare a provenientei sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora".

Dorin Cocos este acuzat ca in anul 2009 a pretins de la aceiasi doi denuntatori suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Stefan si suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, "toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern, intre care ministrul Udrea Elena Gabriela, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori, adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009".

Anchetatorii au stabilit ca Dorin Cocos a primit efectiv de la denuntatori suma de 9 milioane de euro.

La randul sau, Gabriel Sandu este acuzat ca, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a pretins si primit in anul 2009, de la aceiasi denuntatori, suma de 2.196.035 euro "pentru a asigura promovarea hotararii de guvern, pentru a face demersuri in vederea obtinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor sustinute de denuntatori incheierea contractului de inchiriere de licente Microsoft prin exercitarea influentei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor functionari". Suma de bani a fost transferata, la solicitarea sa, in contul firmei Essim partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive.

Tot in anul 2009, perioada in care exercita functia de primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Stefan, in baza unei intelegeri prealabile cu Dorin Cocos, "a pretins si primit de la cele doua persoane denuntatoare suma de 3.996.360 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009". Banii au fost transferati in contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care apartinea unei persoane din cercul relational al inculpatului si care a acceptat tranzactionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Stefan.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Nicolae Dumitru, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1102 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by