Tribunalul Bucuresti: Posta Romana a avut o atitudine pasiva privind recuperarea prejudiciului, in dosarul lui Mihail Toader

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 3 mai 2015, 11:02 Dosare Anticoruptie


Mihai Toader - fost director Posta Romana
Foto: AGERPRES
Poşta Română a avut o atitudine pasivă în dosarul lui Mihail Toader, fapt care dovedeşte că "nici actuala conducere nu se preocupă îndeajuns de patrimoniul acesteia", iar în faţa unei instanţe civile nu ar fi avut nicio şansă să recupereze prejudiciul constatat de anchetatori, potrivit Tribunalului Bucureşti, citat de Mediafax.

Tribunalul Bucureşti (TB) l-a condamnat, în 9 februarie, pe fostul director al Poştei Române Mihail Toader la zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de aproximativ 6,5 milioane de euro.

Prin aceeaşi decizie a Tribunalului Bucureşti au fost condamnaţi Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, toţi trei primind câte zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Conform hotărârii instanţei, cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului.

Judecătorul care a dat sentinţa în acest dosar a arătat, în motivarea deciziei, că cei patru inculpaţi, în calitate de înalţi funcţionari ai unei importante companii de stat, în loc să apere interesele CNPR, au acţionat în sens contrar, cu rea-credinţă, pentru păgubirea acesteia.

Potrivit motivării, fiecare dintre cei patru inculpaţi a avut rolul său bine definit în săvârşirea infracţiunii, iar în ipoteza în care cel puţin unul dintre ei ar fi refuzat să ia parte la activitatea infracţională, prejudicierea părţii civile ar fi fost împiedicată.

În plus, s-a apreciat că mijloacele folosite de inculpaţi denotă o "înaltă calificare" infracţională, de natură să conducă instanţa la concluzia că aceştia "sunt de o periculozitate deosebită, fapt ce impune aplicarea unei pedepse exemplare în raport de gravitatea infracţiunii săvârşite".

De asemenea, determinant în cuantificarea pedepsei a fost prejudiciul uriaş cauzat CNPR, de 6.583.000 euro, prejudiciu nerecuperat până în prezent şi nerecuperabil nici în viitor, în condiţiile în care măsurile asiguratorii impuse asupra unor imobile proprietatea inculpaţilor sunt practic insuficiente.

"În condiţiile în care România se zbate într-o insuficienţă acută de fonduri pentru sănătate, pentru învăţământ, pentru infrastructură, inculpaţii, într-un interval extrem de scurt - din iulie până în noiembrie -, au cauzat CNPR acel prejudiciu uriaş, prejudiciu care va fi acoperit într-un mod sau în altul de către contribuabilul român plătitor de taxe şi impozite, contribuabil care aşteaptă, şi este îndreptăţit să o facă, de la înalţii funcţionari care administrează banul public, un nivel de trai mai bun şi nicidecum supunerea acestuia la lipsuri de tot felul de care nu poate fi făcut răspunzător", notează instanţa.

Totodată, instanţa a avut în vedere, la stabilirea cuantumului pedepsei, şi conduita inculpaţilor, atât pe parcursul urmării penale, cât şi cu ocazia cercetării judecătoreşti. În ciuda evidenţei vinovăţiei, inculpaţii au negat infracţiunea, arată instanţa.

În consecinţă, instanţa a apreciat că "scopul educativ şi, mai ales, preventiv al sancţiunii aplicate inculpaţilor poate fi atins prin aplicarea unei pedepse al cărei cuantum va fi la maximum special prevăzut de lege şi bineînţeles cu executarea în regim de detenţie, cuantum care va constitui totodată un serios avertisment pentru cei care se află în prezent în importante funcţii de conducere ale regiilor şi companiilor cu capital majoritar de stat şi care gestionează banul public".

Referitor la acţiunea civilă promovată de CNPR, judecătorul a remarcat "pasivitatea cu care partea civilă s-a remarcat pe parcursul derulării judecăţii, fapt care dovedeşte că nici actuala conducere a CNPR nu se preocupă îndeajuns de patrimoniul acesteia".

"În faţa unei instanţe civile, acţiunea civilă promovată de către CNPR nu ar fi avut practic nicio şansă de reuşită şi, numai graţie activităţii reprezentantului Ministerului Public, acţiunea promovată de către partea civilă urmează a fi admisă, din actele şi lucrările dosarului rezultând că, într-adevăr, aceasta a suferit acel prejudiciu reclamat", a precizat judecătorul.

Instanţa a mai dispus, prin sentinţa din 9 februarie, menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ce aparţin lui Emanoil Lepădatu şi Dan Mihai Toader, pe un imobil al lui Vasile Bărbuleţ şi unul al lui Andrei Marinescu.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă, contesaţia formulată de cei patru foşti şefi din CNPR având termen de judecată la Curtea de Apel Bucureşti în 21 mai.

În decembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu şi Vasile Bărbuleţ, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, şi Bărbuleţ Vasile, în calitate de şef departament, "şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poşta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, arăta DNA.

Anchetatorii susţin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost condamnaţi definitiv în alte două dosare, în care au fost trimişi în judecată în octombrie 2009 şi în decembrie 2010.

În dosarul trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader şi pe Emanoil Lepădatu la patru ani de închisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1603 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Felicitari ACESTOR judecatori (Duminică, 3 mai 2015, 12:19)

    Maniu [utilizator]

    avem sperante!
  • +5 (5 voturi)    
    O sentinta ce face cinste acestei instante !! (Duminică, 3 mai 2015, 12:36)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    Pe cand mai multe, la toate instantele din tara?
  • -1 (3 voturi)    
    setea de sange (Duminică, 3 mai 2015, 15:07)

    Cetateanul resemnat [anonim]

    Face oamenii sa se bucure! Andrei Marinescu a lucrat toata viata lui profesionala la Posta, din drag de institutie. Este un om modest, inteligent si respectat. Chiar nu vede nimeni persoana care incearca continuu, de ani de zile, sa-i distruga pe acesti oameni??? Inseamna ca totusi institutiile nu sunt chiar asa de capabile...
    • +1 (1 vot)    
      posta (Duminică, 3 mai 2015, 23:12)

      OS [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul resemnat

      O fi fost Marinescu dedicat o viata intreaga Postei ...dar tot degeaba daca pe final .... a bagat mana pana la cot in borcanul cu miere! Cine sa-l distruga ? ... S-a distrus singur atunci cand a hotarat sa se inhaiteze cu Toader, Lepadatu si Buciu! De ce a permis si el ...si Barbulet sa se fure in halul asta? De ce? De ce nu s-au impotrivit sa initieze asemenea escrocherii! Poate va dati singuri raspunsul!
  • -1 (1 vot)    
    pacat.. (Luni, 4 mai 2015, 10:04)

    clarahtc [utilizator]

    Oare de ce nu exista lege pentru toti? Oare de ce se bucura oamenii cand este cineva arestat fara sa stie clar datele problemei? a urmarit cineva cum era posta acum multi ani si cum este acum? referitor la acest dosar,oare un director chiar trebuie sa aiba cunostinte despre tot? it, gunoaie etc?? sunt vinovati pentru ca sunt/au fost directori si din pacate ei trebuie sa semneze. 10 ani de puscarie??? Infractori periculosi? atunci pedofilii,criminalii ce mai sunt? se vede clar ca cineva s-a pus pe ei si dovada inca o data, dupa ce au scapat de vechea conducere,au venit ei sa conduca posta si unde au adus-o?? la asta sa va ganditi voi cei care comentati cu bucurie faptul ca unii oameni stau inchisi nevinovati marea majoritate in puscariile "minunate"ale Romaniei. sa nu fiti si voi pusi in situatia de a avea pe cineva drag acolo


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by