Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, retinut pentru 24 de ore cu propunere de arest preventiv

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2015, 11:58 Dosare Anticoruptie


Robert Raduly, primarul din Miercurea Ciuc trimis in judecata de DNA
Foto: Agerpres
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore a primarului minicipiului Miercurea Ciuc, Robert Kalman Raduly, precum si viceprimarul Domokos Szoke, incepand de la data de 29 aprilie, anunta DNA, intr-un comunicat publicat joi.

Robert Kalman Raduly este acuzat de:
  • abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (2 infractiuni),
  • instigare la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • conflict de interese
Domokos Szoke este acuzat de:
  • abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (4 infractiuni),
  • instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale.
Care sunt acuzatiile procurorilor DNA:

1. In calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pe baza unor documentatii incomplete, aferente reabilitarii/modernizarii unui imobil in care isi desfasoara activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia. In baza relatiilor dintre Raduly Robert-Kalman si conducerea institutiei de invatamant, primarul fiind si cadru didactic la filiala din municipiu a universitatii, acesta a aprobat, in septembrie 2014, autorizatia pentru efectuarea unor lucrari de constructie la imobil si amenajare a spatiului aferent (parcari si alei in proximitatea acestuia), in conditiile in care documentatiile depuse pentru aprobare nu indeplineau conditiile legale.

2. In perioada iulie - septembrie 2014, in conditiile in care Casa de Cultura a Sindicatelor - Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii si fata de aceasta s-a deschis procedura de insolventa, in calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert - Kalman a determinat o persoana, desemnata de instanta sa fie administrator judiciar al debitoarei, sa accepte vanzarea catre Primaria Miercurea Ciuc, la un pret subevaluat, a unui imobil detinut de casa de cultura. In acest scop, s-a stabilit sa fie desemnat un evaluator, astfel incat acesta sa mentioneze degradari si uzuri inexistente, apte sa justifice o evaluare a imobilului situata sub cea reala.

3. Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos in calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea S.C. Topo Service S.A. in lipsa receptiei legale a lucrarilor de cadastru general efectuate de aceasta firma. Platile nejustificate s-au efectuat in baza unui contract incheiat intre primaria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act aditional .
Platile s-au efectuat in conditiile in care documentatia intocmita de aceasta firma a fost restituita de 3 ori de OCPI Harghita, in mod succesiv, din cauza nerespectarii unor conditii legale si pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzata receptia lucrarilor de catre institutia mentionata, sigura abilitata pentru aprobarea lucrari de cadastru general la nivelul judetului.
Actele intocmite de S.C. TOPO SERVICE S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani mentionate in contractul si actul aditional intocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cartilor funciare ori realizarea unei evidente actualizate de cadastru si publicitate imobiliara la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrari lipsite de valoare juridica si finalitate.

4. Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegala, in favoarea unei persoane, a unui contract de inchiriere ce are ca obiect inchirierea de catre o societate comerciala a unui spatiu comercial proprietate privata a administratiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

In 22 iunie 2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectiva sa altereze continutul contractului de inchiriere, pentru a permite chiriasului sa subinchirieze parte din imobil. Astfel, s-au incalcat prevederile contractuale initiale adoptate prin Hotarare de Consiliu Local.

La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegala a contractului, in sensul cerut de persoana respectiva.

5. Szoke Domokos, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitatie organizata de primaria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrari de amenajare zona verde, in valoare estimata de 1.320.170 lei, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucuresti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren mai mare decat cea reala.

Dupa executarea lucrarilor, Szoke Domokos a semnat si avizat documentatii justificative prin care au fost acceptate platile pentru lucrari aferente unei suprafete de teren de 100 de ori mai mare decat cea reala.

6. A mai rezultat comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu, de catre Szoke Domokos, ce a constat in luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primariei, si deplasarea cu el strict in interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, in perioada 18-21.07.2014, in concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primariei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului si uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc.

Cei doi vor fi prezentati joi in fata Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2515 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    :-) (Joi, 30 aprilie 2015, 12:37)

    _CK_ [utilizator]

    La pârnaie cu infractorii !
  • +3 (5 voturi)    
    ...coruptia primeste o lovitura grea...:))) (Joi, 30 aprilie 2015, 12:38)

    ganditorul [anonim]

    ha-ha-ha....tineti-va bine si cititi punctul 6....Breaking news...Alerta!...stire bomba!.....culmea coruptiei....un viceprimar s-a dus cu masina de servici la pescuit...sau la o lambada....OK, stiu...nu e corect, nu e frumos....nu e moral...dar atunci ia sa-i adunam pe toti edilii locali din ultimii 25 de ani...si sa-i chemam pe National Arena la o audiere generala...si sa ridice mana acela care nu s-a folosit de masina de servici macar o data...stiu eu sa-i duca soacrei un kg de cas proaspat...de rasu` curcilor am ajuns...Bravos natiune...
    • +1 (1 vot)    
      curca ... (Joi, 30 aprilie 2015, 14:08)

      maryus999 [utilizator] i-a raspuns lui ganditorul

      pai ... poate doar tu esti curca pe aici si razi finca benzina aia din masina de serviciu o platesti tu ca contrubuabil ... coruptia si abuzul in serviciu sunt treburi serioase care nu ar trebui sa faca sa rada curci ca tine ...
      • 0 (0 voturi)    
        ...n-ai inteles... (Joi, 30 aprilie 2015, 14:43)

        ganditorul [anonim] i-a raspuns lui maryus999

        ...fara jigniri...esenta scurtei comentarii s-a fi dorit a fi urmatoarea: care dintre faptele enumerate justifica masura arestului preventiv?...si am dat exemplul penibil de la punctul 6....si daca o iau dupa logica ta...30 de zile in "beciul domnesc"...cu cazare, masa etc. tu o platesti...ca si contribuabil...si uite, ca nu te-am facut curca...in rest...numai de bine
  • 0 (4 voturi)    
    inca n-a sarit UDMRul?! (Joi, 30 aprilie 2015, 12:42)

    lili [anonim]

    Ca-l sprijina, ca nu-l paraseste, ca-l vor ajuta, ca ei "cred in nevinovatia" astuia, ca "sunt solidari" cu el??!!
    Inca nu ?!
    Urmeaza !
    Si UDMR isi apara penalii fara pic de perdea, pe fata, fara jena fata de alegatorii maghiari!
    Rusine!
  • +4 (4 voturi)    
    ori n-am inteles eu, ori n-a inteles autorul (Joi, 30 aprilie 2015, 12:59)

    danmihai [anonim]

    "vanzarea catre Primaria Miercurea Ciuc, la un pret subevaluat" este infractiune? Adica e rau ca tu primarie sa cumperi la un pret mic, daca datornicul tau accepta asta?
    I-au torturat cumva, ca si camatarii?
  • 0 (4 voturi)    
    Frate, astea-s prostii! (Joi, 30 aprilie 2015, 13:13)

    lucky luck [utilizator]

    Pot fi incadrate cel mult la neglijenta in serviciu si sunt de competenta autoritatii administrative superioare, nu a parchetului sau nu mai stiu ce. Aici nu e materie penala, eventual se impun sanctiuni de ordin administrativ. Daca se dovedesc faptele.
    Si pt ce ar fi arestat preventiv? Da in cap la oameni, musca cainii pe strada, trage cu pistolul de pe balcon?

    Si ANAF si DNA se discrediteaza actionand "cu maxima intransigenta" pe ciurucuri, timp in care se fura si se fraudeaza in continuare miliarde: industria petroliera, electrica, etc.
    Un exemplu: Nimic despre portul Constanta?!...
  • +2 (4 voturi)    
    incredibil (Joi, 30 aprilie 2015, 13:40)

    liliac [anonim]

    Este absolut incredibil, dupa ani si probabili zeci de oameni ocupati au gasit urmatoarele: a dat autorizatie de constructie (renovare) pt o universitate, unde este si profesor,,, mare incompatibilitate... cine trebuia sa o dea, eu sau mama??? 2. A fost de acord ca orasul sa cumpere un imobil PREA IEFTIN!!!! Asta e anti-contra-coruptie, dupa intelesul meu. Iar treaba cu 200 RON benzina decontata (pct.6) ca si caz DNA este ceva stintifico-fantastic.
  • +1 (3 voturi)    
    Tineti-l bine sa nu fuga in Ungaria (Joi, 30 aprilie 2015, 14:54)

    Comentatorul-x [utilizator]

    Aveti grija de el, sa nu cumva sa ceara azil politic in Ungaria. Ungurii nu fac hotii, ei sunt doar persecutati.
    Boroc ca nu are imunitate, ca-l gaseam direct la Budapesta sub protectia statului Ungar.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by