Fostul primar din Bechet, trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si conflict de interese

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2015, 13:42 Dosare Anticoruptie


Fostul primar al orasului Bechet Costel Tulitu a fost trimis in judecata de DNA Craiova pentru abuz in serviciu si conflict de interese dupa ce ar fi aprobat plata unor cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea si ar fi incheiat contracte cu o firma la care actionar principal era o ruda a sa. Potrivit unui comunicat al Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe Costel Tulitu, fost primar al orasului Bechet, judetul Dolj, pentru sase infractiuni de abuz in serviciu, din care trei in forma continuata, si patru infractiuni de conflict de interese, Marin Petroi, diriginte de santier la data faptelor, pentru abuz in serviciu in forma continuata (2 acte materiale), si Laurentiu Paunescu, administrator al SC Consrep Construct SRL, pentru complicitate la abuz in serviciu (2 acte materiale).

De asemenea, a fost trimisa in judecata SC Consrep Construct SRL, pentru complicitate la abuz in serviciu (2 acte materiale).

In rechizitoriu se arata ca, in 24 august 2009 si 3 septembrie 2010, Costel Tulitu, ca primar al orasului Bechet, a aprobat la plata, in baza contractului de proiectare si executie de lucrari privind realizarea obiectivului "Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E. 1", cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin doua facturi emise de SC Consrep Construct SRL Caracal, in valoare totala de 1.339.342,29 de lei, echivalentul a 312.741,97 de euro.

In acest context, dirigintele de santier Marin Petroi, beneficiind de ajutorul lui Paunescu si al SC Consrep Construct SRL, a confirmat cheltuielile aferente realizarii obiectivului "Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E. 1", respectiv achizitionarea unor componente ale statiei de epurare, prin acte intocmite in lunile august 2009 si septembrie 2010 si prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, desi statia a fost achizitionata in anul 2011, sustin procurorii.

Conform sursei citate, inculpatii au produs astfel un prejudiciu de 1.138.440,95 de lei in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale (care a preluat in patrimoniu obiectivul de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice) si de 200.901,34 de lei in dauna Primariei Bechet, precum si un folos material necuvenit pentru SC Consrep Construct SRL, in valoare de 1.339.342,29 de lei.

Totodata, in perioada iulie-septembrie 2010, Costel Tulitu a aprobat plata a patru facturi emise de o societate comerciala, in lipsa unui angajament legal (contract) in baza caruia sa se poata efectua lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor cu serviciile de paza din fonduri publice, in valoare totala de 48.862,45 de lei, echivalentul a 11.470,87 de euro, prin aceasta producand o paguba bugetului Primariei Bechet si un folos material necuvenit, in acelasi cuantum, firmei respective.

Potrivit DNA, in cursul anului 2010, Tulitu Costel, ca primar al orasului Bechet si ordonator principal de credite, a incheiat mai multe contracte prin incalcarea dispozitiilor art. 76 alin. 1 si 2 din Legea nr. 161/2003, care prevede ca "primarii si viceprimarii (¬) sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispozitiile emise cu incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta". Ca urmare, contractele respective au fost lovite de nulitate absoluta.

Astfel, in 1 aprilie 2010, Costel Tulitu a incheiat un contract de prestari servicii privind fertilizarea terenurilor reprezentand pajisti in suprafata de 86 de hectare, proprietate publica a Consiliului Local Bechet, cu o firma la care actionar principal este o ruda apropiata (care detinea la momentul respectiv 80 la suta din beneficii si pierderi). Ulterior, inculpatul a aprobat plata contravalorii facturii emise de firma respectiva, in suma de 54.331 de lei, echivalentul a 13.113,93 euro, producandu-se in acest fel o paguba bugetului Primariei Bechet si un folos material necuvenit, in acelasi cuantum, pentru societatea comerciala si implicit pentru ruda acestuia.

In rechizitoriu se mai arata ca, in 19 octombrie 2010, Tulitu a incheiat un contract de prestari servicii privind lucrari agricole pe aceleasi terenuri, cu aceeasi societate comerciala la care actionar principal este ruda apropiata a sa (care detinea la momentul respectiv 80% din beneficii si pierderi). Ulterior, Tulitu a aprobat plata contravalorii facturii emise de firma, in suma de 31.000 de lei, echivalentul a 7.248 de euro, producandu-se in acest fel o paguba bugetului Primariei Bechet si un folos material necuvenit, in acelasi cuantum, pentru societatea comerciala si implicit pentru ruda acestuia.

De asemenea, in 12 august 2010, Costel Tulitu a incheiat un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din orasul Bechet cu o firma la care unul dintre actionari era aceeasi ruda apropiata. In perioada octombrie 2010 - iunie 2011, in baza acestui contract, inculpatul a aprobat, in mod repetat, achitarea sumei totale de 27.124,32 de lei, echivalentul a 6.568,11 de euro, catre firma respectiva, producandu-se in acest fel o paguba bugetului Primariei Bechet si un folos material necuvenit, in acelasi cuantum, pentru societatea comerciala si implicit pentru ruda acestuia, afirma procurorii.

Conform aceleiasi surse, in 30 noiembrie 2010, Tulitu a incheiat un contract de prestari servicii privind incasarea taxei de drum cu aceeasi societate comerciala la care unul dintre actionari era aceeasi ruda apropiata. Ulterior, el a dispus plata serviciilor prestate de firma respectiva, in suma de 2.890,60 de lei, echivalentul a 672,14 euro, producandu-se in acest fel o paguba bugetului Primariei Bechet si un folos material necuvenit, in acelasi cuantum, pentru societatea comerciala si implicit pentru ruda acestuia.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























610 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by