Seful Directiei Agricole Constanta, retinut de DNA. Boris Parpala ar fi determinat 24 de primarii "sa incheie cu o firma pe care o administra, contracte de prestari ale unor servicii inutile si nesolicitate"

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 27 aprilie 2015, 16:34 Dosare Anticoruptie


DNA
Foto: AGERPRES
DNA l-a retinut pentru 24 de ore pe Boris Parpala, sef al Directiei Agricole Constanta pentru ca ar fi savarsit mai multe infractiuni. 

Acesta ar fi determinat, in vara anului 2014, reprezentantii a 24 de primarii din judet sa incheie "cu o firma pe care o administra, contracte de prestari ale unor servicii inutile si nesolicitate". Apoi a emis facturi in numele societatii respective si a incasat diverse sume de bani pentru serviciile prestate, sustin procurorii.

De asemenea, spune Directia Nationala Anticoruptie, 'in calitate de administrator de drept si ulterior de fapt al unei societati comerciale, a inregistrat in contabilitatea acesteia operatiuni fictive si cheltuieli nereale, diminuand astfel baza impozabila'.

In  2013, acesta, "impreuna cu firma respectiva, a investit o parte din sumele obtinute ca urmare a contractelor incheiate cu cele 24 de unitati administrativ teritoriale, mentionate mai sus, pentru concesionarea unui teren in judetul Constanta, infiintarea unei livezi si edificarea unei constructii pe terenul respectiv, ascunzand astfel originea ilicita a sumelor respective", arata sursa citata.

Mai mult, spun procurorii, in februarie 2014 "Boris Parpala a transmis in mod fictiv partile sociale detinute la firma respectiva catre o persoana, desi ulterior acestui moment a continuat sa beneficieze de activitatea societatii si a continuat sa efectueze operatiuni comerciale in numele acesteia, cu scopul ingreunarii urmaririi penale."

Acesta va fi prezentat fie prezentat marti Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.  


Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscarea a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 27.04.2015, a inculpatului PARPALA BORIS, director al Directiei pentru Agricultura a judetului Constanta, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:  

- efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata (25 acte materiale), 

- folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata(24 acte materiale), 

- evaziune fiscala, in forma evidentierii, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, 

- spalare de bani,  

- transmiterea fictiva a partilor sociale ori a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, in scopul savarsirii unei infractiuni sau al sustragerii de la urmarirea penala ori in scopul ingreunarii acesteia.  

In perioada 12 martie 2012 - 20 iunie 2014, inculpatul Parpala Boris, ca urmare a influentei si autoritatii conferite de functiile pe care le-a detinut in cadrul Consiliului Judetean Constanta si in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Judetului Constanta, in baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentantii a 24 de primarii de pe raza judetului sa incheie cu o firma pe care o administra, contracte de prestari ale unor servicii inutile si nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locala a comunei, consultanta in elaborarea documentatiei de finantare a unor proiecte, etc.), a emis facturi in numele societatii respective si a incasat diverse sume de bani pentru serviciile prestate. 

De asemenea, la data de 09 septembrie 2013, actionand in calitate de administrator al societatii respective, inculpatul Parpala Boris a incheiat in un contract de vanzare cumparare, a receptionat si a platit marfa cumparata de firma respectiva. 

In perioada de 01 ianuarie 2012 - 03 aprilie 2015, inculpatul Parpala Boris, in calitate de administrator de drept si ulterior de fapt al unei societati comerciale, a inregistrat in contabilitatea acesteia operatiuni fictive si cheltuieli nereale, diminuand astfel baza impozabila, cu efectul prejudicierii bugetului de stat. 

In cursul anului 2013, inculpatul, impreuna cu firma respectiva, a investit o parte din sumele obtinute ca urmare a contractelor incheiate cu cele 24 de unitati administrativ teritoriale, mentionate mai sus, pentru concesionarea unui teren in judetul Constanta, infiintarea unei livezi si edificarea unei constructii pe terenul respectiv, ascunzand astfel originea ilicita a sumelor respective. 

La data de 06 februarie 2014, inculpatul Parpala Boris a transmis in mod fictiv partile sociale detinute la firma respectiva catre o persoana, desi ulterior acestui moment a continuat sa beneficieze de activitatea societatii si a continuat sa efectueze operatiuni comerciale in numele acesteia, cu scopul ingreunarii urmaririi penale. 

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor de politie din cadrul I.P.J. Constanta si Serviciului de Operatiuni Speciale Constanta. 

Inculpatului Parpala Boris i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309, urmand sa fie prezentat la data de 28 aprilie 2015, Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.  

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2164 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    primarie sau judet? (Luni, 27 aprilie 2015, 16:45)

    Gelu [anonim]

    Cred ca ar trebui sa rectificati titlul....
    Directie agricola este la Judet si nu la Primarie, iar in cauza e vorba de Judet.
  • +1 (1 vot)    
    Mulțumim DNA ! (Luni, 27 aprilie 2015, 17:32)

    _CK_ [utilizator]

    La pârnaie cu infractorii ! Încetul cu încetul (încerc să evit expresia 'Pas cu pas'), țara se mișcă într-o direcție bună.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by