Dosarul 'Bica 1' a inceput cu o amanare; la sosirea la Inalta Curte fosta sefa DIICOT s-a declarat optimista

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2015, 11:05 Dosare Anticoruptie


Alina Bica
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput vineri judecarea dosarului 'Bica 1' in care fosta sefa DIICOT Alina Bica si alte persoane au fost deferite justitiei pentru acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala, scrie Agerpres.

Recent eliberata din arest, Alina Bica s-a declarat optimista la sosirea la instanta.

La inceputul procesului, doi dintre inculpati au cerut amanarea invocand lipsa apararii.

Judecatorii au acordat termen pentru data de 4 mai, cand se va citi rechizitoriul, iar in 20 mai se va trece la audierea inculpatilor.

Instanta a discutat insa vineri despre legalitatea masurilor preventive dispuse in cauza.

In decembrie 2014, fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Au fost deferiti justitiei pentru aceeasi fapta si alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru, toti in stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ, toti sub control judiciar, si Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru coruptie in alta cauza.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, in stare de arest preventiv, si omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

'In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane', sustin procurorii.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata echivalentului sumei de aproximativ 62 milioane euro. ¬






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1131 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by