Inalta Curte se va pronunta pe 6 mai in dosarul Referendumul. Liviu Dragnea: Eu am spus decat ca sustin in continuare cu tarie nevinovatia mea

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:28 Dosare Anticoruptie


Liviu Dragnea
Foto: Guvernul Romaniei
Inalta Curte de Casatie si Justitie va pronunta pe 6 mai verdictul in dosarul Referendumul, in care procurorii DNA au cerut inchisoare cu executare pentru vicepremierul Liviu Dragnea. "Eu am spus decat ca sustin in continuare cu tarie nevinovatia mea", a declarat Dragnea miercuri, la iesirea din sala de judecata.

"N-am ce sa comentez. Am spus foarte bine si foarte rational. Eu am spus decat ca sustin in continuare cu tarie nevinovatia mea. Nu am gasit nici eu nici avocatul meu vreo proba ca exista faptele pentru care am fost trimis in judecata. Acuzatiile care mi-au fost aduse pleaca de la o premisa profund gresita pentru democratia din Romania. Unii cetateni ar putea intelege ca dreptul la vot e o infractiune si ca atare nu vor mai veni sa voteze. Cred ca am adus suficiente argumente care vin in sprijinul afirmatiilor mele pentru a fi achitat. Ma abtin, asa cum am facut-o in astia doi ani de zile, sa faca alte afirmatii. Nu poti sa iti reprosezi faptul ca existi sau faptul ca faci parte dintr-un partid politic. Asteptam sa hotarasca instanta pentru ca eu sper ca inca hotaraste instanta, nu procurorul", a declarat miercuri Liviu Dragnea, la iesirea din sediul ICCJ.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat cercetarea judecatoreasca si a ascultat miercuri pledoariile finale ale avocatilor inculpatilor din dosarul "Referendumul", in care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de peste 70 de persoane in legatura cu organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui in 2012. Procurorul de şedinţă al DNA a cerut miercuri pedeapsă cu executare pentru acuzaţiile care i se aduc lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul". Procurorul nu a formulat un cuantum al pedepsei şi a spus că este atributul instanţei supreme să o stabilească. "Considerăm că martori propuşi în apărare au discutat înainte de termen cu inculpatul pentru a cădea de acord ce să spună în instanţă", a spus procurorul de şedinţă. El a precizat că folosul necuvenit pe care îl urmărea Dragnea era îndeplinirea cvorumului la referendum.

Procurorul a mai cerut şi aplicarea pedepsei complementare în cazul lui Liviu Dragnea, pe lângă pedeapsa cu executare. El a susţinut că s-a dispus trimiterea în judecată a celorlalţi inculpaţi pentru complicitate morală la fraudarea referendumului.

De asemenea, procurorii DNA sustin că Liviu Dragnea și martorii apărării, printre care si Victor Ponta, s-ar fi înțeles asupra lucrurilor pe care să le declare în instanță, potrivit Digi 24.

Procurorii spun că Liviu Dragnea și-a folosit în mod ilegal influența de lider al PSD pentru a-i determina pe ceilalți inculpați din dosar să încalce legea electorală, să falsifice buletine de vot și să introducă mai multe buletine de vot în urne și, de asemenea, să falsifice listele pe care semnau cei care au venit să voteze la referendumul din vara anului 2012, pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României. 

Procurorul de ședință a mai spus că declarațiile martorilor audiați la solicitarea avocaților lui Liviu Dragnea, 18 lideri ai PSD printre care s-a aflat și Victor Ponta, sunt identice. În opinia sa, acest lucru denotă faptul că aceștia, anterior ședinței de judecată, s-ar fi pus de acord cu inculpatul asupra a ceea ce ar trebui să declare.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala necuvenite pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale", arata DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5912 vizualizari

  • +39 (39 voturi)    
    Decat.. (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:40)

    racing [utilizator]

    ..doar ca e si agramat
    • +16 (16 voturi)    
      Neeeee, (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:06)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui racing

      e pesedist, comunist, onanist, ....
      Ce sa le ceri?!
      Astia sunt nascuti prin laba... gastii!
    • +6 (8 voturi)    
      Decat, decat, decat... hic! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:14)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui racing

      http://blogdecititori.ro/decatizarea-romaniei-decat-decatari/
  • +32 (32 voturi)    
    gramatica (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:45)

    nd [anonim]

    "decat" un analfabet
    • +2 (2 voturi)    
      garantat (Joi, 23 aprilie 2015, 8:58)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui nd

      vanghelie :))
  • +27 (29 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:46)

    [anonim]

    • 0 (0 voturi)    
      E prea tare la invarteli ilegale (Joi, 23 aprilie 2015, 12:18)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui

      ca sa mai aiba nevoie si de subtilitati gramaticale.
      De altfel limba romana e grozav de suferinda nu numai la politicieni, ci si, de exemplu, la jurnalistii care nu mai au variante pentru sintagmele "a fost saltat", "a dat cu subsemnatul" si multe, multe altele de acelasi fel.
  • +30 (30 voturi)    
    Decât? (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:48)

    me-high [utilizator]

    „Decât” pentru ce ai zis și tot meriți niște ani.
  • +12 (12 voturi)    
    magic (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:56)

    blabla [anonim]

    MAGIC ด็็็็็้้้้้็็็็้้้้้็็็็็้้้้้็็็็็้้้้้็็็็็้้้้้༼◉Д◉༽ด็็็็็้้้้้็็็็้้้้้็็็็็้้้้้็็็็็้้้้้็็็็็้้้้้
  • +19 (19 voturi)    
    decat (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:58)

    eu [anonim]

    Am spus "decat"! Asa sa-i ramana numele! Semidoct
  • +30 (30 voturi)    
    Capul fraudei (Miercuri, 22 aprilie 2015, 17:59)

    Radu [anonim]

    Niciodata nu a fost o frauda mai mare si mai pe fata ca la referendumul din 2012. Am facut parte dintr-o comisie electorala: a fost o frauda la vedere la care toti se mirau ca eu nu vreau sa particip. Sper ca Dragnea sa fie pedepsit conform faradelegii comise! Prostia guvernului (corupt) s-a connstatat prin faptul ca dupa referendum a inceput sa numere ...populatia!!!
    • +1 (5 voturi)    
      Si ai facut (Miercuri, 22 aprilie 2015, 23:48)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Radu

      plangere penala,sau te zmiorcai aici?
  • +17 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:01)

    [anonim]

  • +16 (16 voturi)    
    . (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:10)

    b [anonim]

    "Eu am spus decat ca sustin" .. agramatii care ne conduc si pe care i-am votat cu multa incredere ...
  • +21 (21 voturi)    
    "decat catuse" (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:16)

    I [utilizator]

    .
  • +15 (15 voturi)    
    decat... (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:21)

    trandafil [utilizator]

    Eu am spus decat...
    Ce bun ar fi un abecedar...
  • +16 (16 voturi)    
    ! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:31)

    melcul_naravas [utilizator]

    ''Eu am spus decat ca sustin..."Sarmana gramatica!
  • +17 (17 voturi)    
    NU AM SPUS DECÂT (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:38)

    mitg [anonim]

    Agramați, agramați cât vezi cu ochii ...
  • +21 (21 voturi)    
    Tractoristii (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:42)

    Trojan.H [utilizator]

    De la astia asteapta romanii de 25 de ani sa reformeze si sa modernizeze Educatia. Eu zic sa avem rabdare, sa le mai dam o sansa, sa nu ne grabim, lucrurile nu sunt asa simple.
  • +25 (25 voturi)    
    Vine vara, ar merge decat niste racoare (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:43)

    cato [utilizator]

    Va doresc decat la inchisoare sa ajungeti.
  • +22 (22 voturi)    
    Cred ca vei lua decat cu suspendare (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:48)

    Decat Gigel [anonim]

    Ai noroc de data asta. Decat sper ca la dosarul votului in diaspora, unde ai premeditat impiedicarea oamenilor sa voteze, ti se va cumula pedeapsa si vei executa si ce iei aici.
  • +23 (23 voturi)    
    Hai zău (Miercuri, 22 aprilie 2015, 18:56)

    snams [utilizator]

    Și mesajele s-au trimis singure.
  • +21 (21 voturi)    
    așa spun toți infractorii....când sunt prinși! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:03)

    visio [anonim]

    hai justiție, fă-ți treaba că e timpul!
  • +14 (14 voturi)    
    ramane ..decat (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:39)

    nash pandelica [utilizator]

    sa vedem unde se va preda, la bucale, sau la alexandria.

    io as merge pe alexandria, ca va trebui sa'si ia ramas bun de la bombonica.

    poate, pana iese se face si autostrada bombonica.

    vacanta placuta !
  • +11 (11 voturi)    
    DOMNUL DECIT , DOMNUL PINALTI ..... (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:54)

    arheopterix [utilizator]

    Domnul Bunea ...etc ...etc ...psd ... psd ...picaturi ....picaturi chinezesti care incet ...incet , ne vor duce la groapa saraci si dezamagiti .Eu am inceput sa cred ca ,,au cu dracul legamint,, sa ne termine .
  • +16 (16 voturi)    
    Nascut la GRATIA (TL).Sa fie primit ! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 19:57)

    Plagarus [utilizator]

    Numai ce va scrie decat pe Gratia de la beci.
    Este cetăţean de onoare al Leon County, un district din SUA.(Juan Ponce de Leon, primul european care a ajuns în Florida )
    Surpriza cea mai mare pt. Dragnea Liviu va fi cand Valcov va incepe sa scrie "decat" despre licitațiile încrucișate, despre votul trucat de la Referendumul din vara lui 2012, despre votul din ziua în care a căzut Guvernul Ungureanu. Și despre multe, multe altele.
  • +16 (16 voturi)    
    Mafiotii (Miercuri, 22 aprilie 2015, 20:05)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Un hot plagiator si unul electoral conduc un partid care nu e altceva decat o hoarda de mafioti pusa pe jefuit tara.
    • +2 (2 voturi)    
      Decât la o adicà (Joi, 23 aprilie 2015, 3:12)

      TFT2150 [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Corect ar fi trebui spus ; "care e decâto hoarda..."
  • -5 (13 voturi)    
    Diacritice (Miercuri, 22 aprilie 2015, 20:37)

    Sergiu [anonim]

    Până una alta, Hotnews, de ce nu scrieți cu diacritice?
  • +4 (4 voturi)    
    "decat" analfabet (Miercuri, 22 aprilie 2015, 22:55)

    johann [anonim]

    astuia ii doresc sa stea la puscarie, pana e gata austostrada spre Alexandria
  • +2 (2 voturi)    
    "decat" puscarie! (Joi, 23 aprilie 2015, 8:00)

    lili [anonim]

    Asta il asteapta pe Dragnea, vreo 5 ani de Rahova!!
    Iar Ponta il va urma, simpla chestiune de tip!
    Succes DNA, la puscarie cu penalii din politica romaneasca!
  • +3 (3 voturi)    
    PSD vor la guvernare ca să fure. (Joi, 23 aprilie 2015, 8:02)

    vali47 [utilizator]

    Normal,când vrei să fii la guvernare ca să furi fără a fi pedepsit să te consideri nevinovat.Față de partid.Dar față de țară și față de lege,Dragnea este vinovat și numai o pedeapsă aspră va stăvili fenomenul furtului de voturi care au făcut din clasa politică o bandă de hoți.
  • +4 (4 voturi)    
    Daca Dragnea scapa ,hotia v-a triumfa !!! (Joi, 23 aprilie 2015, 9:10)

    andreesanu [utilizator]

    Mai dau o sansa justitiei sa revina credibila !!!,dupa cat s-a furat in alegeri ,dupa cat s-a rastalmacit soarta romanilor in cei 25 de ani se merita o pedeapsa pe masura. Daca Dragnea nu v-a intra in puscarie pentru hotiile din alegeri atunci hotia politica se inradacineaza pe vecie si v-a fi vai de ea Romanie.
  • 0 (0 voturi)    
    mai bine golan doar comunist (Joi, 23 aprilie 2015, 14:58)

    astrud [anonim]

    Ciudat e ca nu mai aminteste de handicapati ca mereu avea o absesie cu asta.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by