Motivarea deciziei de arestare a lui Radu Mazare: Lasarea in libertate ar fi avut o rezonanta negativa in societate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2015, 21:17 Dosare Anticoruptie


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Cercetarea in libertate a lui Radu Mazare ar fi avut o rezonanta negativa in randul comunitatii, careia i s-ar fi indus ideea si convingerea ca exista posibilitatea de a scapa de o sanctiune penale, in ciuda comiterii unor fapte de coruptie, se arata in motivarea de arestare a primarului suspendat al Constantei, potrivit Mediafax. In momentul in care au luat decizia de arestare preventiva a primarului suspendat al Constantei, Radu Mazare, judecatorii instantei supremele au tinut cont de modalitatea in care au fost comise faptele atribuite acestuia.

In plus, magistratii au analizat si perioada indelungata in care s-a desfasurat activitatea presupus infractionala, incepand cu anul 2006, si repetabilitatea actelor materiale. "In acest context, aprecierile inculpatilor (Radu Mazare si Sorin Strutinsky - n.red.) referitoare la situatia lor familiala, dar si personala, anterioara comiterii faptelor, nu pot conduce la luarea unei alte masuri privative mai putin restrictive, cum ar fi cea a controlului judiciar", conform motivarii instantei.

Magistratii arata ca Radu Mazare si omul de afaceri Sorin Strutinsky, implicat si el in acelasi dosar, sunt acuzati de comiterea unor infractiuni grave, valoarea sumelor cerute si primite drept mita ridicandu-se la noua milioane de euro, motiv pentru care se justifica arestare lor.

"Inculpatii au disimulat primirea sumelor de bani cu titlu de mita prin incheierea unor contracte de publicitate fictive, iar in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu presupus a fi comisa de inculpatul Mazare Radu Stefan se retine un prejudiciu, pana in prezent, de aproximativ 26 milioane de euro, iar cel estimat pana la finalizarea contractului de salubrizare fiind de peste 100 milioane euro", se precizeaza in documentul citat.

Primarul suspendat al Constantei, Radu Mazare, a fost arestat in 2 aprilie, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii.

In acest caz a fost arestat preventiv si omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele sau fiind emis un alt mandat de arestare preventiva, intr-un alt dosar.

Radu Mazare este acuzat ca, in perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Mazare, referitoare la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim trei participanti, si tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului, mai spun procurorii.

Mazare mai este acuzat ca, in perioada noiembrie 2006 ¬ 2013, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si Strutinsky, in valoare totala de peste 6 milioane de lei. In perioada noiembrie 2008 - 2012, in aceeasi calitate, Mazare a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria Municipiului Constanta si o societate comerciala la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc.

In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care Mazare s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii cinci ani inainte de comiterea faptei, cat si pentru Sorin Strutinsky, arata anchetatorii.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. In prezent, omul de afaceri este arestat si judecat in dosarul de trafic de influenta in care este acuzat ca a primit aproximativ 2 milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.

Radu Mazare a fost trimis in judecata, in 3 aprilie, de DNA Constanta intr-un alt dosar, in care este cercetat pentru vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, procurorii stabilind ca in acest caz bugetul Primariei Constanta a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

Radu Mazare este primar al Constantei din anul 2000, cand a candidat ca independent, reusind sa-l invinga in turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Balta, cu 66% din sufragiile electoratului constantean. A fost singura data cand Mazare a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Incepand cu 2004, el a castigat din primul tur toate alegerile pentru Primaria Constanta, ajungand acum la cel de-al patrulea mandat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2550 vizualizari

  • +1 (11 voturi)    
    !!!!!!!. (Joi, 16 aprilie 2015, 21:28)

    vali47 [utilizator]

    Penibil.De când justiția condamnă pe baza unor zvonuri din societate?Ăștia confirmă spusele lui Băsescu.Cred-că un inculpat trebuie arestat pe baza unor probe și aș propune chiar,ca un procuror care vine cu propunerea de arestare fără dovezi să fie sancționat gradat,până la condamnarea cu închisoare,pentru încălcarea demnității umane și măsuri dictatoriale.Despre Mazăre am auzit multe lucruri rele,dar motivarea pune justiția inafara legii.
    • -2 (2 voturi)    
      Nu prietene... (Vineri, 17 aprilie 2015, 9:14)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui vali47

      Nu confirma nici o spusa a lui Basescu. Aceeasi prostie exista si in motivarea arestarii lui Nastase (pe care o aplaudai cu siguranta pe atunci) si au spus-o altii cu mult inainte ca Basescu sa fie afectat personal de sistemul penibil si periculos pe care la creat, interesat exclusiv de IMAGINE si mai putin de lege, drepturile omului, separatia puterilor in stat samd. Basescu e doar un penibil intarziat.

      Cand s-a facut comisie parlamentara pentru Ministerul Turismului si cheltuielile doamnei Udrea procurorii i-au dat NUP cu coronita acesteia prin 2009 inainte de a fi sesizati de vreo fapta cu motivarea "actiunile Ministerului Turismului constutie o buna strategie de promovare a Romaniei". Bine, pe atunci Basescu era "sa traiti sefu'!" iar procurorii isi permiteau sa faca consideratii personale si sa evalueze deciziile politice in motivatiile lor.
      • +1 (1 vot)    
        RE (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:31)

        MihaescuCorneliu [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

        "Aceeasi PROSTIE exista si in motivarea arestarii lui Nastase.".... Aferim! Pai daca spui/recunosti ca e prostie, de ce mai incerci sa dovedesti ca NU e prostie?
  • +7 (9 voturi)    
    Serios?! (Joi, 16 aprilie 2015, 21:38)

    Soljenitin [utilizator]

    Ei, nu mai spune! Rezonanta negativa, zici? Pai si eliberarea conditionata cu mult inainte de termen si pe baze cel putin discutabile a mai multor politicieni cam ce rezonanta ar avea, ma rog?!
    • +1 (1 vot)    
      bingo ! (Vineri, 17 aprilie 2015, 8:59)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

      pai taman ai pus punctu' pe I !

      asta este tiparul: mascati, arrest preventive, opinie publica, process pe cativa ani, o sentinta contopita pe vreo patru ani, scrie patru carti, iese dupa doi.

      mazare pleaca in madagascar, bonbon s'a retras la cornu, viorica hreb ..in padurile lui, udrea la nana, etc.

      importante vor fi interdictiile de dupa.
      adica, afara din politichie, loc pt. ...noua clasa politica, formata din cei ce vor forma loturile, peste zece-cinspe ani, cand va fi din nou, stop, si de la capat ! :)

      te slavim romanie, pamant parintesc .. !
  • +4 (8 voturi)    
    de acord cu solutia, cu motivarea nu (Joi, 16 aprilie 2015, 22:20)

    rollotomasi [utilizator]

    Eu caut de ani de zile - caci de cateva ani figureaza aceasta motivare in hotarararile de arestare - in Constitutie si in Codul penal si de Procedura penala expresiile de "rezonanta" si " opinie publica", ca si valori ce ar trebui protejate de legea penala, dar nu le gasesc. O motivare corecta ar fi trebuit sa sune asa: Avand in vedere ca sunt indicii in sensul savarsirii unor infractiuni cu consecinte deosebit de grave pentru bugetul de stat si ca o eventuala repetare a acestora ar prejudicia si mai mult acest buget, apreciem ca lasarea in libertate prezinta pericol social . Punct.
  • +2 (4 voturi)    
    mda (Joi, 16 aprilie 2015, 22:32)

    nash pandelica [utilizator]

    sa dam circuri la bobor...:))

    ........................
    "Cercetarea in libertate a lui Radu Mazare ar fi avut o rezonanta negativa in randul comunitatii, careia i s-ar fi indus ideea si convingerea ca exista posibilitatea de a scapa de o sanctiune penale,..."
    ..........

    misto motivatie, pt. o justittie I'depedenta ! :)
  • +2 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 16 aprilie 2015, 22:50)

    Metec [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
    da (Joi, 16 aprilie 2015, 23:37)

    I [utilizator]

    dn pacate astfel de motivari s-au mai dat. Ori faci justitie, ori te uiti la ce vorbeste lumea.
  • +1 (1 vot)    
    Motivarea e idioata, decizia e corecta ! (Vineri, 17 aprilie 2015, 8:55)

    deval [utilizator]

    Coruptia -dupa modelul mafiei-e greu de dovedit in sensul ca benefiaiarul final al actului de coruptie poate scapa nepedepsit daca "instrumentele" se tem sa vorbesca! Si cata vreme ramane liber si stapan in primarie cum sa aduni probe ??!! Daca si-ar fi dat demisia, daca ar fi renuntat la tronul pe care il ocupa de 15 ani as fi fost de acord ca decizia e incorecta ! Acolo pana si dna Constanta ar putea fi implicata ....
  • +2 (2 voturi)    
    SCANDALOS (Vineri, 17 aprilie 2015, 9:21)

    MihaescuCorneliu [utilizator]

    Nu sunt un fan Radu Mazare. Il dispretuiesc pentru ca e un ciocoi nou lipsit de orice bun simt si consideratie pentru cetatenii acestei tari. Dar sa aud o astfel de justificare din partea justitiei care se tot pretinde imaculata acum : "boborul vrea sange" e strigator la cer. E o alta confirmare ca Basescu are dreptate. Justitia trebuie sa isi faca datoria si sa ii judece pe corupti dar trebuie sa o faca independent. Altfel e nu e justitie. E ALTCEVA... e un alt fel de CORUPTIE.... CAMUFLATA in justitie. Oricat ne-am bucura ca toti coruptii ajung in cele din urma in fata magistratilor, ar trebui sa ne pastram capul si sa ne dorim sa fie facuta conform legii.
  • +2 (2 voturi)    
    Mazare e corupt (Vineri, 17 aprilie 2015, 9:43)

    eurazvan [utilizator]

    Mazare si Strutinsky au furat mai mult decat au mancat toti romanii de Paste..in ultimii 10 ani..Merita sa faca puscarie si cat mai repede!!
    • 0 (0 voturi)    
      e vorba aici de (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:25)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui eurazvan

      motivarea redactata.
      e inadmisibil sa motivezi arestarea unui om, in cazul de fata musiu mazare, pentru ca afara bate vantul.
  • +2 (2 voturi)    
    Rezonanta negativa (Vineri, 17 aprilie 2015, 10:23)

    Daniels22026 [utilizator]

    Rezonanta negativa in societate NU e prezentata ca un argument al retinerii, ci ca o consecinta a lasarii in libertate. Dealtfel motivarea retinerii e serioasa, profesionista, cu multe date concrete.

    Deci motivarea instantei supreme e ireprosabila. Nu va lasati tariti fratilor in capcanele penalilor. Bineinteles ca ei vor sa scape aruncind cu noroi in magistrati. Sa nu le facem jocul mafiotilor.
  • +1 (1 vot)    
    Exista dovezi (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:11)

    eurazvan [utilizator]

    Bagati-va mintile in cap si sa-l bagam pe Mazare la puscarie. Exista dovezi. Citez. "Mazare e acuzat de Infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
    deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea lui Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea"
  • 0 (0 voturi)    
    Motivarea e serioasa (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:22)

    DanuDurbaca1 [utilizator]

    Corect. Motivarea e profesionista si cu multe date concrete. Hai sa nu-i lasam sa ne minta pe fata si sa scape. Locul lor e la puscarie.
  • 0 (0 voturi)    
    Motivarea e serioasa (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:22)

    DanuDurbaca1 [utilizator]

    Corect. Motivarea e profesionista si cu multe date concrete. Hai sa nu-i lasam sa ne minta pe fata si sa scape. Locul lor e la puscarie.
  • 0 (0 voturi)    
    Cat mai mintiti? (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:33)

    CatalinaNuta1 [utilizator]

    da....sunteti curati ca lacrima, baieti, manca-v-ar mama! sunteti nevinovati cum sunt eu astronaut ;) la puscarieee!
  • 0 (0 voturi)    
    nu va mai drogat (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:44)

    IoanaMalatov1 [utilizator]

    nu mai puneti botu la toate mizeriile. In loc sa ne bucuram ca in sfarsit merge justitia si ii baga la puscarie pe toti penalii care trebuiau bagati de la bun inceput...noi suntem manipulati de toti smecherii. oricum, nu o sa va mearga, smenarilor. sper sa putreziti la inchisoare pentru tot raul pe care l-ati facut.
  • 0 (0 voturi)    
    Asa ceva... (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:55)

    StelutaGhinea1 [utilizator]

    Mazare, ramai la conserva, ca asa iti sta cel mai bine. Ai furat destul.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by