​STENOGRAME Cum exercita Nicusor Constantinescu "o influenta covarsitoare" asupra cotidianului Telegraf si a televiziunii TV Neptun": "Ati dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a intamplat mie si mai departe nu mai scrie nimeni nimica, ma, manca-ti-as, zici ca... totul e ok!"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2015, 16:25 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Nicusor Constantinescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, trimis in judecata joi de catre procurorii anticoruptie intr-un nou dosar, ar fi exercitat "o influenta covarsitoare asupra conducerii cotidianului Telegraf si asupra televiziunii TV Neptun", societati cu care insitutia pe care a condus-o a incheiat contracte substantiale in perioada 2009 - 2014. Stenogramele publicate de procurori arata cum Nicosr Constantinescu ar fi dictat si influentat linia editoriala a celor doua institutii de presa pentru a-i lua apararea, desi acesta se afla in arest la domiciliu la momentul respectiv.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe Nicusor Constantinescu, presedinte suspendat al Consiliului Judetean Constanta, intr-un nou dosar, anunta Agerpres. El este acuzat de abuz in serviciu (3 infractiuni, din care 2 in forma continuata), constituire de grup infractional organizat si conflict de interese (9 infractiuni, din care 5 in forma continuata). 

In acelasi dosar, Cristian Zgabercea, producator general al TVR, a fost trimis in judecata de DNA.

In referatul procurorilor se arata ca Nicusor Constantinescu a incheiat intre 2009 si 2014 mai multe contracte cu televiziunea TV Neptun, (SC Soti Cable Neptun SRL - la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin), in valoarea cumulata de circa 11,3 milioane de lei.

Pe langa asta, in 2013 inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a mai incheiat un contract cu SC Telegraf Advertising SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestui contract, in mai multe randuri, in anul 2013 si in perioada 06.02.2014 - 27.06.2014 in cuantum total de 63.779,6 lei. Asemanator, in 2009, Constantienscu a incheiat un contract cu  SC Conpress Holding SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, in cuantum total de 2.842.218 lei.

DNA: Nicusor Constantinescu exercita o influenta convarsitoare asupra conducerii cotidianului Telegraf şi asupra televiziunii TV Neptun

Din continutul interceptarilor telefonice realizate de procurori, anchetatorii sustin ca inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel ar fi exercitat "o influenţă covârşitoare asupra conducerii cotidianului Telegraf şi asupra televiziunii TV Neptun".

"Astfel, in perioada in care se afla in arest la domiciliu, inculpatul a luat legatura, fie direct, fie indirect, cu reprezentantii celor doua canale media carora  le-a trasat politica editoriala, comandand ample campanii de presa indreptate in sprijinul pozitiei sale procesuale si impotriva Directiei Nationale Anticoruptie", sustin anchetatorii in referat.

'Este de mentionat, in acest context, ca inculpatul avea o pozitie de totala si necontestata autoritate asupra conducerii ziarului si televiziunii carora le-a dictat ce subiecte sa abordeze si cat de des sa o faca, le-a livrat materiale, i-a amenintat si  le-a reprosat atitudinea de pasivitate pe care, in opinia sa, o manifestasera fata de situatia sa, dupa ce instanta luase fata de el masura arestului la domiciliu", mai sustin procurorii.



La data de 12.03.2015, ora 11:45:50, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a apelat-o telefonic pe Monalisa Popa, directorul ziarului Telegraf  careia   i-a imputat lipsa de sustinere si implicare a cotidianului in sprijinirea pozitiei sale:

"Nicusor Constantinescu: Bai Mona ce se intampla la voi acolo, ma ? Eu. M-ati dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a intamplat mie si mai departe nu mai scrie nimeni nimica, ma, manca-ti-as, zici ca.... totul e ok! Scriu doar astia  care mananca cacat de mine si de Sorin si de Mazare! Nu se poate ! Chiar asa, trebuie sa va spun, eu nu pot sa fac conferinta de presa, dar cand l-a retinut pe Strutinsky si l-a arestat, am facut o conferinta de presa publica! 

PM:  Da, da, da...

CND: Care ar trebui reluata in permanenta ca si tema, da?! Pe urma ati fost controlati voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de catre DNA ! Pe urma a aparut in dosarul meu acest lucru da? Si la TV Neptun, Soti, si la Telegraf, ca eu as fi facut! Voi nu scrieti nimic din chestiile astea? Ca sunt docu.... Scriu astia din rechizitoriu din Ziua de Constanta si din alte publicatii pro acestui... sistem care ne uraste si voi nu faceti?! Ce ati dat? Eu stau acasa si citesc in fiecare zi! Ati dat luni o pagina jumate si atat! Si in rest, ati dat interviuri cu dl. vicepresedinte Dragomir, care ... ce smecher este el, ca parca el nu a votat alaturi cu mine consiliile.... si hotararile de consiliu pe care sunt  acuzat! El nu poate fi intrebat: "Bai, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu' cutare, ai votat penal hotararea cutare? Nu esti la fel de vinovat, daca e sa fie cineva vinovat, ca  si presedintele, tu, vicepresedinte, si ceilalti consilieri judeteni?

PM: Am inteles...

CND: Nu-i normal sa puneti aceste probleme?!!! Trebuie sa va sun eu, ca sa vi le spun?

PM: Am inteles, am inteles.

CND: Ma, ti-am mai spus de cateva ori si nici nu mai te sun, ma, si nici nu mai dau nicio relatie! Eu nu va spun voua ce aveti de spus, dar daca eu sunt acuzat, ca pe baza de licitatie publica v-am platit bani voua, la TV Neptun si la alte... si voi nu scrieti nimica, inseamna ca ne meritam soarta, ma ! Toti!!!

PM: Am inteles, o sa dam...

CND: Astazi sunt... Astazi, astazi, cand vorbim, este joi, da ? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat !!!  Trebuia scris in fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se intampla cu proiectul ala, ce se intampla cu minciunile alea? Ce, dau  ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu ? Din rechizitoriul meu ? Ca am vorbit eu cu avocatul lu... Mocanu, adica eu nu am voie sa vorbesc cu avocatul Mocanu, care e si avocatul meu, sa-l intreb: "Ma, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, asa cum am spus in conferinta de presa?!"

PM: Nu e niciun secret...

CND: E vreun secret??? Da ...? Nu scrie pe magistrati.ro cine sunt  judecatorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu  paralel, cum spune DNA si aceasta jigodie imputita de Andrei, de aici??? Da... voi... nu va intereseaza si voi nu luptati pentru noi ma, stati linistiti, va luati salariul bine mersi, intelegi ? Si va doare in cur de tot ce se intampla! Intelegi ??? Pana in ziua in care o sa va ia si pe voi sa va aresteze, sa vedeti cum este, intelegi ?

PM: Stii ca nu e asa...

CND: Cum sa nu stiu, deci nu exista nicio strategie, nimic, da ??? Eu sunt acasa sunt arestat, nu mi-e interzis sa vina presa la mine, dar nu esti in stare, nici tu nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dati ... asa, stiri care vin, cum vrea unul sau altul!

PM: Am inteles, o sa...

CND: Ai inteles pe dracu..., nu ai inteles nimic, ma!!!

PM: Ei...(vol.57, filele 28-30)."


---

Procurorii DNA: "Urmare a acestor discutii, reprezentantii cotidianului Telegraf s-au conformat solicitarilor inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel si au declansat o campanie"

Redam mai jos consideratiile procurorilor dupa prezentarea stenogramelor de mai sus:

"Din tonul discutiei se desprinde dominarea clara exercitata de inculpat asupra directorului cotidianului Telegraf ale carei singure replici sunt in general  "da" sau "am inteles".

Urmare a acestor discutii, reprezentantii cotidianului Telegraf s-au conformat solicitarilor inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel si au declansat o campanie, constand in publicarea a cate unui articol pe zi, in sustinerea pozitiei acestuia si in incercarea de a proba  netemeinicia acuzatiilor formulate impotriva lui.

Astfel, din data 13.03.2015 si pana la data de 04.04.2015, cu exceptia duminicilor cand ziarul nu apare, cotidianul Telegraf a publicat zilnic cate un articol in sprijinul nevinovatiei inculpatului, imprejurare care confirma existenta unei influente deosebite a inculpatului asupra ziarului a carui politica editoriala o controleaza in mod direct si nemijlocit".

In mod similar, la data de 13.03.2015, ora 12:36:50, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a purtat o discutie cu martorul Diceanu Gabriel Constantin, in cadrul careia cel dintai i-a reprosat secundului insuficienta expunere mediatica a apararii sale:

Nicusor Constantinescu ¬ Da ? Nici... nimeni de la presa.. nimeni nu face o... prezentare a apararii mele, da ? Graduala ! Pe problema aia, pe problema.... nimeni, nu zice nimic ! Absolut nimic ! Si eu ce sa fac, ca te-ai imbolnavit tu ? Fac si pe.... n-am voie sa fac anumite chestii, dupa cum stii !
DGC ¬ Eu am vazut.... stiu, pai da ? pai i-am spus lui Victor, da eu am vazut astea date-n presa, cel putin in presa locala !
CND ¬ Bai, Gabi, hai, ma ! (Injuratura obscena) Facem misto unul de altul sau ce facem ?
DGC ¬ Nu....
CND ¬ N-ai vazut nimica, ma !!! Au scris unii in ziar, o pagina jumate si atat !!! Ai vazut o... (cuvant obscen). Si-ai mai vazut o emisiune de un sfert de ora in care a vorbit VICTOR RADU, de 2 lei ! Aia ai vazut tu !
DGC ¬ Si stiri...
CND ¬ Ce-am vazut si eu ! da ? Atat !!! Nu-i normal sa fie o campanie zilnica, ma, baiatule ??? Ti-am explicat romaneste !
G ¬ Da, dom'le, am inteles, o sa se faca !
.....................................................................................................................................

CND ¬ Ia de la Carmen Banioti - Banioti, toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da ?

G ¬ Da, da.

CND ¬ Si.... vis-a-vis de.... de minciunile astea cu incalcarea controlului judiciar, de care ti-am spus, si vis-a-vis de toate hotararile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris si ai copie dupa asta, ca sunt legale hotararile si dispozitia nr. 7, pentru care sunt acuzat ca.... cutare ! dati-le, ca presa nu are, ma, baiatule, ma !!! Nu are ce spun eu ! Am vorbit cu CIUTACU, mi-a zis "domn' Constantinescu, eu nu stiu ce sa.... eu ce vad, ce vad scrie-n presa, daca mie nu-mi da nimeni, eu ce sa fac ? Nu trebuie sa ma conving si eu de o realitate, acuzatiile care se fac, apararea dumneavoastra, ce-ati depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile...." Si normal !
G ¬ Da.
CND ¬ Eu nu stiu, ca eu nu am.... fiind acasa, eu nu am... o.... hartiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de.... dosarul asta cu arestarea ! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale sa le iei sa le dai la presa ! Da !
G ¬ Am inteles.
CND ¬ Da.....
G ¬ Bine, bine.
CND ¬ Si sa coordonezi zilnic treaba asta, da ?"    

"Si in ceea ce priveste aceasta conversatie se remarca aceeasi atitudine de autoritate a inculpatului si pozitia net superioara a acestuia fata de interlocutorul sau caruia ii da ordine directe, ii adreseaza reprosuri, folosind uneori un limbaj licentios", comenteaza procurorii.
   
Inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a mai purtat o discutie la data de 13.03.2015, ora 17:59:0, cu un barbat necunoscut, notat in redare cu X:

"X ¬ Da.
CND ¬ Ai primit alea ?
X ¬ Am primit, acuma ii dadeam si lu..... VICTOR RADU.
CND ¬ Asa, da-i exact cum ti-am dat eu scris, ca e punctual facut !
X ¬ Da. Da, le transmit si colegilor....
CND ¬ Citeste ca sa intelegi si tu, da-i si lui VICTOR RADU ca stie subiectul, pentru ca a fost la NEW YORK si-l ajut cu treaba asta, da ?
X ¬ Da ! Da, da, da, normal !
CNDSi da-i si interviul, tot, brut, sa faca ce vor si ei, nu numa.....nu dai numai o stire de 2 minute ! Da tot..... ce ti-am dat interviul !
X ¬ Acuma-l trimit pe tot la Constanta, VICTOR RADU mi se pare ca s-a apucat de.... s-a apucat deja de scris.
CND ¬ Bine. Sa traiesti.
X ¬ Ca noi am fost pe acolo. Bine, la revedere.
CND ¬ Pa."         

"Persoana identificata cu numele Victor Radu este reporter in departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, detinuta de SC Soti Cable Neptun SRL iar in legatura cu discutia redata mai sus, se remarca imprejurare ca inculpatul are puterea de a solicita ca televiziunea amintita sa difuzeze materiale scrise de el, intocmai cum fusesera intocmite, interlocutorul sau conformandu-se fara proteste sau obiectiuni  

Astfel cum am aratat anterior, aceste convorbiri telefonice, coroborate cu veritabila campania de presa pornita de cotidianul Telegraf si Televiziunea TV Neptun, in sustinerea nevinovatiei inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel, la cererea acestuia, demonstreaza fara dubiu influenta pe care acesta o exercita asupra trustului de presa, pe care de altfel il finanta din fonduri publice precum si autoritatea si prestigiul de care el se bucura in fata conducatorilor ziarului si televiziunii a caror politica editoriala o coordona in mod direct si nemijlocit", se arata in referatul procurorilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8000 vizualizari

  • +8 (10 voturi)    
    Ticalosia (Joi, 16 aprilie 2015, 16:39)

    Daniels22026 [utilizator]

    Cind vad stenogramele astea ... cred ca ar trebui sa legalizam armele de foc. Asa nu se mai poate. Trebuie sa ne aparam de borfasi. Trabuie sa ne aparam libertatea, familia si proprietatile.
    • +2 (4 voturi)    
      PAROL!! (Vineri, 17 aprilie 2015, 3:48)

      adi_b_razzor [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Pe cuvant ca am citit "Nicusor Ceausescu" dicta ce sa scrie presa.... Hehehe Impushkatu mic copil pe langa porcusorii astia...
      • +2 (2 voturi)    
        Nicusor (Vineri, 17 aprilie 2015, 10:27)

        Close [utilizator] i-a raspuns lui adi_b_razzor

        Porcusor Constantinescu.

        Astia ar trebui sa priveasca parnaia ca pe o binemeritata dieta. Ca toata porceala de pana acum le-a facut 3 gusi si ii pune in pericol de infarct.
  • +6 (8 voturi)    
    Ordine! (Joi, 16 aprilie 2015, 17:49)

    kolo1 [utilizator]

    Sper ca tot așa să-l cheme și pe el la ordine gardienii de la Poarta Albă!
  • +7 (9 voturi)    
    Articole (Joi, 16 aprilie 2015, 17:51)

    kolo1 [utilizator]

    Iar Porcușor să scrie articole la revista penitenciarului. Dacă o ști să scrie măcar, evident!
  • +8 (10 voturi)    
    Jeg penal (Joi, 16 aprilie 2015, 17:54)

    snams [utilizator]

    De ce trebuie să sufere pământul umbra acestui gunoi? Luați-l și băgați-l in cel mai adânc beci să trăiască cu șobolanii și cu alții de teapa lui.
  • +7 (9 voturi)    
    Presa din Romania (Joi, 16 aprilie 2015, 20:15)

    Trojan.H [utilizator]

    Carevasazica, presa era de fapt Constantinescu. Asadar, televiziunile sau ziarele nu sunt ceea ce credeam noi, sunt niste Nicusori Constantinesti.
    Ca sa vezi! Cine s-ar fi gindit?!?
  • +2 (2 voturi)    
    Influenta covirsitoare!?!? Ce poanta... (Vineri, 17 aprilie 2015, 10:08)

    IancuJianu [utilizator]

    Nicidecum, domnilor,, Porcusor si Mazare DICTAU politica de emisie a TV Neptun si a ziarului Telegraf.
    Intrebati printre angajati sa aflati ca zburau la prima "greseala". Dealtfel prin aceste 2 firme sint numai machedoni.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by