Marian Vanghelie a fost suspendat din functia de primar al Sectorului 5

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2015, 14:42 Dosare Anticoruptie


Marian Vanghelie a fost arestat in martie
Foto: Agerpres
Nicolae Petrovan, prefectul Municipiului Bucuresti, a declarat luni ca l-a suspendat printr-un ordin din functia de primar al Sectorului 5 pe Marian Vanghelie, aflat in arest preventiv de trei saptamani pentru fapte de coruptie. Atributiile primarului vor fi preluate de viceprimar, iar daca va fi condamnat definitiv se vor organiza alegeri anticipate. Ordinul prefectului e valabil pana cand Vanghelie va fi eliberat din arest preventiv.

"Privitor la cazul domnului Daniel-Marian Vanghelie, Primarul sectorului 5 al municipiului Bucuresti, Inalta Curte de Casatie si Justitie a comunicat, prin fax, in 27.03.2015, Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti, copia certificata de pe dispozitivul Incheierii nr. 67/C/26.03.2015,  pronuntata in Dosarul 1118/1/2015, prin care a ramas definitiva Incheierea nr. 196/14.03.2015, pronuntata in Dosarul nr. 1045/1/2015, prin care a fost admisa propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie  Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei si s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului VANGHELIE MARIAN-DANIEL. Avand in vedere ca in speta au fost intrunite conditiile prevazute la art. 71 alin. (1) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Prefectul Municipiului Bucuresti a emis Ordinul nr. 152/28.03.2015, prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar al sectorului 5 al domnului Daniel Marian Vanghelie. Intrucat ordinul prefectului cu caracter individual produce efecte juridice de la data aducerii la cunostinta celui interesat, Prefectul Municipiului Bucuresti a comunicat domnului Daniel-Marian Vanghelie, Ordinul nr. 152/28.03.2015, care a semnat de primire in data de 28.03.2015", se arata intr-un comunicat emis de Prefectura Bucuresti.


Potrivit sursei citate, atributiile vor fi preluate de viceprimar. "Prin adresa nr. 5.520/28.03.2014, Prefectul Municipiului Bucuresti a transmis prin fax, in aceeasi zi, Consiliului local al sectorului 5, ordinul de constatare a suspendarii de drept a mandatului primarului sectorului 5, aducand la cunostinta acestei autoritati deliberative ca in baza aceluiasi text de lege, pe intreaga perioada a suspendarii, atributiile primarului vor fi exercitate de catre viceprimarul sectorului 5", se mai arata in comunicatul Prefecturii.

Tot luni, prefectul judetului Constanta l-a suspendat pe primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, aflat si el in arest preventiv.

Reamintim ca Inalta Curte a decis pe 14 martie arestarea preventiva a primarului Marian Vanghelie, in dosarul in care este acuzat de luare de mita pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5. Marian Vanghelie este acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.

  • De ce este acuzat Marian Vanghelie

Potrivit procurorilor, incepand din 2007 pana in prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte.

"Comisionul" respectiv a fost platit de catre omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan.

O parte a "comisionului" a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA.

Alta modalitate de plata a "comisionului" de 20% a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management SRL.

In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae (actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, spun procurorii.

De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Potrivit documentelor anchetatorilor, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai SA, care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest SRL (care detine majoritatea actiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Adrian Murgoci, Laura Ciocan si sotul ei, Sorin Ciocan, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu fapte si imprejurari esentiale, actionand cu scopul de a impiedica tragerea la raspundere penala a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infractiunilor mentionate anterior, mai spun anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3036 vizualizari

  • +6 (8 voturi)    
    Hai Puscarelion! (Luni, 6 aprilie 2015, 14:59)

    CititorulComentator [utilizator]

    :))))
    • +4 (4 voturi)    
      Vanghelie nu a facut nimic in sector (Luni, 6 aprilie 2015, 15:56)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

      se vede ca a facut totul pe spaga: lucrari de 2 bani, iarna nici o dezapezire, gropi in strazile laterale lasate asa ani de zile, etc, etc,.
      Singurul lucru de apreciat este ca a mai reabilitat din blocuri, dar, avand in vedere ca la mine nu a ajuns, nu pot sa spun ca a facut ceva in sector sa ma dea pe spate.
      Uite ca, ce nu au reusit bucurestenii prin vot, a reusit DNA-ul: rasturnarea lui Vanghelie.
      • 0 (0 voturi)    
        Exagerezi (Marţi, 7 aprilie 2015, 0:53)

        Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        Nu-ti mai aduci aminte de chioscariada? AU trecut de atunci vreo 13 -14 ani. Pe vremea lu' Bazoi capatasera o gramada de intreprinzatori autorizatii de construire provizorie, cu termen de desfiintare in 72 de ore de la solicitarea primariei. Si s-au desfiintat cu lupte si televiziuni. In plus in comparatie cu Catalin Chirita care n-avea bani pentru nicio reparatie la gradinita ori scoala primarele "care este" a gasit. A gasit si pt biserica. De Pasti la Prosper se pun scaunele pe strada Sebastian si popa ii multumeste lui Isus si lu' Vanghelie. Intr-o saptamana sunt Pastii si ai ocazia sa te convingi. Si parcul Sebastian a fost iluminat super in ultimele ierni, plus concerte cu artificii. Sa ne aducem aminte ca primarul Chirita a facut locuri de joaca pentru copii in strada, in spatiul verde ce separa sensurile de mers de pe 13 Septembrie, langa Mariott. Si ar mai fi. Iar eu chiar n-am vreun motiv sa-l apar, din contra.
    • +1 (1 vot)    
      astazi se servesc mici cu mazare in penitenciare (Luni, 6 aprilie 2015, 16:25)

      alin [anonim] i-a raspuns lui CititorulComentator

      e zi de sarbatoare
  • +2 (2 voturi)    
    Care Este (Luni, 6 aprilie 2015, 16:39)

    Juno [anonim]

    In sectorul 5 sunt multi cetateni care asteapta de cativa ani buni ca Dl. Care Este sa semneze autorizatia de constructie. Nu se intampla pentru ca Dl. Care Este nu semneaza si punct. Nu conteaza ca ai documentatia impecabil facuta, el pur si simplu nu semneaza iar cetateanul din secorul 5 asteapta ani de zile dupa autorizatia de constructie.
    Dl. Care Este a fost denuntat de catre un individ care face lucrari in sector de foarte multi ani. Un individ ai carei companii mi-a asfaltat strada acum cativa ani si a facut o treaba de mantuiala menita sa dureze maxim 2 ani. Un individ care in fiecare campanie a impartit in sector pachete cu alimente in numele D-lui Care Este. Corect ar fi ca individul sa ajunga langa Dl. Care Este in celula, pentru ca a facut o avere colosala de pe urma contractelor in sectorul 5.
    Si totusi, ce a mai facut distinsul Care Este in plus de asta? Pai... Dl. Care Este a contribuit enorm la dezvoltarea sectorului 5, doar ca asta nu prea se vede la TV. Dl. Care Este a "sustinut" membrii ai familiei sale in a construi un intreg cartier rezidential in Rahova, cartier ce se extinde inca intr-un ritm socant, cartier care are vanzari record. Toate astea in timp ce un cetatean de rand cu casa pe aceasi strada cu acest Cartier rezidential, asteapta autorizatia de constructie de 4-5 ani. Insa la presa nu ajunge si ce face familia lui Care Este, pentru ca probabil habar nu au unde sa caute.
    Hint: Piata de gross Pucheni (Rahova) 1 si 2 sunt in proprietatea familiei lui Care Este. Cartierul rezidential din zona este tot in proprietatea familiei si apropiatilor lui Care Este. Membri ai consiliului local au primit case construite de firmele familiei lui Care Este in acel cartier, la cheie. Pentru fluidizarea birocratiei oare?
    Ati vazut vreodata vre-o casa in fata careia sa ramai mut de uimire si sa stai ca boul sa te holbezi pana cand portarul apasa butonul si se inchide poarta? Eu da. In fiecare zi. Este a cumnatului lui Care Este.
    • 0 (0 voturi)    
      In chestia cu semnatu' ai dreptate (Marţi, 7 aprilie 2015, 0:29)

      Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui Juno

      Stiu din proprie experienta. L50/91 si normele de aplicare a ei prevad o limita de timp - max 30 de zile pentru raspuns. Mai exista si legea contenciosului administrativ. Baga actiune la judecatorie!
  • +1 (1 vot)    
    la magurele pe cand? (Luni, 6 aprilie 2015, 18:12)

    goguleana lugojana [utilizator]

    nu sunt sigur 100% ca mai e in functie, dar stiu sigur ca primarul de Magurele Ilfov e la puscarie. el cand va fi demis?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by