Iasi: Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, sub control judiciar; fost sef Achizitii, arestat

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 aprilie 2015, 21:49 Dosare Anticoruptie


Managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi, Lucian Burlea, retinut intr-un dosar privind angajari ilegale si atribuirea unor contracte de achizitii, a fost pus sub control judiciar, iar Sebastian Popa, fost sef al Serviciului Achizitii, a fost arestat pentru 30 de zile in acelasi dosar.

Judecatorii Tribunalului Iasi au admis, miercuri seara, cererea procurorilor de arestare preventiva pentru 30 de zile in cazul lui Sebastian Popa, fost sef al Serviciului de Achizitii de la Institutul Regional de Psihiatrie Socola, in timp ce in cazul managerului institutiei, dr. Lucian Burlea, a luata masura controlului judiciar pentru 30 de zile, transmite Mediafax.

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola va iesi din arestul Politiei Municipale Iasi miercuri, la ora 22.00, cand ii expira ordonanta de retinere, iar Sebastian Popa va ramane in arest.

Lucian Burlea fusese retinut, marti seara, dupa aproape 12 ore de audieri la sediul Serviciului Teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie, intr-un dosar privind angajari ilegale si atribuirea unor contracte de achizitii si in urma mai multor perchezitii facute, marti dimineata, de catre procurorii anticoruptie in mai multe birouri ale unitatii medicale.

In acelasi caz, a mai fost audiat la sediul DNA Iasi si Sebastian Popa, fost director al Serviciului de Achizitii de la Institutul Regional de Psihiatrie Socola, el fiind de asemenea retinut de procurori.

Medicul Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi, a fost ridicat, marti la pranz, de catre mascati din sediul institutiei si dus la sediul DNA Iasi, pentru audieri.

"Nu stiu despre ce este vorba. Merg la audieri", declara Lucian Burlea, in timp ce era condus catre masina cu care a fost dus la sediul DNA Iasi.

De asemenea, procurorii au ridicat si o angajata de la registratura unitatii medicale.

Potrivit procurorilor, Lucian Burlea este acuzat ca a angajat pe postul de referent o persoana care nu se afla in tara la momentul organizarii concursului, el semnand documente care atestau, in fals, ca aceasta a participat inclusiv la proba interviului. Procurorii DNA il acuza pe Burlea, la data faptelor presedinte al comisiei de examinare, de abuz in serviciu, in forma continuata, si fals intelectual.

Iulian Sebastian Popa, sef Serviciu Achizitii de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi si membru al comisiei de examinare, la data faptelor, este acuzat de abuz in serviciu, trafic de influenta, fals intelectual, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Totodata, procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar pentru 60 zile fata de Alina Gabriela Deaconita, pentru cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, Adriana Medvichi, jurist la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iasi si membra a comisiei de examinare, la data faptelor, pentru abuz in serviciu, si Manuela Gabriela Enescu, in calitate de membra a comisiei de examinare, pentru fals intelectual.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in perioada 29 - 30 aprilie 2014, Lucian Burlea, Sebastian Popa si Adriana Medvichi, in calitate de presedinte, respectiv membri ai comisiei, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind organizarea si desfasurarea unui concurs pentru ocuparea unui post de referent la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola.

￯Prin aceasta s-a produs o vatamare a intereselor legitime ale unitatii medicale, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisa, care nici macar nu a participat efectiv la concursul organizat in vederea ocuparii postului, fiind plecata in strainatate￯, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorii mai arata ca, in continuare, comisia de examinare de la unitatea medicala ieseana a semnat un proces-verbal si mai multe anexe prin care se atesta, in fals, ca persoana inscrisa la concurs a fost declarata ￯admis￯, inclusiv la proba interviului care s-a tinut in fata membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, Lucian Burlea a semnat contractul individual de munca, incheiat intre unitatea spitaliceasca si persoana castigatoare a concursului.

Anterior organizarii concursului, Sebastian Popa a pretins si primit de la Alina Gabriela Deaconita, sotia candidatului declarat "admis", suma de 8.000 de lei, pentru un alt functionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fara a retine o parte din bani pentru sine), promitand ca va rezolva tot ce era necesar privind angajarea sotului acesteia. Dupa sesizarea organelor judiciare si dupa efectuarea unor activitati procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi, Sebastian Popa a returnat suma de bani respectiva.

In acelasi context, Alina Gabriela Deaconita a intocmit si depus in fals cererea de participare la concurs a sotului sau, plecat in strainatate.

Totodata, aceasta a intocmit in fals si lucrarea de concurs a sotului sau, la instigarea lui Sebastian Popa, care a depus documentul respectiv la proba scrisa.

In luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de munca a persoanei castigatoare a concursului, Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie nedatata, suspendarea contractului de munca pe o perioada de patru luni, incepand cu 12 mai 2014, "obtinandu-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectiva, constand in durata angajarii ce constituie vechime in munca si, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masa cuvenite, ca urmare a faptului ca acesta a ramas in continuare angajat al unitatii spitalicesti", se mai arata in documentul citat.

Cererea de concediu fara plata a fost intocmita de catre Alina Gabriela Deaconita, in numele sotului sau, la instigarea lui Sebastian Popa, care de altfel a depus documentul respectiv la Serviciul Resurse Umane.

In acelasi sens, Popa a intocmit ordine de serviciu prin care atesta situatia nereala ca persoana respectiva fusese trimisa, in interes de serviciu, la o sectie externa a spitalului.

In septembrie 2014, in conditiile in care se stia ca se declansase o ancheta penala privind organizarea acestui concurs si pentru a nu crea suspiciuni fata de indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinara a angajatului sau, sotul Alinei Gabriela Deaconita, pe motiv ca acesta din urma nu a venit niciodata la serviciu, activitate urmata de desfacerea contractului de munca.

Medicul Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi, a fost ridicat, marti la pranz, de catre mascati din sediul institutiei si dus la sediul DNA Iasi, pentru audieri. El a fost retinut dupa aproximativ 12 ore de audieri.

DNA informa ca procurorii anticoruptie din cadrul Serviciul Teritorial Iasi au facut, marti dimineata, perchezitii la doua adrese din municipiul Iasi, din care una la sediul unei institutii publice, acestea vizand suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in anul 2014.

Surse judiciare declarau pentru Mediafax ca una dintre perchezitii are loc la Spitalul de Psihiatrie Socola intr-un dosar privind angajari ilegale si atribuirea unor contracte de achizitii.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, in urma pechezitiilor au fost ridicate doua calculatoare, unul fiind al managerului Lucian Burlea.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























422 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by