DNA i-a retinut pe managerul si pe seful serviciului de achizitii de la spitalul Socola. Un candidat ar fi fost fost angajat desi nici nu se prezentase la concurs

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 1 aprilie 2015, 11:18 Dosare Anticoruptie


Managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi, Lucian Burlea, si seful departamentului de achizitii, Iulian Popa, au fost retinuti de DNA intr-un dosar in care Directia Nationala Anticoruptie acuza ca in spital a fost falsificat un concurs de angajare in care persoana admisa nici macar nu era in tara.

Potrivit procurorilor, mita platita de sotia candidatului a fost de 8000 de lei.

In dosar mai sunt cercetati sub control judiciar pentru 60 de zile, sotia candidatului, juristul spitalului si o membra a comisiei de examinare.

Comunicatul DNA:

"In completarea comunicatului nr. 640/VIII/3 din 31 martie 2015, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie "Serviciul Teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu 31.03.2015, a inculpatilor:

BURLEA STEFAN-LUCIAN, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi si presedinte al comisiei de examinare, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
- fals intelectual.

POPA IULIAN SEBASTIAN, Sef Serviciu Achizitii in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi si membru al comisiei de examinare, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- trafic de influenta,
- fals intelectual,
- instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
- fals material in inscrisuri oficiale
- uz de fals.

In aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 zile, incepand cu data de 31.03.2015, fata de inculpatii:

DEACONITA ALINA-GABRIELA, cu privire la savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,

MEDVICHI ADRIANA, jurist in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iasi si membra a comisiei de examinare, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual,

ENESCU GABRIELA MANUELA, membra a comisiei de examinare, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunii de fals intelectual.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 29 - 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Stefan-Lucian, impreuna cu inculpatii Popa Iulian Sebastian si Medvichi Adriana, in calitate de presedinte respectiv membri ai comisiei, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind organizarea si desfasurarea unui concurs in vederea ocuparii unui post de referent in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Prin aceasta s-a produs o vatamare a intereselor legitime ale unitatii medicale, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisa, care nici macar nu a participat efectiv la concursul organizat in vederea ocuparii postului, fiind plecata in strainatate.

In continuare, comisia de examinare a semnat un proces verbal si mai multe anexe, prin care se atesta, in fals, faptul ca persoana inscrisa la concurs a fost declarata "admis", inclusiv la proba interviului care s-a sustinut in fata membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a semnat contractul individual de munca, incheiat intre unitatea spitaliceasca si persoana castigatoare a concursului.

De precizat este faptul ca, anterior organizarii concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins si a primit de la inculpata Deaconita Alina-Gabriela, sotia candidatului declarat "admis", suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt functionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fara a retine o parte din bani pentru sine), promitand ca va rezolva tot ce era necesar privind angajarea sotului cumparatoarei de influenta. Dupa sesizarea organelor judiciare si dupa efectuarea unor activitati procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectiva.

In acelasi context, inculpata Deaconita Alina-Gabriela a intocmit si depus in fals cererea de participare la concurs a sotului sau, plecat in strainatate.

Totodata, inculpata a intocmit in fals si lucrarea de concurs a sotului sau, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian care a depus documentul respectiv in cadrul probei scrise.

In luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de munca a persoanei castigatoare a concursului, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatata, suspendarea contractului de munca pe o perioada de 4 luni, incepand cu data de 12 mai 2014, obtinandu-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectiva, constand in durata angajarii ce constituie vechime in munca si, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masa cuvenite, ca urmare a faptului ca acesta a ramas in continuare angajat al unitatii spitalicesti.

Cererea de concediu fara plata a fost intocmita de catre inculpata Deaconita Alina-Gabriela, in numele sotului sau, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urma fiind si cel care a depus documentul respectiv la Serviciul Resurse Umane.

In acelasi sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a intocmit ordine de serviciu prin care atesta situatia nereala ca persoana respectiva fusese trimisa, in interes de serviciu, la o sectie externa a spitalului.

In luna septembrie 2014, in conditiile in care, era cunoscut faptul ca se declansase o ancheta penala legata de organizarea acestui concurs si pentru a nu crea suspiciuni fata de indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, inculpatul Burlea Stefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinara a angajatului sau, sotul inculpatei Deaconita Alina-Gabriela, pe motiv ca acesta din urma nu s-a prezentat niciodata la serviciu, activitate urmata, ulterior, de desfacerea contractului de munca.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca inculpatii Burlea Stefan-Lucian si Popa Iulian Sebastian sa fie prezentati la data de 01 aprilie 2015, Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1373 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    DNA -alearga acum dupa...referenti?! (Miercuri, 1 aprilie 2015, 11:39)

    Roman_Cetatean [utilizator]

    Frate, dar la asta se rezuma marea coruptie din sanatate, la niste amarati de referenti? dar mafia din farma e intangibila?! doctorii care sunt mai bogati decat multi alti milionari declarati, nimic, nu ii intreaba nimeni de vb, nici DNA, nici DGAF, ANI, etc, etc?!

    Dar la Guvern/Minister/Parlament, oare cate concursuri sunt "pe bune"" si nu se stie dinainte cine intra pe pozitiile de conducere de acolo?! Ca nu imi imaginez ca toti incompetentii din administratie ajunsi teoretic cu concurs acolo, au intrat pe bune?!

    In loc sa se concentreze pe misiunea reala a DNA-in ce priveste descurajarea marii coruptii si sa o lase pe asta mica pt PArchete, DNA se preocupa ca PNA -ul de pana in 2005 de plevusca!
  • 0 (0 voturi)    
    exact asa s'au mirat si coruptii, (Miercuri, 1 aprilie 2015, 16:41)

    silviana [anonim]

    alergind,ei spre dna,bazati ori pe ideea ca sint prea mari,importanti,indispensabili,din politica mare..initiata in lupte,ori pe cea ca sint mici,neimportanti,invizibili,ca e plina tara de tovarasi..amariti, compatimiti si ei de alti tovarasi uimiti,cum se poate sa ajunga tocmai ei la dna ca sint departe de centru,ca nu se rezuma coruptia la ei,mereu si numai la altii,ei mici mari,centrali,periferici,in/vizibili,niciodata;concluzia,daca taceai,nu te acuzai.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by