DNA cere Camerei Deputatilor un nou aviz pentru retinerea si arestarea lui Marko Attila

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 26 martie 2015, 16:42 Dosare Anticoruptie


Marko Attila Gabor
Foto: Camera Deputatilor
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) solicita Parlamentului un nou aviz de incuviintare a retinerii si arestarii preventive in cazul deputatului UDMR Marko Attila Gabor, pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, in dosarul despagubirilor supraevaluate. Reamintim ca, in decembrie 2014, la o zi dupa ce Camera Deputatilor a incuviintat retinerea si arestarea lui Marko Attila in dosarul fostei sefe DIICOT Alina Bica, deputatul UDMR a plecat in Ungaria.

"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului MARKO ATTILA GABOR, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul", transmite DNA intr-un comunicat difuzat joi.

Potrivit comunicatului, "cererea procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 12.01.2015, Guvernul Romaniei - Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in decursul anului 2009, Curtea de Conturi a Romaniei a efectuat un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, control ce a avut ca obiect fundamentarea si utilizarea fondurilor alocate pentru plata despagubirilor in anul 2008, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

In cursul anului 2008, inculpatul MARKO ATTILA GABOR, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare, titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

Concret:

- La data de 04.12.2008, in conditiile sus mentionate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, in dosarul inregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 55.390 metri patrati de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru patrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de sta si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre doua persoane.

- La data de 10.11.2008, in conditiile sus mentionate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Drula Dorin Cornel, in dosarul de despagubire inregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 1.535 metri patrati si constructie demolata de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre o persoana.

- La data de 02.09.2008, in conditiile sus mentionate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin in dosarul de despagubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudesti - Cioplea, actualmente sector 3 Bucuresti, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre trei persoane".

DNA aminteste in comunicat ca, anterior, "Camera Deputatilor a incuviintat arestarea preventiva a inculpatului Marko Attila Gabor pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, intr-un alt dosar penal, fata de care procurorii anticoruptie au dispus disjungerea si continuarea cercetarilor in prezenta cauza, in care cercetarile au fost extinse si cu privire la infractiunile mentionate mai sus".

De asemenea, mentioneaza DNA, "din ansamblul activitatilor desfasurate pana in prezent, a rezultat ca inculpatul se sustrage activitatilor de urmarire penala, parasind teritoriul Romaniei".

DNA mai precizeaza ca "cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie care efectueaza cercetari in cauza, impreuna cu dosarul cauzei, in copie certificata".

*****

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) declara, in luna februarie, ca nu sunt intrunite conditiile care sa-i permita sa intreprinda "un eventual demers diplomatic" in ceea ce priveste cazul deputatului UDMR Marko Attila, in conditiile in care nu a fost emis pana in prezent un mandat european de arestare pe numele acestuia.

Reactia institutiei venea ca urmare a unei interpelari adresate ministrului Afacerilor Externe de catre deputatul Bogdan Diaconu, referitoare la "masurile diplomatice luate pentru gasirea deputatului UDMR Marko Attila ascuns si protejat de statul ungar in urma votului de incuviintare a arestarii acestuia acordat de Camera Deputatilor pe 3 decembrie 2014".

In decembrie anul trecut, plenul Camerei Deputatilor a aprobat cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului UDMR Marko Attila, acuzat de abuz in serviciu, intr-un dosar legat de retrocedari de terenuri.


Potrivit DNA, Marko Attila a facut parte, alaturi de Alina Bica, actualul deputat Catalin Florin Teodorescu, precum si de fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu si Dragos Bogdan, din comisia care in martie 2011 a aprobat sa i se plateasca omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentand despagubiri pentru un teren de 13,0535 ha situat in Bucuresti, zona Plumbuita, desi, in realitate, acel teren valora mult mai putin.

Ulterior, procurorii DNA au decis ca Marko Attila sa fie cercetat separat de dosarul in care fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost trimisa in judecata.

"Avand in vedere faptul ca procedurile de citare fata de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi indeplinite in totalitate, in asa fel incat sa nu poata fi invocate nerespectarea unor garantii procesuale privind inclusiv dreptul la aparare, intrucat acesta este plecat din tara, se va dispune disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa fie continuate intr-un dosar distinct, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", preciza la acel moment DNA.

Pe de alta parte, magistratii Curtii de Apel Ploiesti au dispus, in noiembrie 2014, condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a deputatului Marko Attila, in dosarul privind retrocedarea cladirii Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1282 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    cel mai bun lustragiu (Joi, 26 martie 2015, 17:21)

    un domn [utilizator]

    angajat de victor orban...asa se spune la budapesta
  • +4 (4 voturi)    
    asta mai e deputat in Romania? (Joi, 26 martie 2015, 18:13)

    subcultura [utilizator]

    cand fuge sa se ascunda de justitie intr-o tara straina care mai si ia la misto Romania pe acest motiv. nu mai zic ca oricum a fost absent din Parlament de luni intregi. Tot beneficiaza de imunitate???
    Mi se pare exemplul perfect pt care imunitatea nu ar trebui sa existe
    • +3 (3 voturi)    
      nu beneficiaza doar de imunitate...... (Joi, 26 martie 2015, 19:37)

      novator [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

      ......ci si de salariu ca la parlament nu conteza daca esti prezent sau nu.
      Sa ii spuna udmr-istii ca poate sa se intoarca pentru ca s-a adus la parlament 100 de litri de mir anti DNA, de cea mai buna calitate, din Turcia.
  • 0 (0 voturi)    
    Am si eu o intrebare (Joi, 26 martie 2015, 23:07)

    rollotomasi [utilizator]

    Membrii comisiei erau experti evaluatori ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by