Laura Codruta Kovesi cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul Dan Sova

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 26 martie 2015, 14:07 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: HotNews / DP
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a trimis joi o scrisoare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii in care arata ca se impune sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala creat intre puterile statului, dupa ce Senatul a refuzat sa aprobe cererea DNA de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova.

Solutia a fost propusa de Dan Tapalaga intr-un editorial publicat miercuri, in care scria ca ne aflam in fata unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului iar cei care pot sesiza Curtea in astfel de situatii sunt: presedintele Romaniei, unul din presedintii celor doua Camere, primul-ministru sau  presedintele CSM. In consecinta, Klaus Iohannis ar avea ocazia sa arate ca isi exercita prerogativele Constitutionale ca un sef de stat care intelege sensul votului din noiembrie.

Iata mai jos scrisoarea transmisa de Laura Codruta Kovesi Consiliului Superior al Magistraturii:

"La data de 13.03.2015, Directia Nationala Anticoruptie a sesizat ministrul Justitiei pentru a cere Senatului Romaniei incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului SOVA DAN - COMAN pentru savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.

La data de 25.03.2015, Senatul Romaniei a comunicat ministrului Justitiei ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, insa nu a fost intrunit numarul de voturi necesar pentru incuviintarea retinerii si arestarii a unui senator. In acest sens, au fost avute in vedere prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, potrivit carora hotararile de acest gen se adopta cu votul secret al majoritatii membrilor camerei.

Din cuprinsul comunicarii rezulta ca Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotarare prin care sa admita sau sa respinga cererea formulata de ministrul Justitiei.

Avand in vedere aceste imprejurari, consideram ca Senatul Romaniei a refuzat sa raspunda solicitarii care i-a fost adresata de reprezentantii autoritatii judiciare, astfel incat ne aflam in situatia unul conflict de natura constitutionala intre puterile statului.

Consideram ca, in urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul Romaniei avea obligatia de a adopta fie o hotarare de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 67 din Constitutie si ale art. 83 din Regulamentul Senatului, in desfasurarea activitatii, aceasta camera adopta legi, hotarari si motiuni simple.

Solutionarea unei cereri printr-o comunicare adresata de presedintele Senatului ministrului Justitiei excede cadrului constitutional si echivaleaza cu refuzul de a se pronunta asupra cererii.


Pe de alta parte, conditia de cvorum invocata in cuprinsul comunicarii este contrara dispozitiilor constitutionale, in conditiile in care prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 989 din 01.10.2008 s-a constatat ca cererile de aceasta natura adresate sunt adoptate prin majoritatea simpla a parlamentarilor prezenti. Astfel, s-a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile art. 155 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit carora cerea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor", intrucat contravin art. 76 alin. 2 din constitutie, care prevede ca adoptarea unor astfel de hotarari se face cu majoritatea simpla.

Rationamentul este pe deplin aplicabil si in acest context, iar prin refuzul adoptarii unei hotarari cu privire la cererea ce i-a fost adresata, Senatul Romaniei a impiedicat ca instanta de contencios constitutional sa cenzureze o modalitate de aplicare a legii vadit contrara Constitutiei.

In acest context, activitatea organelor judiciare este blocata de catre autoritatea legislativa prin omisiunea acesteia de a-si indeplini atributiile stabilite prin Constitutie, astfel incat consideram ca se impune sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala dintre autoritati".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























11274 vizualizari

  • +26 (28 voturi)    
    ... (Joi, 26 martie 2015, 14:21)

    uncetateansimplu [utilizator]

    Bravo!
    Macar unii stau drepti, buna poze cu tricolorul la gat...
  • +32 (34 voturi)    
    asa se face: se actioneaza (Joi, 26 martie 2015, 14:23)

    sucaa [utilizator]

    nu mesaje pe facebook si apoi dineuri simandicoase cu un actoras de mana doua pe nume duda.
    institutiile trebuie sa actioneze nu sa arunce doua cuvinte pe facebook.
    presintele trebuia sa ceara printr-o scrisoare senatului sa publice hotararea. asa-l incoltea pe tariceanu.
    trebuie sa ceara ceva. nu doar o banala postare pe facebook.
    asta este presedinte doar sa se duca la intalniri si la biserica. in rest sta pe facebook...
  • -37 (39 voturi)    
    probleme constitutionale. (Joi, 26 martie 2015, 14:28)

    ANONIMUS [anonim]

    Dna Kovesi cere CSM-ului sa ceara ca Senatul sa nu-si faca treaba.Cata inteligenta poate avea cineva care sustine ca" Pe de alta parte, conditia de cvorum invocata in cuprinsul comunicarii este contrara dispozitiilor constitutionale, in conditiile in care prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 989 din 01.10.2008 s-a constatat ca cererile de aceasta natura adresate sunt adoptate prin majoritatea simpla a parlamentarilor " -dupa logica dnei Kovesi daca sunt in senat 10 persoane se pot lua prin vot asupra unor probleme de viata si libertate fara sa se indeplineasca cvorul .Pe de alta parte ma indoiesc ca CCR-ul nu o sa-i dea dreptate dlui Sova care a dat judecatorilor CCR,puteri necunoscute-n in univers prin legea initiata de d-sa si votata de parlament.
    • +13 (15 voturi)    
      pacat (Joi, 26 martie 2015, 14:57)

      Europiu [utilizator] i-a raspuns lui ANONIMUS

      Daca asta ai inteles matale din comunicat/articol, e foarte, foarte trist...
    • +13 (15 voturi)    
      Anonimule (Joi, 26 martie 2015, 15:06)

      maxi rodrigues [utilizator] i-a raspuns lui ANONIMUS

      Dacă în afară de a comenta aiurea, te-ai și informa, poate ai afla că, spre marea ta surpriză, nu numai că este constituțional să iei o hotărâre doar cu majoritatea simplă a celor PREZENȚI, dar există chiar și o decizie a CCR cu privire la acest lucru și chiar o hotărâre a Senatului!

      http://www.contributors.ro/reactie-rapida/mai-lasa-ma-cu-constitu%C8%9Bia-dle-tariceanu-pai-atunci-poate-incercam-cu-codul-penal/

      E drept că aceste hotărâri privesc un alt subiect, dar dacă acest lucru se aplică la acel subiect, e doar din cauza unei omisiuni referitoare la subiectul imunitate. Principiul rămâne același, prin urmare ar trebui aplicat identic.
    • +13 (13 voturi)    
      susti aberatii (Joi, 26 martie 2015, 15:09)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui ANONIMUS

      daca nu se intruneste cvorumul nu se supune la vot. se suspenda sedinta.
      in acest caz cvorumul a fost asigurat.
      ai grija cu logica ca o sfidezi :)
    • +9 (9 voturi)    
      Pai daca sunt 10 persoane la Senat (Joi, 26 martie 2015, 15:40)

      Withdrawal [utilizator] i-a raspuns lui ANONIMUS

      Unde sunt ceilalti senatori platiti din banii publici ?
    • 0 (0 voturi)    
      Problema ar fi simpla daca (Vineri, 27 martie 2015, 8:03)

      Cecerel [anonim] i-a raspuns lui ANONIMUS

      parlamentarii nu ar avea imunitate. Kovesi si-ar vedea de treaba ei, parlametul de treaba lui. Iar CCR trebuie sa aiba "puteri necunoscute-n univers", deoarece constitutia este documentul fundamental.
  • +30 (32 voturi)    
    asa se face, bai Iohannis!! (Joi, 26 martie 2015, 14:31)

    cristi_an [utilizator]

    asta femeie cu "uoua"!
  • +31 (33 voturi)    
    Noroc cu Codruta... (Joi, 26 martie 2015, 14:35)

    _cutare [utilizator]

    ... pentru ca pampalaii de la PNL dau din gura dar nu fac nimic concret, iar Johannis e deja pe alta lume, cu dineuri si serate, din pacate.
  • +28 (30 voturi)    
    excelent (Joi, 26 martie 2015, 14:40)

    Klaus_CT [utilizator]

    Nu va ramane cu imunitate pacaliciul miruit.
    De unde pana unde, acesti parlamentari au imunitate? De ce trebuie sa aiba imunitate? Iar daca o au, de ce se folosesc de ea pentru a se apara in fata justitiei?
    Ce sunteti voi, mizeriilor, Dumnezeu pe Pamant? Sunteti alesii Divinitatii, sa fiti intangibili? Sunteti mai presus in fata legii decat restul cetatenilor?
    Parlamentul de rahat pe care-l avem in prezent va trebui pur si simplu spuilberat, daca nu la urne, prin ample demonstratii!
    Si stiti ceva, este bine ca seful pacaiuciului sova, anume viorel ponta nu a dat ok-ul arestarii acestuia pentru ca asa ne face sa ne amintim ca este un mincinos, iar partidul pe care-l conduce, psd, o cloaca de viermi corupti!
    O sa cadeti, credeti-ne pe cuvant! Praful se va alege de voi!
  • +17 (17 voturi)    
    MEGA EVAZIUNE (Joi, 26 martie 2015, 14:47)

    Ionica C [anonim]

    Nei Guard SRL isi sifoneaza toti banii prin Nei Divizia SRL pentru a evita plata prejudiciul de 5.000.000 euro!!!

    Procurorii nu urmaresc deloc plata prejudiciului !!!! Banii raman tot in buzunarele hotilor
  • +7 (7 voturi)    
    Stimata doamna, CSM se sesizeaza (Joi, 26 martie 2015, 14:52)

    deval [utilizator]

    doar cand are crampe presedintele lui, cand il trage curentul ...Stim toti ca CSM a fost prima institutie descapatanata (prima institutie ingenuncheata de Fa) si doi dintre membrii vocali (la modul ca pe baza competentei comunicau cu cetatenii , se exprimau public pe chestiuni de interes in framantatul an 2012) au fost tavaliti si anihilati (Ghita si Danilet) ...Acum CSM e preocupat, de chestii mai grave ca aceea daca a se pune sau nu catuse la arestul preventiv e o masura pe care sa o aplice si alte ....state ???
  • +4 (8 voturi)    
    pescariu si florica, soi infractori eliberati (Joi, 26 martie 2015, 15:05)

    jackalphonse [utilizator]

    dna Kovesi, admir munca dumneavoastra. as dori totusi niste explicatii vis a vis de cei doi infractori care au fost eliberati cu NEURMARIRE PENALA. indiferent ce au ciripit, nu cred ca niste infractori care au facut bani dand mita si cumparand influenta (ooficial), ar fi trebuit eliberati cu neurmarire penala. in curand si ponta va iesi basma curata, daca isi toarna rudele pe care nu le iubeste.
    • +1 (7 voturi)    
      Mai informează-te! (Joi, 26 martie 2015, 16:04)

      Radu I [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      „Pentru a se înlege motivele clasării, trebuie să pornim de la situația inițială în care autorii Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Dragoş Stan au făcut denunțuri potrivit cărora au cumpărat influență și au dat mită celor patru inculpați trimiși deja în judecată (respectiv lui Dorin Cocoș, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu) în momentul în care NU era începută urmărirea penală pentru aceste fapte. Cei trei denunțători au refăcut traseul banilor dați ca mită în faţa procurorilor cu documente şi au probat, astfel, cumpărarea de influență.
      Din moment ce, pe lângă denunțuri, cei trei au prezentat și probe materiale care au dus la identificarea unor NOI fapte de corupție, Codul Penal îi OBLIGA pe procurori să dea soluția de clasare pentru denunțătorii Claudiu Florică, Dinu Pescariu și Dragoș Stan chiar dacă aceștia au săvârșit faptele de cumpărare de influență de la cei patru inculpați trimiși în judecată ( Cocoș, Pinalti, NIRO, Gabriel Sandu).
      Textele de lege care îi obligă pe procurori să opereze clasarea sunt: "Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”; „Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.
      http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/dosarul-microsoft--de-ce-au-fost-iertati-denuntatorii-florica-si-pescariu-372587
      • +1 (3 voturi)    
        Guvernul a SESIZAT DNA (Joi, 26 martie 2015, 16:52)

        Renesmee [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

        in septembrie 2014, DNA ne informa ca dosarul Microsoft a pornit de la o actiune a Corpului de Control al Primului- Ministru si ca procurorii s-au sesizat din oficiu!

        “Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului – Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

        Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, [..], Direcţia Naţională Anticorupţie s-a SESIZAT DIN OFICIU cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”.
      • 0 (2 voturi)    
        Radule, nu mai folosi cuvantul "obliga" (Vineri, 27 martie 2015, 10:12)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

        ca te descalifici. nu obliga legea in niciun caz sa eliberezi un hot pentru denuntul facut. asta este o gogorita. aia au dat mita si au cumparat influenta ca sa le intre bani in buzunar. care babi? banii de la stat, evident, fie ca este vorba de bani direct de la stat, fie ca este vorba de evaziune. aia nu au dat mita si cumparat influenta ca sa se distreze, ci ca sa si ingrase conturile. dupa cate imi spui tu, legea ii obliga pe procurori sa le dea drumul denuntatorilor ca sa si cheltuie banii furati linistiti pe plaje insorite si eu ar t5rebuoi sa stau linistit ca justitia a facut dreptate. ce spui tu acolo raducule?:)
  • +3 (11 voturi)    
    S-o urmarim cu atentie..... (Joi, 26 martie 2015, 15:11)

    8736 [utilizator]

    ...... pe LCK, s-ar putea sa fie urmatoarea optiune cu sanse majore pentru functia de presedinte al Romaniei. Cred ca daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidentiale, intre KJ si LCK romanii ar alege LCK. Succes LCK ! Ingroapa toti coruptii si vei avea cu siguranta tot sprijinul romanilor !
  • +8 (12 voturi)    
    Sova sa pastreze mirul! (Joi, 26 martie 2015, 15:29)

    AnduAndrei [utilizator]

    ...o sa aibe nevoie de ceva "unguente hidratante" acolo unde se duce! :))
  • -5 (7 voturi)    
    impostura si ticalosie (Joi, 26 martie 2015, 15:32)

    daniel ionescu [anonim]

    atata timp cat respectul Constitutiei,incepe cu - in cazul de fata - respectul "ad literam" a articolului 72 (2), si kovesi, si iohannis, si basescu sunt doar niste oportunisti si, delaolalta, ticalosi! urmarirea penala ca "om liber" a oricarui parlamentar n-are nici-o legatura cu arestarea in care camerele sunt cele care au fost constitutional indreptatite sa decida! cat priveste ne-constitutionalitatea invocata cu privire la regulamentul Senatului (in vigoare de aproape 25 ani!) avem de-a face cu un alt bluff! (cu statut de lege, este singurul temei spre a constitui baza deciziilor Senatului!) mai mult, conflictul intre puteri invocat (legislativ versus puterea judecatoreasca) este o alta ticalosie! de cand parchetele sunt parte a puterii judecatoresti??
    • 0 (0 voturi)    
      parchetele parte a puterii judecatoresti? (Joi, 26 martie 2015, 16:54)

      Europiu [utilizator] i-a raspuns lui daniel ionescu

      Ce parere ai, de exemplu, de articolul 131 al Constitutiei Romaniei, aflat sub capitolul "Autoritatea Judecatoreasca" din care imi permit sa citez

      "131 (2) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii. "

      Crezi ca e de ajuns? :)
  • +5 (7 voturi)    
    bravo Codruta! (Joi, 26 martie 2015, 15:51)

    lili [anonim]

    Puneti presiune pe penalii din politica romaneasca !!!
    La puscarie cu ei, ne-am saturat de sfidarea asta, de 25 de ani astia isi bat joc de noi, fura cat pot, si-au facut averi uriase ei si acolitii lor si-i doare-n pais'pe de Constitutie si de LEGILE acestei tari!
    Nu se mai poate cu fauna asta politica corupta si sfidatoare!
    Rusine Tariceanu, rusine Ponta, la puscarie cu Dan Sova coruptul si incompetentul fara pic de caracter, o rusine de parlamentar!
    Rusine PSD!
    NU le este deloc frica, stiu ca au electoratul lor sarac si needucat si usor de prostit cu ulei, zahar si faina si isi bat joc de noi!
    Rusine PSD, rusine Ponta!
  • +5 (7 voturi)    
    Pe ei (Joi, 26 martie 2015, 16:05)

    Mircea [anonim]

    Cu domnul presedinte sper sa nu retraim deziluzia numita Emil Constanstinescu.
    Il tine pe ponta in viata si chiar l-a revigorat prin atitidinea lui rezervata.
    • 0 (0 voturi)    
      o retraim deja (Joi, 26 martie 2015, 17:09)

      baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

      sper doar sa nu se prelungeasca......
  • 0 (0 voturi)    
    Hai (Joi, 26 martie 2015, 16:31)

    kronk [utilizator]

    Hai Codrutza.Mergi mai departe.O sa se trezeasca si herr president.Ticalosii se miruiesc intre ei si hotii din parlament ii iarta.Trebuie mers pina la capat.
  • +2 (2 voturi)    
    DNA - Poporul Roman este cu tine ! (Joi, 26 martie 2015, 16:49)

    Stefan Iorgulescu [anonim]

    Pana cand sa aduna Mafia Supracoruptiei in Senatul ,Parlamentul sau Guvernul al Romaniei ca sa apere Hotia si sa inparta SPAGA???

    Ce face Presedintele al Romaniei Klaus Werner Johannis ? ( infiltrat de PSD ???)

    Ce face CSM ? (infiltrat de PSD !)

    Ce face Avocatul Poporului ?(infiltrat de PSD!)

    Si ce mai fac PNL ísti PDL ´ist - se joaca a opozitie?

    Toata munca ramane pe Procurori DNA ,ca restul este infectat de cancerul SUPRACORUPTIEI .
  • 0 (0 voturi)    
    DNA -THE LAST LINE OF DEFENSE ! (Joi, 26 martie 2015, 17:07)

    Valeru [anonim]

    Cine iubeste Romania si Poporul Roman iubeste si sustine Procurori DNA in misiunea lor sacra .

    Cine nu iubeste Romania si Poporul Roman ataca , inpiedeca si sapa DNA .

    Asa stau lucrurile intre Patrioti si Tradatori !
  • -4 (4 voturi)    
    Pe când te vedem încătuşată, Codruţo (Joi, 26 martie 2015, 18:15)

    Cristian [anonim]

    Ai trimis România la teroarea anilor '50. Tu nu faci altceva decât să execuţi comenzile politice ale lui Băse şi PDL. Băsescu, Boc, Blaga, Anastase liberi ca pasărea cerului şi tu nu roşeşti deloc. Se vede din avion că eşti pedelistă. Sper să-ţi vină rândul şi să plăteşti pentru toate abuzurile pe care le-ai făcut
    • 0 (0 voturi)    
      ?? (Vineri, 27 martie 2015, 13:58)

      TDB [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

      in logica de mai sus se inscriu evident dosarele lui Mircea Basescu si Elena Udrea, ca sa le numesc doar pe cele mai "rasunatoare". Postezi din convingere, sau contra-cost?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by