Referat DNA: Avocata Laura Voicu era constienta de ilegalitatea pe care o comitea, pentru ca a ezitat initial

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2015, 18:48 Dosare Anticoruptie


Avocata Alinei Bica, retinuta joi de DNA, era constienta de fapta pe care o comitea prin trimiterea la audieri a unui presupus avocat, membru al Baroului constitutional, entitate fara forma legala, ea ezitand initial si solicitand avocat din oficiu, arata procurorii in referatul obtinut de Mediafax.

Anchetatorii arata in referatul prin care cer arestarea preventiva a avocatei Alinei Bica, Laura Voicu, ca aceasta era constienta de fapta ce care o comite si de consecintelei ei.

Concret, se arata in documentul citat "este evident ca inculpata, care practica avocatura de 16 ani, cunostea si putea prevedea consecinta deciziei sale de a desemna o persoana, care nu are calitatea legala de avocat, pentru a acorda asistenta juridica unui inculpat aflat in stare de arest preventiv, fiind exclus ca aceasta sa ignore faptul ca sanctiunea este nulitatea absoluta, ca urmare a incalcarii a dreptului la aparare".

"Daca admitem ca adevarat acest enunt, vom observa ca, din datele aflate la dosar, reiese ca inculpata s-a ferit, initial, sa il trimita la DNA pe asa zisul sau "avocat" colaborator, cerand politistului sa solicite serviciile aparatorului din oficiu, in ciuda faptului ca era imposibil sa nu cunoasca faptul ca mandatul acestuia inceteaza in momentul angajarii unui aparator ales", se mai arata in referat.

Aceasta atitudine a Laurei Voicu, arata procurorii, denota ca "era constienta de consecintele pe care le-ar putea avea aceasta desemnare si asupra sa ca persoana, dar si asupra validitatii actelor procesuale intocmite cu un inculpat arestat preventiv a carui asistenta juridica este asigurata de o persoana care nu are calitatea legala de avocat".

"O asemenea sustinere este cu atat mai adevarata cu cat avem in vedere si faptul ca inculpata era la curent cu faptele petrecute in urma cu o saptamana. Cu toate acestea, Laura Voicu a emis imputernicirea avocatiala... prin care atesta ca ea si suspectul Niculae Learciu sunt angajati in calitate de avocati alesi de catre inculpata Ioana Georgia Deaconui pentru asistenta si reprezentare juridica in dosarul DNA nr....", mai noteaza sursa citata.

In continuare, procurorii DNA prezinta pe larg argumentele pentru care faptele avocatei reprezinta un pericol pentru ordinea publica.

"Folosind in mod nelegitim prerogativele profesiei de avocat, inculpata a creat, cu abilitate, aparentele unei situatii de legalitate, a disimulat adevaratele sale intentii intr-o atitudine pozitiva, de depunere de diligenta in vederea desfasurarii cu celeritate a urmaririi penale, situatie care a sperat sa se intoarca, asemenea unui bumerang, impotriva organelor de urmarire penala. Indrazneala sa este cu atat mai mare cu cat a imaginat acest scenariu pentru a acorda sprijin unui inculpat aflat in arest preventiv, cercetat de DNA pentru fapte al caror prejudiciu estimat este de ordinul milioanelor de euro", noteaza anchetatorii in documentul citat.

Avocata fostei sefe a DIICOT Alina Bica, Laura Voicu, a fost retinuta de procurorii anticoruptie, fiind acuzata ca a atestat ilegal ca un barbat este avocat stagiar in Baroul Bucuresti si l-a trimis sa o reprezinte la DNA.

Voicu urmeaza a fi prezentata, vineri, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a Laurei Voicu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizare a faptuitorului si instigare la infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati.

De asemenea, s-a dispus urmarirea penala fata de Niculae Learciu, sub aspectul savarsirii infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati.

Laura-Catalina Voicu , aparator ales al Georgiei Ioana Deaconu, fosta vicepresedinta a Asociatiei "Tineri Pentru Viitor", arestata preventiv intr-un dosar instrumentat de DNA, cunoscand faptul ca Niculae Learciu nu detine calitatea de avocat, fiind inscris in asa numitul "Barou constitutional", l-a desemnat pe acesta sa participe la activitati de urmarire penala ce urmau a se desfasura la sediul DNA in dosarul lui Deaconu, precum si, in repetate randuri, in alte cauze aflate pe rolul DNA, potrivit procurorilor.

Din dispozitia Laurei Voicu, Learciu ar fi exercitat si alte activitati ce tin de profesia de avocat, prezentandu-se la termene de grefa in Serviciul de retinere si arestare preventiva unde a acordat asistenta juridica mai multor clienti ai acesteia.

Procurorii o acuza pe avocata ca, in acest mod, a creat conditiile necesare pentru tergiversarea urmaririi penale, prin punerea procurorilor in situatia de a reface actele de urmarire efectuate, Ioana Deaconu fiind lipsita de asistenta juridica.

In plus, spun anchetatorii, prin prezentarea lui Learciu ca avocat, Voicu ar fi urmarit si posibila inlaturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate in urma desigilarii sacilor in care acestea se aflau, intrucat aceasta operatie nu ar mai fi putut fi refacuta, iar lipsa apararii inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obtinerii lor, cu consecinta imposibilitatii utilizarii acestora ca mijloace de proba.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2905 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Carevasazica, daca imi bag... (Vineri, 20 martie 2015, 18:57)

    EU-74-RON [utilizator]

    ...,,vastul'', ,,botul in savarina'' sau ii dau unuia in cap as putea sa scap daca eram ,,inconstient''...Pai, numai daca sunt un inconstient pot face asa ceva, pai nu?...deci:am scapare! Ia da mah capu' - ncoace!...
  • -1 (1 vot)    
    Recunosc ca nu stiu legea (Vineri, 20 martie 2015, 19:42)

    LiviuX [utilizator]

    Dar de cand e nevoie ca la DNA (si de fapt oriunde in alta parte cu exceptia curtii de judecata) sa fii reprezentat neaparat de un avocat? La urma urmei e treaba mea cine ma reprezinta, si daca aleg unul care nu e pregatit corespunzator eu suport consecintele ca nu ma reprezinta cum trebuie. Stiam ca numai in fata curtii de judecata trebuie sa fii reprezentat de un avocat si nici macar acolo. Poti fi reprezentat de cineva care e "aproape" avocat (de ex. student in an final) dar numai daca este supervizat de un avocat. Cel putin asa e in alte parti. Dar ca sa trebuiasca sa fiu reprezentat de avocat peste tot, parca e prea de tot.
    Mai mult, eu, daca am absolvit o facultate, sa zicem medicina sau tehnica, nu sunt doctor sau inginer daca nu sunt membrul nu stiu carei asociatii?
    Iar pentru cei care dau minusuri dar fara ca sa aiba macar curajul raspunderii sa spuna de ce au dat minus. Eu macar am spus ca pot gresi pentru ca nu cunosc legea in privinta asta, am spus cum doar stiu ca e in alte parti si cum mi se pare normal. Daca insa la noi asa e legea si eu gresesc, mi s-ar fi parut normal sa mi se spuna in ce lege, articol se spune ca si la DNA trebuie sa fii reprezentat neaparat de avocat. In acest caz, evident e corect, legea trebuie respectata chiar daca nu ne place. Putem doar milita sa o schimbam (slabe sperante cu asa un parlament insa!).
    • -2 (2 voturi)    
      Ca pe vremea lui Stalin (Vineri, 20 martie 2015, 20:48)

      grasu [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

      Daca avocatii chiar incercau sa-l apere pe unul prigonit de maretul partid unic, atunci imediat se cautau date compromitatoare despre avocat si curand ii tinea de urat clientului. Asa era in anii 50. Si asa este si acum. Cum sa-i multumim, luui Coldea. Apropo, de ce nu pot sa stiu si eu cat este averea lui Coldea? Este platit din bani publici, este normal sa stiu daca isi face datoria sau isi foloseste functie ca sa fure.
    • +1 (1 vot)    
      Explicatie (Vineri, 20 martie 2015, 22:27)

      veduma [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Avocata Laura Voicu l-a atestat pe Niculae Learciu ca fiind avocat - ceea ce este ilegal.
      Si pana aici doamna este vinovata.
      Ce spune DNA (si articolul) este ca domna avocata a facut acest lucru stiind ca Niculae Learciu nu este avocat si cu intentia de a invalida procedura judecatoreasca.
      Situatia e foarte complexa si, mie mi se pare foarte grava: daca Niculae Learciu ar fi participat la un interogatoriu sau la deschiderea unor saci cu probe - acestea ar fi devenit automat nule deoarece donmnul Niculae Learciu nu este avocat.
      Rezulta asadar ca intentia doamnei Laura Voicu era de a invalida probe/interogatoriu.
      Repet: situatia este foarte grava, este vorba de fapte cu premeditare
      • 0 (0 voturi)    
        Cum adica nu e avocat? (Luni, 23 martie 2015, 14:15)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui veduma

        Nu a terminat facultatea? Si cum adica "l-a atestat ca fiind avocat"? Ce, eu sau tu sau altii putem atesta pe cine vrem ca avocati? Si iarasi, am spus ca nu cunosc exact ce spune legea, dar de ce trebuie sa fiu reprezentat de avocat? De ex. iarasi in alte parti pot sa ma reprezint si singur daca cer asta, chiar nefiind avocat. Mai mult, am inteles ca acest Learciu e totusi avocat, dar membru in alt barou. In acest caz chiar nu mai vad nici o problema! Si inca mai mult, NU ERA IN FATA CURTII, ci la o audiere!
  • -1 (1 vot)    
    Daca si asta e motiv de arestare preventiva (Vineri, 20 martie 2015, 20:39)

    CristiC. [utilizator]

    Parca totusi e prea negrul dracul. Inteleg ca ala, neavocatul, a acordat asistenta juridica doar clientilor ei. Unde-i pericolul public aici de trebuie arestata? Le e frica sa nu-l mai trimita si la altii inculpati sa le dea si lor asistenta proasta? :)))

    S-o judece, s-o dea afara din barou, sa-i dea amenzi. Dar arestarea asta nu presupune un pericol public totusi? Care nici din comunicatul asta nu reiese care ar fi el.
  • 0 (0 voturi)    
    asistenta din oficiu (Vineri, 20 martie 2015, 20:56)

    Radu [anonim]

    Art. 90 lit. n) Cod procedura penala
    Asistenta juridica (adica prezenta avocatului ales sau desemnat din oficiu) e obligatoriu in toate fazele procesului (inclusiv in timpul urmaririi penale/anchetei) daca suspectul/inculpatul e RETINUT SAU ARESTAT PREVENTIV.

    Or, clienta avocatei era arestata preventiv.
    • 0 (0 voturi)    
      Eroare! (Luni, 23 martie 2015, 14:27)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Radu

      Acest articol spune doar ca asistenta juridica e obligatorie. Nu spune nicaieri ca trebuie sa fii reprezentat de un avocat, si mai mult, nu neaparat de unul membru in baroul lor. Deci e treaba mea cine ma reprezinta.
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2015, 21:19)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    Da proști mai sunt (Vineri, 20 martie 2015, 21:50)

    CititorulComentator [utilizator]

    Păi dacă nu ezita, nu mai dădea acum cu subsemnatul, învățați de la mitomanul fără ezitare, mai că-ți vine să-l crezi dacă nu ai știi de ce speță este.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by