UPDATE DNA cere arestarea preventiva a ministrului demisionar al Finantelor, Darius Valcov

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2015, 16:05 Dosare Anticoruptie


Darius Valcov
Foto: gov.ro
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general, in vederea sesizarii Senatului, referatul cauzei pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Darius Valcov, acuzat de trafic de influenta.

In acest dosar, procurorii il acuza pe Darius Valcov ca, pe vremea cand era primar, ar fi ajutat un om de afaceri sa castige licitatii publice si ar fi primit, in schimbul acestui sprijin, un comision de 20% din valoarea contractelor incasate.

In acest fel, Valcov ar fi primit 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Cererea de arestare preventiva trebuie aprobata de Senat.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

In cursul anului 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Darius Valcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus ca, daca va castiga licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara T.V.A.).

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare in aria de implementare a proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt".

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt".

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei omului de afaceri.

In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.

Administratorul societatii si Darius Valcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, inculpatul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

Incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre Darius Valcov.

In acest context, Valcov l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu Prina Minel-Florin, la vremea respectiva viceprimar al municipiului Slatina care, stiind de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive
, atestand imprejurari care nu corespund realitatii.

Din materialul probator administrat in cauza a rezultat ca urmare a intelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Valcov Bogdan Darius a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3043 vizualizari

  • +5 (9 voturi)    
    breh dar de shova nimic ? (Joi, 19 martie 2015, 16:05)

    un domn [utilizator]

    am inteles..s a dat de Halowwen cu punga de bani in cimitir..dar cu shova ? asta gata ? a scapat ?
  • +9 (13 voturi)    
    Nu se poate! (Joi, 19 martie 2015, 16:10)

    Johanis [utilizator]

    Inca n-a terminat Noul Cod Fiscal si domnul ponta zice ca e singurul care poate face asta!
    Dar si inchis ar putea sa scrie la cod, numai bine mai scade si din pedeapsa!
    Ce naiba, pentru cateva milioane de euro!
    DNA are ceva cu acest guvern! Si e pacat, asa guvernare cu 26 de ordonante intr-una n-a mai vazut nimeni! Si sa te si lauzi ca in trei luni n-ai dat decat o ordonanta! De tot rasu'.
  • +1 (5 voturi)    
    Valcov si DNA (Joi, 19 martie 2015, 16:41)

    mircea [anonim]

    Ce mai ramane din incapatinarea lui Ponta? Poate Lavinia Sandru!
  • 0 (6 voturi)    
    ce sa fie? (Joi, 19 martie 2015, 16:53)

    Gustav666 [utilizator]

    O afacere interpedelista intre primarul PDL Valcov si Tehnologica Radion, firma de casa a PDL si a ministrului Anca Boagiu.
    Bani pentru partid!
  • +1 (3 voturi)    
    Esti senator si nu ai 1 mil euro (Joi, 19 martie 2015, 16:58)

    gigi [anonim]

    esti prost, cam asa au stat lucrurile.
  • -2 (4 voturi)    
    ... (Joi, 19 martie 2015, 17:14)

    Sarmis [utilizator]

    Fratilor...iesiti in strada ca ne lasa DNA fara cod fiscal...

    Luati cate un sac de plastic umplut cu bani sa demonstram in fata sediului DNA.
    • -1 (1 vot)    
      Sa vezi ce bine o sa-ti fie cu codul asta (Joi, 19 martie 2015, 21:15)

      Gicu [anonim] i-a raspuns lui Sarmis

      cand va trebui sa-ti platesti impozitul pe casa si pe masina!
  • +1 (3 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 19 martie 2015, 17:23)

    Metec [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
    Pariu (Joi, 19 martie 2015, 18:14)

    xrogo [utilizator]

    ca nu se va incuviinta arestarea?
    • 0 (4 voturi)    
      cum spunea Cocoshila (Joi, 19 martie 2015, 18:43)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      esti un prost
  • -1 (1 vot)    
    Incredibil (Joi, 19 martie 2015, 18:53)

    fluturel [utilizator]

    Este incredibil ca un fost primar propus de DNA la arestare preventiva sa fie mentorul codul fiscal si al celui de procedura fiscala.
    Cred ca numai in Romania este posibil asa ceva.
    Este incredibil ca sotia acestuia Lavinia Sandru isi continua emisiunea la Realitatea tv fara niciun pic de jena pe subiecte de coruptie.E foarte vesela, nu are niciun pic de apasare.
    Ce fel de oameni sunt acestia?
  • 0 (2 voturi)    
    Cui ne lasi,mai draga Darius ? (Joi, 19 martie 2015, 18:54)

    Plagarus [utilizator]

    Fara tine se usuca tzarisoara si moare IEconomia,basca viitorul catindat la arestare, Viorel Victor sotz de Daciana.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by