Referatul DNA pentru arestarea preventiva a lui Radu Mazare: Dupa ce a luat mita de la o societate, toate avizele necesare au fost eliberate cu o promptitudine care "a depasit chiar limita posibilului"

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2015, 12:25 Dosare Anticoruptie


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Nivelul sumelor platite ilegal la nivelul Primariei Constanta pentru eliberarea unor certificate de urbanism sau autorizatii de constructie depindeau de rangul functionarului care le primea, se arata in referatul prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventiva a primarului Radu Mazare, citat de Agerpres.

Potrivit procurorilor, "practica existenta la nivelul Primariei Constanta de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire contra unor sume de bani si existenta unor tarife diferite - mici pentru micii functionari si de valoare foarte mare pentru inaltii functionari" a fost confirmata de un martor din dosar.

Un alt martor a declarat ca, la solicitarea lui Gabriel Strutinsky, la randul sau inculpat in dosar, a transmis reprezentantilor unei societatii care intentiona sa construiasca un mall ca prin semnarea unui contract de publicitate cu o societatea controlata de Radu Mazare va fi asigurata emiterea tuturor avizelor, autorizatiilor si a altor documente de catre Primaria Constanta. De asemenea, martorul a aratat ca decizia privind emiterea autorizatiilor de constructie in cazul proiectelor mari, de tip mall, era luata de primar.

Procurorii mai sustin ca dupa ce Radu Mazare a luat mita un milion de euro de la o alta societate care dorea sa construiasca un mall toate avizele necesare au fost eliberate cu o promptitudine care 'a depasit chiar limita posibilului', in conditiile in care in alte cazuri eliberarea documentelor de urbanism se facea cu intarzieri de cateva saptamani.


"Din analiza documentelor puse la dispozitie de Primaria Constanta (...) a rezultat ca primarul Mazare Radu Stefan a prelungit valabilitatea autorizatiei din 17.07.2007 de la data de 18.07.2009 pana la data de 18.07.2010 in baza unei cereri formulate (...) la data de 20.07.2009 (asadar ulterioara datei de 18.07.2009), cerere inregistrata in cadrul Primariei Constanta la data de 14.07.2009 (adica la o data situata inainte de emiterea cererii - cu alte cuvinte Primaria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era inca formulata, lucru care s-a intamplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logica a acestor date rezulta ca autorizatia a fost prelungita chiar in absenta unei cereri (...), care a fost ulterior intocmita si transmisa Primariei. Totodata se remarca faptul ca, intre data la care Primaria pretinde ca a primit cererea, respectiv 14.07.2009, si data prelungirii autorizatiei, respectiv 18.07.2009, au trecut doar patru zile, in conditiile in care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depasind termenul maxim prevazut de lege de 30 de zile", se arata in referat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins miercuri cererea DNA de arestare preventiva a primarului din Constanta, Radu Mazare, urmand ca acesta sa fie cercetat de procurori in stare de libertate, intr-un dosar in care este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, insa acesta este arestat preventiv intr-un alt dosar.

Decizia instantei nu este definitiva.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4702 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Urmeaza Oprescu ? (Miercuri, 18 martie 2015, 12:26)

    un domn [utilizator]

    Hai DNA , hai ca se poate !
  • +1 (3 voturi)    
    si tot nu pica guvidul! (Miercuri, 18 martie 2015, 12:46)

    codo [utilizator]

    Pe georgescu l-au inhatat pentru ca a semnat ca primarul, pe asta nu il atinge nimeni.
  • +4 (4 voturi)    
    Cam dubios (Miercuri, 18 martie 2015, 12:51)

    Cataleya [utilizator]

    Dupa cate i-a pus si ii pune DNA-ul in carca acestui individ, e de mirare ca nu se reuseste nici macar o arestare preventiva, oricat de mult s-ar incerca.
    Ori dosarele sunt facute anapoda ori Mazariche are mereu "norocul" de a ajunge pe mainile unor judecatori "binevoitori".
  • +2 (2 voturi)    
    Republica Mazare (Miercuri, 18 martie 2015, 13:00)

    analiza [utilizator]

    Daca DNA si Justitia (mai putin cea locala, care va trebui si ea curatata) vor face curat si in Constanta (municipiu si judet), cred ca hotiile date pana acum in vileag ni se vor parea simple gainarii. Au trecut mai bine de 10 ani de cand orice Certificat de Urbanism sau Autorizatie de Constructie cerute de "firme solvabile" nu s-au dat acolo decat cu spaga.
    Intr-o vreme, trebuia sa prezinti facturi de cumparare a materialelor de la Brick (firma grupului organizat), altfel nu puteai obtine autorizatiile necesare...
    Cand s-a infiintat Brick-ul, la mai toate magazinele concurente le-au aparut in fata garduri care nu mai permiteau sa se apropie masinile cu care se transportau materialele.
    Dar sa vedem cine deconteaza costul de imagine cand baietii vor incepe sa dispara in tari de unde nu pot fi extradati si unde si-au pregatit din timp cuibusorul (daca nu cumva decid sa se spanzure in avion...).
    Poate ca nu chiar toti sunt prosti si hoti in aceasta tara!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by