VIDEO Radu Mazare a fost retinut de procurorii DNA, sub acuzatia de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2015, 20:11 Dosare Anticoruptie


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Radu Mazare, primarul Constantei, a fost retinut luni seara de procurorii DNA, dupa ce a fost audiat peste sase ore la sediul din Bucuresti. Acesta a parasit sediul DNA cu catuse si dus la arestul Politiei Capitalei. Primarul este acuzat de luare de mita (trei infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si conflict de interese (doua infractiuni). 

"Astazi am fost chemat in reclamatia pe care mi-a facut-o ANI si domnul Horia Georgescu de incompatibilitate. Nu stiu ce acuzatii mi se vor aduce. A mai fost facuta o reclamatie similara in 2009, a fost anchetata, atunci au spus ca totul e in regula, acum, probabil pe aceeasi reclamatie, vor fi aduse alte acuzatii. (...) Are legatura cu faptul ca TV Neptun si ziarul Telegraf au castigat niste licitatii, la ele fiind actionar Strutinsky si eu sunt actionar cu Strutinsky la Hotelul Flora", a afirmat Radu Mazare, cand a ajuns la sediul DNA, potrivit Agerpres.

Intrebat ce face cu bagajul, edilul Constantei a spus ca e pregatit pentru orice. 'Sunt de zece ani pregatit pentru orice. (...) In viata e bine sa fii pregatit pentru orice', a sustinut el.

Referitor la faptul ca la DNA se afla si seful ANI, Radu Mazare a aratat: 'Eu stiu ceva ce m-a invatat viata. In viata daca faci bine, bine primeste, daca faci rau, rau primesti. Eu am facut numai bine'. Primarul este acuzat de luare de mita (trei infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si conflict de interese (doua infractiuni). 

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Sorin Strutinsky, arestat preventiv in alta cauza, acuzat de trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul DNA:

In perioada 2006-2009, Radu Mazare Radu, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Radu Mazare atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat.

In perioada 2008-2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In acelasi timp intre firma respectiva si institutia publica condusa de Radu  Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei - cca 335 milioane de euro.

Si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Radu Mazare, referitoare la:
  • - impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor,
  • - modul de estimare a valorii contractului,
  • - alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, 
  • - inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim 3 participanti,
  • - tariful de salubritate.
Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului.

In perioada noiembrie 2006 - 2013, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre Primarie si societatea controlata de el si de celalalt inculpat, in valoare totala de peste 6 milioane lei.

In perioada noiembrie 2008 - 2012, Radu Mazare, in aceeasi calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria municipiului Constanta si o societate comerciala, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, in valoare totala de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc.

In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care inculpatul Mazare Radu Stefan s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani inainte de comiterea faptei cat si pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

Cei doi vor fi prezentati marti, 17 martie 2015, in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























18572 vizualizari

  • +49 (53 voturi)    
    ...of... (Luni, 16 martie 2015, 20:12)

    Observatore [utilizator]

    ...ce durere... .
    • +8 (10 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 martie 2015, 20:25)

      [anonim] i-a raspuns lui Observatore

    • +4 (6 voturi)    
      off-shore (Luni, 16 martie 2015, 20:49)

      bogdanlungu [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

      off-shore... ce durere..
    • +3 (5 voturi)    
      durerea e in off-shor-- urile PeSeDeului ! (Luni, 16 martie 2015, 22:35)

      Marius [anonim] i-a raspuns lui Observatore

      Dosar standard: "Face 3 ani si scapa ! " . Toata lumea o sa fie fericita. Adica, inclusiv procurorii.

      vfraierul de wolksgagnian, a scapat de degustarile din BD (beciul domnesc), insa nu si de insomniile ca ar putea ajunge acolo.
      Asta a fost ultima lui dorinta in libertate ! Sa aleaga felul pedepsei: groasa si scurta sau lunga si subtire...
    • +5 (7 voturi)    
      durere mare dar.... (Luni, 16 martie 2015, 23:10)

      adyQ [anonim] i-a raspuns lui Observatore

      pe bune mita de 7 milioande de euro?? contract pe 25 de ani?? pai asta ar trebui sa fie ilegal, sincer vin urmatorii primari si aia pe ce dreaq mai ia mita??
  • +7 (9 voturi)    
    o veste care mi-a inseninat ziua..... (Luni, 16 martie 2015, 20:19)

    cartofil [utilizator]

    Cand o sa-i ia caraghisului si banii vestea o sa fie si mai buna.
  • +3 (5 voturi)    
    bai ma lasi (Luni, 16 martie 2015, 20:21)

    goguleana lugojana [utilizator]

    ai facut bine...? serios? ei afla de la mine ca spagile pe care le-ai luat din banii mei si cu care ai cumparat votul parintilor mei nu este bine deloc. asa ca sper sa primesti ce meriti.
  • +3 (5 voturi)    
    La Chilia-n port.. (Luni, 16 martie 2015, 20:25)

    raudegura [anonim]

    Bate-un vant rece din balta, la Chilia-n port,

    Sa vezi stuful cum se inalta sa-l mai tai nu pot,

    La Chilia, la tataru, ah, ce dureros, mai,

    Bate Maromet cu paru, ah, ce dureros, mai,

    La tataru, la Chilia, vai ce dureros, mai,

    Bate Lungu cu franghia, ah, ce dureros, mai.

    Caraliul striga tare: "da-i, hotule, da-i!

    C-au venit zece vagoane, da-i, hotule, da-i! "

    Nu pot, domne capitane, ranile ma doare,
  • +4 (4 voturi)    
    A uitat sa mentioneze... (Luni, 16 martie 2015, 20:27)

    Cetatean97513 [utilizator]

    .. ca si-a facut doar lui bine :))
  • +6 (8 voturi)    
    Felicitari (Luni, 16 martie 2015, 20:38)

    CititorulComentator [utilizator]

    Poate mai exista o sansa pentru Constanta, care este literalmente in paragina!

    Orasul este intr-o stare DEPLORABILA fata de acum 20 de ani cand am locuit acolo!
  • +1 (3 voturi)    
    Mazare (Luni, 16 martie 2015, 20:38)

    Tomy007 [utilizator]

    "Asta-i pofta ce-am poftit"
  • -3 (7 voturi)    
    pana aici (Luni, 16 martie 2015, 20:40)

    xanti [utilizator]

    Ponta e principalul vinovat,indeparteaza toti adversarii politici.
    Nu va bucurati nu e semn bun,maine il aresteaza si le Johannis daca are chef sa-l suspende.
    • -3 (3 voturi)    
      Esti sigur ca nu-i Basescu? (Marţi, 17 martie 2015, 0:28)

      Alius [anonim] i-a raspuns lui xanti

      Lasa-l sa-l aresteze si pe Iohannis, ca doar a fost incompatibil.
  • +6 (8 voturi)    
    :( (Luni, 16 martie 2015, 20:52)

    Natasa [utilizator]

    Asta ar trebui sa primeasca condamnari in stil american: pe viata si inca 100 de ani! SI tot ar fi putin! Marele rau facut tarii asteia de cloaca asta de golani nu e atat hotia, cat ridicarea ei la rang de virtute! Ai bani, esti bazat, esti om, esti smecher, esti intangibil! Si cum majoritatea populatiei e la nivelul lui Vanghelie si Mazare, iar varfurile spre care tind sunt "profesori" ca Voiculescu si Nastase, toata societatea e cu fundul in sus. Sa fii intelectual e o rusine, sa fii educat e invechit, sa fii corect si cinstit e o prostie pentru cei care de 25 de ani se uita in gura modelelor care acum umplu puscariile. Si nu e suficient ca dispar astia, ucenicii lor nu viseaza decat sa le ia locul!
  • +3 (5 voturi)    
    De ce am crede ca presedintle PSD si premierul Ro (Luni, 16 martie 2015, 20:58)

    ion [anonim]

    ar fi strain de toata aceasta mafie??
  • +1 (3 voturi)    
    e clar (Luni, 16 martie 2015, 21:03)

    dac impielitat [anonim]

    E clar ca trebuie rectificare bugetara pentru constructia de noi penitenciare, ce fac, ii pun cate doi in pat?
  • +5 (7 voturi)    
    Parcă nu mai are nici'un haz... (Luni, 16 martie 2015, 21:09)

    Ion B [utilizator]

    Prea au început sa cadă ca mustele!
    Unde sunt timpurile când era "liniste și consens"?!?
    PS
    Speranța moare ultima.
    Nu spunea măscăriciul ăsta că mai bine pleacă din tara asta?
    Uite ca n'a plecat,
    DNA 'ul l'a'nhatat...
    Muicaaaaa!

    (De dor și jale).
  • +3 (5 voturi)    
    ... (Luni, 16 martie 2015, 21:16)

    Speedster [utilizator]

    S-a pregatit mutunache din greu pentru ani grei de inchisoare.
  • +7 (9 voturi)    
    cea mai dulce (Luni, 16 martie 2015, 21:24)

    Dan123 [utilizator]

    veste pe ziua de azi.

    Multumesc DNA.
  • +3 (5 voturi)    
    Mazare s-a pregatit... (Luni, 16 martie 2015, 21:25)

    uluit [utilizator]

    La o asa lista lunga de acuzatii, stia el ca nu va mai dansa prea curand cu braziliencele, imbracat in clovn ii statea mai bine.
    Ma asteptam sa strige ca: Basescu e de vina. Parol.
    • 0 (0 voturi)    
      mafia mazare (Marţi, 17 martie 2015, 18:25)

      doralex [anonim] i-a raspuns lui uluit

      Asa este s-a pregatit, " filozof" ( a se citi mafiot) fiind, daca a facut "Orice" trebuia sa sa fie pregatit de "Orice".
      Sa speram ca va prinde si cerinta legala de a se recupera tot perejudiciul provocat, sa ajunga sa manince puii expirati pe care ii impartea la cei nevoiasi , ajungind sa participle la festivalul cautatorilor prin tomberoane.Si nu numai el ci toti cei ca el.
  • +3 (5 voturi)    
    Cand? (Luni, 16 martie 2015, 21:36)

    Fara speranta [anonim]

    Cand vom scapa de acest derbedeu de la primarie? Toate actiunile lui sunt de domeniul penalului. Primarul Ploiestilui si-a dat demisia foarte rapid. Acest individ are zeci de dosare penale si sfideaza in continuare bunul simt!
  • -2 (4 voturi)    
    Se pare ca ... (Luni, 16 martie 2015, 21:38)

    Kingred [utilizator]

    Se pare ca intalnirile din Statele Unite, de la Bruxelles si Strasbourg ale lui Ponta i-au bagat mintile in cap primului ministru si a inteles si el ca trebuie sa scape de gunoaiele din partid daca mai vrea sa salveze PSD de la disparitie ... (PDL a disparut natural fiind compromis defintiv iar conducatorii lui stiau ca singura solutie este sa-l omoare si sa-l ingroape).
    Inca nu-mi dau seama daca arestarile din ultimul timp ale DNA-ului sunt datorate maturizarii unor dosare care au stat in lucru poate prea mult timp si venise vremea ca ele sa fie finalizate sau ca in sfarsit primul ministru a capitulat si a incuvintat, a incurajat, a contribuit la arestarile din ultima vreme din cadrul PSD ... Daca ne uitam mai atent toti oamenii de care Ponta ar fi dorit sa scape pentru a schimba ceva in cadrul PSD-ului au ajuns acum la arest ... Sefi de consilii judetene ca Hrebenciuc, Duicu, Cozma si Nicusor Constantinescu, primari ca Pendiuc, Mazare, Vanghelie (dar si altii) toti aveau o imagine catastrofala pentru PSD iar pentru salvarea partidului trebuiau sa fie sacrificati ... Tare ma tem ca Vanghelie are dreptate ... ca Ponta (poate si Gabi Oprea) a 'ajutat' din plin DNA-ul si pe Codruta Kovesi cu ceva informatii pe care le detinea de la SRI impins de la spate de 'greii" de la Bruxelles si de la Washington care l-au atentionat ca asa nu se mai poate si ca a sosit timpul ca sa trecem intr-o noua etapa a dezvoltarii Romaniei, ca a sosit timpul sa scapam de balastul din politica, ca a sosit timpul sa eliminam coruptia cat mai rapid daca vrem sa NU patim ce pateste Ucraina acum ... Poate ma insel insa tare as vrea sa fie asa si sa mai eliminam din coruptia asta care se vede chiar si din spatiu numai din Palatul Parlamentului nu se vede ...
    • +5 (5 voturi)    
      Da sigur .. (Marţi, 17 martie 2015, 1:47)

      MyGame [utilizator] i-a raspuns lui Kingred

      Sigur ca da, este clar, meritele sunt ale lui Ponta:)!
  • +6 (6 voturi)    
    RM (Luni, 16 martie 2015, 21:51)

    kronk [utilizator]

    Nu mai avem carnaval la Mamaia cu circarul sef.O pierdere enorma.Si nici in Madagascar nu se mai poate duce.O tragedie.
  • +6 (6 voturi)    
    Pe la iasi? (Luni, 16 martie 2015, 22:08)

    aas [anonim]

    Chiar asa pe la Iasi cand trece DNA sa-l ia si pe Nichita?
    • +2 (2 voturi)    
      patience,my friend, patience :) (Marţi, 17 martie 2015, 10:19)

      Gelum [utilizator] i-a raspuns lui aas

      .
  • +4 (6 voturi)    
    sa fie... (Luni, 16 martie 2015, 22:14)

    rochiri [anonim]

    Sa fie primit!...cel putin 30 de zile !
  • +8 (8 voturi)    
    atât! (Luni, 16 martie 2015, 22:15)

    aew [anonim]

    Perfect.

    Stirea asta a venit la fix in loc de "noapte buna".

    Iar acum o sa visez la tara in care ma voi intoarce la un moment dat, una curatata de manelisti si de "baieti destepti" si toate leprele.

    Amin.
  • +3 (3 voturi)    
    POARTA ALBA... (Luni, 16 martie 2015, 22:16)

    Venier [utilizator]

    cred câ-l va inghiti ... este din zonâ....
    Acolo, cu alti penali mârsavi.
  • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 martie 2015, 22:27)

    [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
    Oprescu sa il urmeze (Luni, 16 martie 2015, 22:29)

    Alfabetix [utilizator]

    Ca multa mizerie este si la primaria Bucurestiului!
  • +4 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 16 martie 2015, 22:38)

    Hipius [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    da...... (Luni, 16 martie 2015, 22:52)

    TJ [utilizator]

    stiam de mult :))
  • +4 (4 voturi)    
    cam tarziu (Luni, 16 martie 2015, 22:59)

    gelu [anonim]

    Mult le-a mai trbuit procurorilor sa-l salte pe maimutoi!!
  • +7 (7 voturi)    
    Da! (Luni, 16 martie 2015, 23:00)

    mr_mojo [utilizator]

    În sfârșit!
    Laaa muuulți aaani!
  • +4 (4 voturi)    
    de curiozitate (Luni, 16 martie 2015, 23:05)

    Ursul prepolar [utilizator]

    I s-a facut despaducherea?
  • +4 (4 voturi)    
    cam tarziu (Luni, 16 martie 2015, 23:07)

    thatchme [utilizator]

    cand le vine randul si celorlalti baroni?
  • +5 (5 voturi)    
    dA (Luni, 16 martie 2015, 23:55)

    Babilou [utilizator]

    In sfarsit......
  • +5 (5 voturi)    
    Daaa (Marţi, 17 martie 2015, 0:00)

    robertto_ [utilizator]

    Se pare ca Mazare a devenit mazarica!!!
  • +10 (10 voturi)    
    incet-incet (Marţi, 17 martie 2015, 0:06)

    moby dick [utilizator]

    se face curatenie si la Constanta. Strutinski, Mazare, Constantinescu...Fosti colegi de scoala, in curand si colegi de parnaie.Constantenii asteptau de mult o "curatenie de primavara". Doamne-ajuta, DNA tineti-o tot asa !
    • +1 (1 vot)    
      Din pacate (Marţi, 17 martie 2015, 6:52)

      feisbuk [anonim] i-a raspuns lui moby dick

      Se pregateste Gigi Chiru, eternul looser.
      Scapam de hoti, dam de prosti.
    • +1 (1 vot)    
      asteptam sa-i ia si pe alti colegi... (Marţi, 17 martie 2015, 7:18)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui moby dick

      sova, cazanciuc, corlatean, borza, nitu goleau halbele impreuna toamna, dupa restantele pe care le aveau la facultatea de drept. Si astia sunt numai cei care se vad, dar mei e o armata de restantieri in esalonul doi (nu e Romania stat mafiot daca principalul criteriu de promovare este prietenia cu mafiotul sef ?). Sa se uite la soarta lui mazare si a colegilor sai.
  • 0 (2 voturi)    
    infundati in galerii (Marţi, 17 martie 2015, 0:25)

    porumbelul_pacii [utilizator]

    Nu se poate - intangibilii, zeii cu care alegorice sau ce mai erati - infundati mititicele mai nou? Foarte bine - sa nu ramana unul pe afara - ultimul sa stinga lumina pe dinauntru si sa ferece usa bine! Apoi aveti liber sa va canibalizati unii pe altii! Noroc bun!!
  • 0 (2 voturi)    
    şantaj cu autorizațiile. (Marţi, 17 martie 2015, 1:31)

    mdesteptu [anonim]

    Să mai verifice şi cum Mazăre impunea condiții diverselor firme ce făceau afaceri în C-ța. De exemplu, Telemobil. "Vă dau autoriziție pentru construcția de stații de baza, dacă vopsiți Telegondola din Mamaia". Autorizația trebuia acordată pe baze legale, nu pe bază de şantaj.
  • +1 (1 vot)    
    Saracul.... (Marţi, 17 martie 2015, 1:44)

    MyGame [utilizator]

    Saracutul, s-a pregatit temeinic pentru acest moment, si-a facut dupa cum ati vazut si implant de par, netratat, ii cade pana iese. Ah ce suparare....:)
  • +1 (1 vot)    
    "Mazarica muta-ti cuibul (Marţi, 17 martie 2015, 9:12)

    John M. [utilizator]

    Si te duuuuuu !..."
  • -1 (3 voturi)    
    un taran sfatos (Marţi, 17 martie 2015, 10:22)

    ioan [anonim]

    Asa l-am vazut pe R. Mazare tot timpul: un taran sfatos ajuns primar de oras. In alte locuri si, poate in alte vremuri, ar fi fost foarte util celor din jur. Dar, in mediul corupt in care a evoluat, a facut ceea ce-i permitea sistemul. A dansat, a cantat, acum plateste. Pacat ca se practica spectacolul acesta grotesc cu zornait de catuse; dar place vulgului, ai da procente de incredere lui Johannis si Kovesi, asta e bine. Doar ca eu, ma intreb uneori daca mai suntem in Europa sau Romanica a fost teleportata in Africa ori Latin-America!?!
    • 0 (0 voturi)    
      He, heee (Marţi, 17 martie 2015, 13:44)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui ioan

      C-o fi "taran" de felul lui, o fi, dar e nascut bucurestean. Dar cum ma-sa a lucrat in comertul esterior, e si pui de mafiot. Acum insa a crescut maaaare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by