Fostul sef al Parchetului Judecatoriei Nasaud, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 martie 2015, 16:50 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Parchetului Judecatoriei Nasaud, Adriana Veturia Moldovan, a fost condamnata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu executare, pentru coruptie, in acelasi dosar un fost judecator primind doi ani de inchisoare cu suspendare pentru fals intelectual, informeaza Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in 12 martie, apelul DNA Cluj, impotriva unei sentinte din decembrie 2011 a Curtii de Apel Cluj - care o achitase pe Venturia Moldovan, instanta suprema condamnand-o la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta si la sase luni de inchisoare pentru instigare la fals intelectual, fostul procuror sef urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv doi ani de inchisoare, din aceasta perioada urmand sa ii fie scazuta durata retinerii si arestarii preventive, respectiv 24 iunie - 2 iulie 2009.

Totodata, instanta a dispus confiscarea, de la fostul sef al Parchetului Judecatoriei Nasaud, a sumei de 32.000 lei si a mentinut masura sechestrului asigurator asupra sumelor de 3.700 euro si 3.400 lei.

De asemenea, instanta suprema l-a condamnat si pe fostul judecator Petru Rus la o pedeapsa de sase luni de inchisoare cu suspendare pe un termen de incercare de doi ani si sase luni, pentru fals intelectual.

Totodata, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat la cate doi ani de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de patru ani, pe Vasile Rusti si Ioan Scurt, pentru cumparare de influenta.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

Fiul magistratului, Stelian Moldovan, a scris pe o retea de socializare ca si-a condus deja mama in centrul de detentie, cu toate ca este bolnava.

"Dupa sase ani de zile de instrumentare si aparenta judecare a unui dosar anticoruptie nr. 666/33/2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus condamnarea la o pedeapsa de doi ani inchisoare cu executare a unei femei in varsta de 62 de ani, diagnosticata cu ciroza in stadiu avansat, gradul doi de handicap permanent, retinand, probabil, in sarcina persoanei condamnate un mare grad de pericol social mai ales pentru comunitatea unde a locuit si a lucrat peste 30 de ani. Persoana condamnata este mama mea. Conducand-o spre centrul de detentie am realizat ca toate lucrurile bune pe care le-am invatat sau pe care le-am facut in viata asta se datoreaza ei. Iti multumesc, mama! Niciodata nu am fost atat de mandru de tine ca acum!", a scris contul sau de socializare Stelian Moldovan, fiul fostului sef al Parchetului Judecatoriei Nasaud.

Procurorii DNA stabilisera ca, in mai 2009, prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Nasaud, Moldovan Adriana Veturia, ar fi acceptat construirea cu titlu gratuit, de catre un om de afaceri, a unui pod in valoare de 30.000 lei peste paraul din localitatea Poiana Zanelor, la casa de vacanta a magistratului, in schimbul interventiei pe care a promis ca o va face asupra unui judecator de la Judecatoria Nasaud, pentru ca acesta sa pronunte o solutie favorabila omului de afaceri intr-o cauza civila. In cursul lunii iunie 2009, Moldovan ar fi pretins intocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrarilor de constructie a podului, acte care au si fost emise de o societate comerciala.

La data de 21 mai 2009, Moldovan i-ar fi cerut judecatorului Petru Rus, de la Judecatoria Nasaud, ca intr-o incheiere de sedinta data intr-o cauza penala sa fie mentionat in locul sau numele unui alt procuror, care in realitate nu a participat la aceasta cauza, intrucat avocatul inculpatului din cauza respectiva era chiar fiul Veturiei Moldovan, ceea ce ar fi atras incompatibilitatea acesteia in calitate de procuror de sedinta.

De asemenea, in cursul lunii iunie 2009, Moldovaa ar fi primit de la o persoana 2.200 lei pentru a interveni la magistratii (procurori si judecatori) care erau investiti cu solutionarea cauzei in care fratele cumparatorului de influenta era cercetat in stare de arest preventiv pentru viol.

Initial, procuroarea si judecatorul Petru Rus au fost achitati de faptele de coruptie, Curtea de Apel Cluj, apreciind, in decembrie 2011, ca lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii de care erau acuzati de catre procurorii anticoruptie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























986 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by