Fostul deputat PSD Mugurel Surupaceanu, acuzat de coruptie, achitat definitiv de Curtea de Apel Craiova

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 24 februarie 2015, 18:41 Dosare Anticoruptie


Mugurel Surupaceanu
Foto: Surupaceanu.ro
Fostul deputat PSD Mugurel Surupaceanu, acuzat de DNA ca a impus cumpararea de catre fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifunctional la un pret de patru ori mai mare decat pretul initial de achizitie, procedurile fiind ilegale, a fost achitat definitiv marti de Curtea de Apel Craiova, transmite Mediafax.

Potrivit sentintei afisate, marti, pe portalul instantelor de judecata, magistratii Curtii de Apel Craiova au decis achitarea definitiva a lui Mugurel Surupaceanu, care fusese condamnat, in octombrie 2013, la sapte ani de inchisoare cu executare de Tribunalul Gorj.

De asemenea, instanta a diminuat pedepsele dispuse anterior de Tribunalul Gorj si fata de alti inculpati din dosar. Astfel, fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare, executarea fiind suspendata si inlocuita cu un termen de incercare de sase ani. Instanta de fond il condamnase pe acesta la sase ani de inchisoare cu executare. Si Sorin Cocora Busan, condamnat initial tot la sase ani de inchisoare cu executare, a primit la Curtea de Apel Craiova o pedeapsa de trei ani de inchisoare, executarea fiind suspendata si inlocuita cu un termen de incercare de cinci ani.

Magistratii Curtii de Apel Craiova au mentinut pedeapsa initiala doar pentru doi dintre inculpatii din acest dosar - fostul director de investitii de la fostul Complex Energetic Turceni Silvica Boiangiu si fostul director comercial Ioan Viorel Vasile -, pe care Tribunalul Gorj i-a condamnat la patru ani de inchisoare, executarea fiind suspendata si inlocuita cu un termen de incercare de sase ani.

Inculpatii au fost scutiti de plata unor despagubiri catre fostul Complex Energetic Turceni, inglobat acum in Complexul Energetic Oltenia, initial, Tribunalul Gorj obligandu-i pe acestia la achitarea sumei de 836.570 de lei.

"Inlatura dispozitiile sentintei privind solutionarea actiunii civile. Ia act ca persoana vatamata - Complexul Energetic Oltenia -, succesoare in drepturi a S.C. Complex Energetic Turceni S.A. nu s-a constituit parte civila in procesul penal", a decis Curtea de Apel Craiova.

Magistratii au dispus, in schimb, confiscarea de la Sorin Cocora Busan a sumei de 586.570,04 lei, rezultata din infractiunea de spalare de bani. De asemenea, judecatorii au decis ridicarea sechestrului asigurator asupra unor proprietati pe care fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea le are in municipiul Targu Jiu.

"Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatului Cristea Dumitru (teren intravilan curti - constructii in suprafata de 540 metri patrati, cladire cu suprafata construita desfasurata de 492,75 mp si anexa cu suprafata de 30,20 mp) situate in Targu Jiu, strada General Cristian Tell, nr.1 A, judetul Gorj, inscrise in cartea funciara a municipiului Targu Jiu sub nr. 11701 si avand numarul cadastral 5154, cu o valoare de impunere de 774.702,68 lei si ridicarea popririi sumei de 61.867,32 lei detinuta de inculpat intr-un cont deschis la OTP Bank Romania SA- Sucursala Tg. Jiu", a stabilit Curtea de Apel Craiova.


Fostul deputat PSD Mugurel Surupaceanu a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat ca in anul 2007, prin intermediari, ar fi impus cumpararea cu peste 832.000 de lei de catre fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifunctional, de tip tractor forestier, importat din Ucraina cu 50.000 de dolari, procedurile de achizitie fiind ilegale, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Utilajul a fost vandut fostului Complex Energetic Turceni de catre o firma din Medias, administrata de Sorin Cocora Busan, impus in functia respectiva de Mugurel Surupaceanu, mai aratau anchetatorii.

In acest dosar, in noiembrie 2008, fostul director general al fostului CE Turceni Dumitru Cristea a fost retinut si arestat preventiv, el fiind ulterior cercetat in libertate, alaturi de ceilalti inculpati.

Conform rechizitoriului DNA, Mugurel Surupaceanu, aflandu-se in relatii bune cu fostul director general al fostului Complex Energetic Turceni, a stabilit impreuna cu acesta modalitatea de achizitionare la un pret de patru ori mai mare decat cel de cumparare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind firma din Medias.

"Ca urmare a intelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, in calitate de director general al SC Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispozitii personalului aflat in subordine, Directiei Investitii si Achizitii Terenuri si Directiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care sa fie invitate) in vederea intocmirii documentatiei de achizitie astfel incat sa se realizeze achizitia utilajului de la SC Voron Trans SRL. Totodata, inculpatul a semnat/aprobat documentele intocmite, respectiv adresele privind necesitatea si urgenta achizitiei unui utilaj terasier multifunctional, adrese ale Directiei Investitii si Achizitii Terenuri si anexele acestora privind modificarea programului anual de achizitii produse prin introducerea achizitiei utilajului terasier si majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele in baza carora, in mod nelegal, s-a stabilit procedura de achizitie prin negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare, s-a hotarat acceptarea ofertei SC Voron Trans SRL, fara a fi respectate dispozitiile legale privind achizitiile publice", se mai arata in rechizitoriul DNA.

In acelasi document se mentiona ca utilajul era vechi si avea defectiuni, receptia lui si plata achizitiei facandu-se cu implicarea celorlalti doi directori de la fostul Complex Energetic Turceni. O parte din banii proveniti din tranzactia respectiva au ajuns la o firma din Targu Jiu, controlata de fostul deputat PSD, procurorii DNA mentionand ca totul a fost "mascat" de o tranzactie a unui circular folosit in prelucrarea lemnului.

"Pentru a se da aparenta de legalitate transferului acestei sume din contul SC Voron Trans SRL in contul SC Tutto Mobili SRL, s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare prin care SC Voron Trans SRL a cumparat de la SC Tutto Mobili SRL un circular pentru formatizat (utilaj folosit in prelucrarea lemnului) in valoare de 586.570,04 lei. In realitate, SC Voron Trans SRL nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodata", potrivit DNA.

Fostii sefi de la fostul Complex Energetic Turceni au fost judecati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Surupaceanu si Busan, pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Mugurel Surupaceanu a fost deputat de Gorj in perioada 2008-2012, iar anterior, in 2004, a fost prefect de Gorj in Guvernul condus de Adrian Nastase. In toamna anului 2012, Surupaceanu a demisionat din Parlament, in acel moment dosarul fiind pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dosarul a fost inaintat acestei instante de catre DNA, intrucat Surupaceanu era parlamentar in momentul finalizarii rechizitoriului.

Odata cu demisia din Parlament, Surupaceanu a demisionat si din PSD Gorj, in conditiile in care era vicepresedinte al organizatiei judetene.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3114 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 februarie 2015, 18:47)

    [anonim]

  • +14 (14 voturi)    
    l_l Craiova (Marţi, 24 februarie 2015, 19:13)

    Kpriciu [utilizator]

    Felicitari viermilor judecatori de la Craiova!
  • +8 (8 voturi)    
    Miroase`a pute! (Marţi, 24 februarie 2015, 19:41)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    Bun si ca studiu de caz pt "directorii politici"....cum i-a si avertizat Basescu versus madam Jianu ce a intrat mult mai rau decat Nastase in "Trofeul calitatii"...daca nu-s inregistrati "prinde orbu scoate-i ochii" daca nu-s dovezi...dar la aia care semneaza ramane scris....
  • +15 (15 voturi)    
    Mda.... (Marţi, 24 februarie 2015, 20:18)

    Cataleya [utilizator]

    La Gorj i-au dat 7 ani iar la Craiova l-au achitat.
    E bine la olteni. Definitiv! :)
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 februarie 2015, 22:15)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    articol neclar - trist (Miercuri, 25 februarie 2015, 5:11)

    anonim3 [utilizator]

    Din articol inteleg ca in problema respectiva a avut loc o infractiune, pentru care au fost unii oameni condamnati (faptul ca au fost scazute unele pedepse este mai putin important in ceea ce priveste existenta de fapt a incalcarii legii).
    In ceea ce priveste insa pe fostul deputat nominalizat in titlu, acesta a fost achitat complet, dar articolul nu ne spune de ce? A apreciat instanta ca, pe baza probelor existente sau a altora noi, el nu a avut rol efectiv in incalcarea respectiva a legii si ca vina apartine integral celorlalti inculpati? A apreciat instanta ca raman dubii cu privire la rolul sau, dar probele sunt insuficiente pentru condamnare? A fost vreo alta situatie care sa motiveze decizia instantei?
    In functie de o asemenea informatie, putem apoi discuta daca achitarea respectiva reprezinta o marsavie, sau doar o indreptare a unei erori judiciare comise anterior de prima instanta. La un articol atat de lung, autorul ar fi trebuit totusi sa incerce sa ne informeze complet.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by