Dosarul caselor preluate ilegal de la stat de Dobritoiu si alti generali, finalizat de ICCJ. DNA cere condamnarea inculpatilor la pedepse de peste 7 ani de inchisoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 23 februarie 2015, 21:50 Dosare Anticoruptie


Instanta suprema a incheiat, luni, dezbaterile in dosarul locuintelor de serviciu care ar fi fost cumparate ilegal de la stat de fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei, o decizie urmand sa fie luata in luna martie, anunta Mediafax. Dupa incheierea dezbaterilor, instanta a ascultat pledoariile finale ale acuzarii si apararii.

Procurorul DNA prezent la proces a cerut condamnarea inculpatilor la pedepse de peste sapte ani de inchisoare, precum si degradarea militara a acestora.

Avocatii au spus ca la vremea respectiva exista un vid legislativ privind conditiile in care puteau fi cumparate casele de serviciu puse la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale (MApN), astfel ca nu li se poate imputa clientilor lor faptul ca au actionat in beneficiul personal.

Avocatii au aratat ca fiecare dintre cei judecati a platit pentru locuinta cumparata, astfel ca acuzatiile anchetatorilor nu au fundament.

Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz si a stabilit luarea unei decizii in 9 martie.

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei, persoane care au detinut functii de conducere in MApN la data faptelor, au fost trimisi in judecata de DNA, in septembrie 2013, pentru cumpararea unor locuinte de serviciu, la un pret subventionat, in baza unor declaratii false.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1999-2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari - cadre militare cu functii de conducere din MApN.

Traian Pigui ar fi intocmit nelegal adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, prin care i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Floarea Serban, Francisc Radici, Constantin Nastase, Sergiu Tudor Medar si Gheorghe Rotaru.

"Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat", au scris procurorii in documentul citat.

Totodata, Dobritoiu, Serban, Radici, Nastase, Medar, Rotaru, precum si Gheorghe Gonciaruc, Ionel Vizitiu, Corneliu Duta si Mihaela Matei au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la MApN, cu incalcarea prevederilor legale, mai spun procurorii.

"Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel, i-au determinat membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii, sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalandu-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala", au aratat procurorii.

Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei actului normativ, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care: titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei si sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.

Prejudiciul stabilit in acest dosar este de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezinta prejudiciul suferit de Ministerul Apararii Nationale ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar, a fiecarei locuinte si 111.988 de lei este contravaloarea chiriei platita de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi, mai spuneau procurorii.

Ministerul Apararii Nationale se constituie parte civila in cauza, revendicand cei 1.207.670 de lei.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand Floarei Serban, lui Radici, Nastase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu si Gonciaruc.

Corneliu Dobritoiu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu in sarcina sa, respectiv 15.846 lei, procurorii dispunand ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale acestuia, care fusese instituit in cursul urmaririi penale.

Procurorii au decis sa continue cercetarile, intr-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva, si Cornel Julea, colonel in rezerva.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3625 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    ... (Luni, 23 februarie 2015, 22:35)

    Speedster [utilizator]

    Coruptie peste tot... de la Biserica pana in Armata. Sper sa ajunga toti dupa gratii, si pagubele sa fie recuperate.
  • -1 (5 voturi)    
    Casa din Mihaileanu (Luni, 23 februarie 2015, 22:59)

    JG [utilizator]

    Situatia casei din Mihaileanu e identica, fiind rezultanta unui fals in declaratii, urmat de un abuz.
    De ce nu se aplica si aici?
    PS. Sariti cu minushi!
  • 0 (0 voturi)    
    Legea sa fie lege pentru toti ! (Marţi, 24 februarie 2015, 8:21)

    andreesanu [utilizator]

    Doar nu-i primul si nici ultimul general trimis dupa gratii.
    Sa se duca acolo unde le este locul ,la racoare si nu numai ,sa se confiste bunurile furtae !!!
  • 0 (0 voturi)    
    generali (Marţi, 24 februarie 2015, 10:09)

    balanco [anonim]

    cine crede ca in armata nu exista coruptie , este un naiv care se inseala amarnic ; in realitate , acolo sa vezi coruptie ; de la spaga pt. a pleca in misiunile din strainatate , bine platite , pana la pensile nesimtite pt. ofiteri incompetenti si fara absolut nici un merit , pensii care ajung pe usor la 18000-20000 lei si multe altele .
  • 0 (0 voturi)    
    antifrauda din MAPN cu ce s-a ocupat? (Marţi, 24 februarie 2015, 18:28)

    samanta [anonim]

    Cu ce s-a ocupat directia ANTIFRAUDA din MApN?
    pai doar n-o sa sesizeze tocmai generalul de la directia nominalizata intrucat el a fost consilierul personal al dlui DObritoiu.
    Mafie, multa mafie.
    Pe generalul respectiv nu-l intreaba nimeni nimic?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by