Perchezitii DNA la firma 2K Telecom, detinuta de fratele lui Sebastian Ghita, intr-un dosar legat de proiectul cu fonduri europene "Internet in scoala ta"

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 23 februarie 2015, 10:04 Dosare Anticoruptie


 documente
(23 Feb 2015) PDF, 103KB
Procurorii DNA fac luni perchezitii la sediul firmei 2K Telecom SRL, detinuta de Alexandru Ghita, fratele lui Sebastian Ghita, relateaza Agerpres si Realitatea TV. Potrivit DNA, perchezitiile sunt facute intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene, legat de proiectul "Internet in scoala ta" - gestionat de Ministerul Educatiei. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii DNA fac perchezitii la sediile SC 2K Telecom SRL, care apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, si la SC Avitech Co. SRL, ambele din orasul Voluntari.

Reamintim ca premierul Victor Ponta i-a cerut la finalul anului 2012 ministrului Comunicatiilor de la acea vreme, Dan Nica, ca din banii obtinuti la licitatia pentru licente 4G sa pregateasca finantarea proiectului care prevede introducerea, de anul viitor, a unei retele gratuite de Internet wireless in toate scolile si institutiile publice.

Contractul este in valoare de aproape 120 de milioane de lei si a fost semnat in cele din urma in 2013, la Ministerul Educatiei Nationale, in prezenta premierului Victor Ponta. Contractul pentru conectarea scolilor la internet - semnat de minister cu un consortiu format din Omnilogic si Avitech, avand ca subcontractant Romtelecom - este de 119.840.000 lei fara TVA, are o perioada de implementare de sase luni si una de mentenanta de cinci luni.

Comunicatul DNA:

Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in anul 2013, in legatura cu licitatia organizata de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului pentru proiectul 'Internet in scoala ta', finantat integral din fonduri europene.

In cursul zilei de 23 februarie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 2 locatii situate in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov, reprezentand sediile unor societati comerciale.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

  • Istoricul licitatiei 'internet in scoala ta': Cine si de ce a contestat documentatia de atribuire

Ministerul Educatiei a demarat licitatia privind "furnizare pentru echipamente de infrastructura si servicii TIC pentru implementarea proiectului ￯Internet in scoala ta" in 23.10 2012, contract cu o valoare estimata fara TVA de 119.841.679 lei.

Pana la termenul limita au fost primite doua oferte, respectiv:
1. Asocierea Asesoft International si Orange Romania - oferta depusa: 119.841.000 lei
2. Asocierea dintre Omnilogic si Avitech Co, avand ca subcontractant pe Romtelecom - oferta depusa: 119.840.458 lei

Contractul a fost atribuit in data de 29.11.2013 catre asocierea dintre Omnilogic si Avitech Co, avand ca subcontractant pe Romtelecom.

Datele din SEAP (vezi documentul atasat cu ofertele depuse si istoricul licitatiei) mai arata ca licitatia a fost intens contestata.

Astfel, in 02.11.2012 au fost depuse 3 contestatii la CNSC referitoare la documentatia de atribuire, respectiv:
  • 1. Contestatia nr. 34384/02.11.2012 de catre SC Arcole International SRL
  • 2. Contestatia nr. 34463/05.11.2012 de catre SC Creativ TSD Business SRL
  • 3. Contestatia nr. 34549/05.11.2012 de catre SC Alcatel Lucent Romania SRL.

Motivele celor trei contestatii conexate de CNSC au fost urmatoarele:
  • 1. Specificatiile tehnice care ar fi avantajat in mod univoc produsele hardware si software ale anumitor producatori
  • 2. Solicitari restrictive ale capacitatii tehnice a ofertantilor
  • 3. Clauze contractuale abuzive incluse in modelul de contract.

Deciziile CNSC privind cele 3 contestatii:
In data de 06.11.2012, CNSC, prin decizia de suspendare nr. 831S/C8/4938, 4956, 4977 a hotarat suspendarea procedurii pana la judecarea fondului contestatiei.

In data de 06.12.2012 s-a emis decizia CNSC privind modificarea documentatiei de atribuire si continuarea procedurii, document primit si inregistrat la Ministerul Educatiei abia in data de 12.12.2012.

Inainte de expirarea celor 10 zile acordate Ministerului educatiei de catre CNSC pentru efectuarea modificarilor la documentatia de atribuire si stabilirea unei noi date de depunere a ofertelor, in 21.12.2012, a fost primita pe fax la sediul Ministerului Educatiei copia plangerii inregistrate la Curtea de Apel Bucuresti de catre SC Creativ TSD Business SRL, care solicita suspendarea procedurii si modificarea Deciziei CNSC emise anterior in sensul anularii procedurii de atribuire. ca urmare, pana la pronuntarea de catre Curtea de Apel Bucuresti a unei prime hotarari, Ministerul Educatiei nu a publicat o erata in SEAP, decizia CNSC nefiind definitiva.

Avand insa in vedere ca nu s-a hotarat suspendarea procedurii de catre Curtea de Apel Bucuresti, Ministerul Educatiei a hotarat la finalul lunii ianuarie 2013 sa incarce in SEAP caietul de sarcini modificat conform deciziei CNSC si sa publice in SEAP un anunt tip erata privind noile termene de depunere a ofertelor, respectiv anuntul nr. 28980 din 31.01.2013 (referitor la anuntul de participare 39865 din 23.10.2012). Noul termen limita, publicat in SEAP prin erata din 31.01.2013, pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 14:03.2013. Anuntul tip erata a fost transmis in data de 30.01.2013 catre OJ si continea noile termene de depunere a ofertelor: nr. 2013/S024-036166 din 02.02.2013.

Ulterior, "din motive obiective ce tineau de solicitarile potentialilor ofertanti de a viziona locatiile din teren pentru o mai buna fundamentare a ofertelor, MEN a hotarat ulterior sa publice un anunt de tip erata privind prelungirea cu 14 zile a termenului de depunere a ofertelor pentru 28.03.2013, anunt care a fost publicat in SEAP in 13.03.2013

Documentul din SEAP mai mentioneaza ca anunturile tip erata incepand cu 30.01.2013 au fost refuzate la publicare de catre JO al UE.

Operatorii economici care au depus oferte in termenul limita sunt cele doua asocieri mentionate mai sus, ale caror oferte au fost inregistrate la Ministerul Educatiei in data de 28.03.2013.

Cine sunt actionarii Avitech Co:

Datele de la Registrul Comertului (vezi documentul atasat) privind actionariatul Avitech Co arata ca firma este detinuta de urmatoarele persoane juridice situate la aceeasi adresa:
  • - AVITECH (OVERSEAS) CO LTD, cu sediul Cipru, NICOSIA, STR. AVLONOS, Nr. 1, Maria House - 60%
  • - EAGLELINK CORPORATION LIMITED - 14,96%
  • - ZONIX INVESTMENTS LIMITED - 25,04%.

Cine sunt actionarii 2K Telecom

Firma 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita (fratele deputatului Sebastian Ghita) - 67,12%, Vasile Domente (unchiul lui Sebastian Ghita) - 8,05% si Vasile Radu - 24,83%






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























18481 vizualizari

  • +15 (15 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 februarie 2015, 10:22)

    [anonim]

    • -2 (2 voturi)    
      numai pe Gheorghe ? (Luni, 23 februarie 2015, 13:09)

      Ezechiel [anonim] i-a raspuns lui

      Viteza cu care-s băgați la pârnaie toți autohtonii care au făcut pe căi mai mult sau mai puțin legale, cheag, dar au mii de salariați și întrețin ideea că mai mișcă și ceva din mintea românului, e semn de alarmă și bănuieli sinistre.
      Cum de subminează economia națională doar Ion, Niculae,Gheorghe și Dumitru și Vasile , câțiva de pe aici și niciun John, Ahmed, Istvan, Itzik, Georgios sau Muller sau altul din multinationale nu subminează?
      Politicienii da …la parnaie dar oamenii de afaceri romani, unii dintre ei înghesuiți în dubă fiindcă au fost FORȚAȚI de politicieni să dea șpăgi și să nu obțină nimic fără șpagă? Umflarea puținilor capitaliști români mă întristează.
      Capitaliștii români subminează economia națională! Mare subminator capitalistul Gheorghe! El și doar el. Să vină pe un teren golit, parjolit, numai capitaliști străini, băncile să le dea doar lor credite, iar procurorii și judecătorii să se angajeze valeți la casele lor stilate.
      Ce dracu! Să terminăm cu capitalismul ăsta românesc, rămas în vreo trei inși, că prea subminează economia națională.
  • +19 (19 voturi)    
    Nu vreau sa par pesimist (Luni, 23 februarie 2015, 10:30)

    Martinezu [utilizator]

    dar oare o exista in tara asta vreo licitatie publica corecta?
    Stai asa si ma intreb, oare Ghita si familia lui de exemplu, o fi cistigat vreodata pe cinstite vreo licitatie?
    Mai are cineva vreo limita in ce priveste suma furata statului? Din ce in ce ne dam seama ca cea mai mare parte se fura si tendinta este de crestere a procentului furt/realizarea proiectului.
    Cum putem pune capat dezastrului asta?
    Observa cineva ca , pe linga dezastrul social adus de furturile astea, am lasat tara asta fara o minima aparare militara?
    Nu pot fi astia incadrati la fapte grave cu prejudicii inclusiv asupra sigurantei tarii?
    Daca are cineva curiozitatea sa citeasca despre capacitatea militara de azi a tarii il apuca risul. sau plinsul, dupa caz. Sistemele rusesti de acum 30 de ani predomina. Rachete ce mai pot lovi, cel mult avioane civile de mica viteza...un sumbarin fara baterii pentru ca nu se gasesc bani....avioane din generatia Beatles....
  • +9 (9 voturi)    
    Cand oare? (Luni, 23 februarie 2015, 11:45)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Cand oare va ajunge acest hot la drumul mare, Ghita, unde ii este loculȘ la puscarie, alaturi de toti hotii din PSD? Impreuna cu bunul lui prieten, plagiator si hot electoral.
    • 0 (0 voturi)    
      Doar 1-2 ani cu suspendare (Luni, 23 februarie 2015, 14:39)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Ca e baiat destept si au nevoie guvernantii de sponsorizare (si) in campaniile electorale.
  • +7 (7 voturi)    
    Din preturi (Luni, 23 februarie 2015, 12:18)

    Gheorghe12 [anonim]

    Se vede ca s-a lucrat la doua capete. Orange Romania a fost iepurele din poveste...
    • +4 (6 voturi)    
      Concurenta a la RO (Luni, 23 februarie 2015, 12:22)

      Alexxey [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghe12

      Da oare consiliul concurentei nu are nimic de zic?
      DNA trebuie sa caute si favoare intoarsa companiei ORANGE.
  • +2 (4 voturi)    
    Vorba romaneasca.... (Luni, 23 februarie 2015, 12:56)

    Radu I [utilizator]

    Stapanul invata sluga sa fie hoata.Spune Constitutia ca presedintele vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice. Cum a vegheat presedintele daca hotii au furat pe rupte ? Ce a pazit ministrul justitiei, procurorul general, SRI, DNA, seful politiei si cati si mai cati, platiti din banul public sa-si faca datoria ? Daca DNA nu-I ia la purecat pe toti, hoti si complicii lor din randul autoritatilor care nu si-au facut datoria, situatia se va perpetua in continuare. Fara a se incalca dreptul la libera exprimare, trebuie trasi la raspundere si complicii hotilor din massmedia,care prin manipulare a sprijinit si incurajat furturile.
  • +2 (2 voturi)    
    Oare.... (Luni, 23 februarie 2015, 14:21)

    Tom Cruise [anonim]

    Oare,oare cine ar mai trebui luat la puricat?
  • +2 (2 voturi)    
    Ar fi de verificat (Luni, 23 februarie 2015, 14:38)

    Gheorghe12 [anonim]

    actionariatul la toate firmele "grupului" si apoi sa vezi surprize...
  • +1 (1 vot)    
    Cine,cine e albastru cu buline? (Luni, 23 februarie 2015, 21:17)

    Baba Novac [anonim]

    Cum a ajuns Romtelecom la dispozitia lui Ghita?Nu pot sa inteleg cum asemenea firma ,cu mangeri si specialisti de top ,face bocancii lui Ghita?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by