Inalta Curte a respins cererile lui Mircea si Vlad Cosma privind obligatiile controlului judiciar

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 20 februarie 2015, 23:34 Dosare Anticoruptie


Instanta suprema a decis, vineri, ca presedintele CJ Prahova Mircea Cosma si fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, sa ramana sub control judiciar si sa respecte toate conditiile stabilite de procurori prin masura preventiva luata in dosarul fraudarii de fonduri UE, in care este arestat Iulian Hertanu, anunta Mediafax.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins astfel cererile formulate de Mircea si Vlad Cosma, de eliminare a unor conditii ale procurorilor, cel dintai dorind sa isi exercite in continuare functia, iar fiul sau aratand ca risca sa il intalneasca accidental pe Sebastian Ghita la Parlament.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova si de deputatul PSD tot la instanta suprema.

Mircea Cosma, care, sub control judiciar, nu-si poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova, solicitase eliminarea acestei conditii.

Vlad Cosma, care are interdictie de a se intalni cu Sebastian Ghita, fiind vizat si el in dosar, a aratat in solicitarea sa ca face parte din acelasi grup parlamentar cu acesta si ca sunt mari sanse sa il intalneasca accidental la Parlament. Deputatul PSD a cerut instantei sa lamureasca modul in care el isi poate indeplini obligatiile de parlamentar, in situatia creata de conditiile controlului judiciar in cazul sau.

Mircea si Vlad Cosma mai trebuie sa respecte urmatoarele obligatii sub control judiciar: sa se prezinte la DNA Ploiesti, ori de cate ori sunt chemati; sa informeze de indata DNA Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati; sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent; sa nu se apropie de alte persoane nominalizate si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Si deputatul Sebastian Ghita a contestat la instanta suprema controlul judiciar impus de procurorii DNA. Plangerea acestuia urmeaza sa fie analizata in 24 februarie.

Deputatul Sebastian Ghita, deputatul Vlad Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, omul de afaceri Mihail Coman si omul de afaceri Liviu Munteanu se afla sub control judiciar in dosarul fraudarii de fonduri europene in care cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, este arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba si de Ilie Dragan, director al SC Grossmann Engineering SRL.

Hertanu si Ciorba au contestat masura arestului preventiv, magistratii ICCJ urmand sa dezbata cererile lor in 27 februarie.

Oamenii de afaceri Iulian Hertanu, Liviu Munteanu, Ilie Dragan, Marian Coman si Vladimir Razvan Ciorba sunt acuzati ca, prin firmele lor, au obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din Comarnic.

Contractul, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, a fost atribuit de catre S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiesti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. - S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului si au insusit in interes propriu suma totala de 7.797.410 de lei, bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL catre "partenerii" la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari.

Totodata, ar fi fost sustrasa de la plata catre stat, prin practici evazioniste, suma de 2.515.293 lei - 1.509.176 de lei reprezentand TVA si 1.006.117 lei reprezentand impozit pe profit.

In acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasati sub control judiciar, sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014.

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

In Adunarea Generala de la acea data s-a decis ca partile sociale detinute de Iulian Hertanu si reprezentand 59,97% din capitalul social sa fie cesionate catre Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Hertanu i-a cesionat parti sociale reprezentand 0,01% din capitalul social si cetateanului german Grossmann Reinhold Karl. In aceste conditii, la SC Grossmann Engineering SRL au ramas asociati doar Grossmann Reinhold Karl si Liviu Munteanu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























439 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by