Fostii sefi ai Politiei Timis si primarul din Recas, arestati pentru coruptie, in arest la domiciliu

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 18 februarie 2015, 23:48 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Politiei Judetene Timis Sorin Muntean, adjunctul sau Florin Bolbos, fostul sef al Serviciului Politiei Rutiere Marcel Craciunescu si primarul din Recas, Teodor Pavel, arestati preventiv pentru fapte de coruptie, vor fi plasati in arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Timisoara.

Magistratii Curtii de Apel Timisoara au judecat, miercuri, contestatiile celor patru la decizia Tribunalului Timis, de luni, de prelungire a arestului preventiv pentru 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, judecatorii au decis inlocuirea masurii prelungirii arestului preventiv cu arestul la domiciliu in cazul fostului sef al Politiei Judetene Timis Sorin Muntean, al adjunctului sau Florin Bolbos, al fostului sef al Serviciului Politiei Rutiere Marcel Craciunescu si al primarului din Recas, Teodor Pavel.

Decizia instantei este definitiva.

Cei patru au fost arestati preventiv in 20 ianuarie.

In acest dosar, Sorin Muntean si Florin Bolbos sunt acuzati de abuz in serviciu, Marcel Craciunescu, de patru infractiuni de luare de mita, iar primarul din Recas, Teodor Pavel, este acuzat de instigare la uzurparea functiei, instigare la hartuire si instigare la abuz in serviciu.

In acest caz mai sunt cercetati politistii Cosmin Ionut Bledea si Vasilica Girbaci, pentru dare de mita, fostul sef al Politiei Recas Marian Temu, pentru abuz in serviciu, si omul de afaceri Marian Milutinovici, pentru instigare la abuz in serviciu.

Potrivit unui document obtinut de MEDIAFAX, primarul din Recas, Teodor Pavel, care se afla la primul mandat, le-ar fi solicitat sefilor de la Politia Timis sa dea ordin subalternilor lor sa nu isi indeplineasca sarcinile de serviciu in Recas. In caz contrar, politistii care nu indeplineau ordinele erau mutati, schimbati ori li se desfiinta functia.

"In cadrul activitatilor de serviciu, unor politisti din Politi Recas li s-a cerut sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu de catre unii sefi care le-a interzis lucratorilor din cadrul compartimentului rutier Recas efectuarea de controale si actiuni pe linie de politie rutiera pe DC 147, DJ 609E, precum si pe strazile din interiorul localitatilor aflate pe raza de competenta a Politiei Recas, motivat de faptul ca primarul orasului Recas, Pavel Teodor, nu doreste sa mai fie sanctionati cetatenii de pe raza teritoriala a orasului Recas, mai ales in perioada campaniei electorale prezidentiale deoarece doreste sa castige cu 51%", se arata in document.

Pentru toate acestea, primarul Teodor Pavel a apelat la omul de afaceri Eugen Milutinovici, un apropiat al PSD Timis, a carui firma are in derulare un contract cu Primaria Recas pentru asfaltarea de drumuri in localitate. De asemenea, edilul a mai apelat si la "altii din conducerea Prefecturii", se mai arata in document.

Potrivit documentului citat, unul dintre cei care ar fi ascultat ordinele superiorilor este fostul sef al Politiei orasului Recas Marian Temu, acesta aratandu-si obedienta fata de primarul din localitate.

De asemenea, conform aceluiasi document, primarul din Recas i-a reprosat fostului sef al Politiei Rutiere Timis ca a amplasat o masina cu aparat radar chiar pe drumul care leaga orasul de Cramele Recas, avertizandu-l pe acesta ca nu doreste ca pe timpul campaniei electorale locuitorii sa fie sanctionati de politistii rutieri.

Potrivit documentului, fostii sefi de la IPJ Timis se interesau periodic daca ordinele le sunt ascultate. De exemplu, fostul adjunct al sefului IPJ Timis Florin Bolbos, afland ca s-a aplicat o amenda de 3.200 de lei, a spus: "Pai nu-s normali ma! (￯) n-au inteles inca nimic", referindu-se la faptul ca politistii nesocoteau cerintele primarului de a nu mai fi date amenzi in localitate.

De asemenea, potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, politistii care nu se conformau dispozitiei primarului din Recas, Teodor Pavel, erau mutati in alte posturi sau le erau desfiintate posturile, iar pentru a-si indeplini scopul primarul actiona si pe linie politica, apeland la omul de afaceri Gelu Milutinovici si la reprezentanti ai Prefecturii Timis.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale si de natura politica ale primarului din Recas, Teodor Pavel, Muntean si Bolbos au dispus, in calitatea pe care o aveau, intocmirea unei propuneri catre MAI, pentru radierea postului unui agent de politie din statele de functii ale Politiei Recas si apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din IPJ Timis de desfiintare a functiei respective. Ulterior, a fost dispusa mutarea agentului intr-un alt oras, fara a se respecta procedura legala privind mutarea unui politist in cadrul altei formatiuni de politie.

In sprijinul aceluiasi demers, Marian Temu, in calitate de sef al Politiei orasului Recas, a intocmit documente justificative ce au creat o aparenta de legalitate si au stat la baza intocmirii propunerii de radiere a functiei respective, urmarind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi mentinut pe acelasi post de conducere, dar si un interes pentru altul, constand in satisfacerea intereselor economice si politice ale primarului Teodor Pavel.

In acelasi scop, seful Politiei Locale Recas, Doru Adrian Berzescu, s-a implicat personal in supravegherea agentului de politie, fara drept si fara a avea un interes legitim, folosindu-se si de subordonatii sai, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menita a conduce la indepartarea acestuia din functia pe care o exercita in mod legal in cadrul Postului de Politie Recas.

Activitatile de urmarire au constat in supravegherea neautorizata de catre judecator a agentului de politie, atat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, cat si in timpul liber, executand capturi de imagini in locurile frecventate de acesta si la domiciliul sau.

Potrivit DNA, Berzescu a intocmit chiar rapoarte din care reiesea ca atat agentul de politie vizat, cat si alti angajati ai Politiei Recas s-ar afla in timpul programului de lucru in alte locuri decat cele stabilite conform ordinelor interne.

DNA sustine ca aceasta procedura dispusa de catre Sorin Muntean a fost aprobata in urma instigarii venite din partea primarului Teodor Pavel si a lui Eugen Milutinovici, in scopul asigurarii controlului asupra activitatii Politiei Recas, prin evitarea constatarii si sanctionarii faptelor comise de persoane din cercul de relatii al celor doi si satisfacerea intereselor politice si economice ale acestuia din urma.

Potrivit DNA, Marcel Nicusor Craciunescu, in calitate de sef al Serviciului Rutier Timis, a pretins si a primit, in martie 2014, de la Cosmin Bledea si Vasilica Girbaci, pentru a propune avansarea acestora in grad profesional inainte de termen, doua seturi (opt bucati) jante Mercedes Clasa E si anvelope pentru autoturismul personal. In 25 martie 2014, conform celor promise de catre Craciunescu, cei doi au fost avansati la gradul profesional urmator, respectiv acela de comisar de politie.

La sfarsitul anului 2013 - inceputul anului 2014, Craciunescu a pretins si a primit de la doi agenti de politie un set de anvelope (patru bucati), pentru autoturismul marca Mercedes ML, apartinand sotiei sale, si un televizor LCD, potrivit DNA. Dupa remiterea acestor bunuri, unul dintre agenti a fost mutat, conform dorintei sale, la Compartimentul Accidente Grave din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, iar celalalt a scapat nesanctionat pentru abaterile constatate in activitatea sa, ca urmare a unui control.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























348 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by