Estrella Stefanescu, sef serviciu in CFR, a fost retinuta de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 18 februarie 2015, 20:07 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au retinut-o miercuri seara pe Estrella Stefanescu, sef serviciu in CFR, in dosarul privind suspiciuni de coruptie in domeniul transportului feroviar privat de calatori si al subventiilor, anunta Agerpres, citand surse judiciare. La DNA au fost aduse miercuri mai multe persoane pentru audieri, printre care si Claudiu Octavian Dumitrescu, directorul Directiei Feroviare din Ministerul Transporturilor, directorul SC Regiotrans SRL, Florin Hadarean, si Nicolau Costache, fost director al CFR Infrastructura Regionala Brasov.

Procurorii au efectuat perchezitii in acest caz si la Ministerul Transporturilor intr-o cauza in care prejudiciul s-ar ridica la peste 5 milioane euro, potrivit surselor citate.

Incepand in august 2010 pana in prezent, functionari din Ministerul Transporturilor, CN CFR SA au savarsit fapte de coruptie pentru favorizarea operatorului privat Regiotrans, care numai in 2011 a primit 182 milioane lei din subventii, iar 70% din suma s-a decontat pe relatia cu firmele controlate de Iorgu Ganea si Costel Comana, au aratat sursele citate.

Astfel, procurorii au constatat ca a fost fraudat bugetul de stat in privinta subventiilor publice.

Cei doi doreau sa transfere afacerile pe calea ferata in strainatate, prin circuite de spalare a banilor.

Aceleasi surse au precizat ca este vizata si Regionala Cai Ferate Brasov. Directorul Nicolau Costache ar fi implicat in luare de mita de la Fanea Vasile pentru favorizarea firmei acestuia Vest Construct in contractul de lucrari la Regionala Cai Ferate Brasov.

In cauza este vorba de infractiuni de mita, permiterea accesului la informatii nedestinate publicitatii in scopul acordarii unor contracte de catre Nicolau unor firme favorite pentru echipamente scoase la licitatie de CFR SA, dar si facilitarea preluarii unui numar cat mai mare de trasee de catre Iorgu Ganea de la CFR Calatori.

De asemenea, o persoana cu functie de conducere in cadrul CFR, Estrella Stefanescu, este suspectata ca a primit in mod repetat mita de la reprezentantii unei firme private din domeniul transportului feroviar, in schimbul sprijinului acordat pentru preluarea unor trasee.

Beneficiarii favorurilor ar fi oamenii de afaceri Costel Comana si Vasile Fanea, care au reusit in acest mod sa preia mai multe trasee operate anterior de CFR Calatori.

Pentru a-i favoriza pe cei doi, persoana respectiva, care ocupa o functie de sef serviciu in cadrul CFR, prezenta traseele operate de CFR Calatori ca fiind nerentabile. Dupa ce traseele erau preluate de operatorii privati, subventiile acordate de stat le reveneau acestora, in acest fel fiind prejudiciata societatea CFR Calatori.

Conform surselor, cei doi oameni de afaceri ar fi beneficiat si de informatii despre firmele concurente, astfel incat sa poata face oferte care sa le permita castigarea licitatiilor.

In schimbul sprijinului acordat, persoana care ocupa functia de sef serviciu ar fi primit mita in mod repetat. Mita consta in carburant pentru autoturismul personal, servicii turistice sau telefoane mobile performante, dar si in angajarea fictiva a copiilor sai, pe perioada determinata, la o societate privata de transport feroviar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3353 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    asa (Miercuri, 18 februarie 2015, 20:22)

    srpc [utilizator]

    incet-incet afla si prostimea ca nu ceferistii sunt de vina pentru prabusirea CFR ci sefimea, eterna directorime hoata
  • +5 (5 voturi)    
    cerc vicios (Miercuri, 18 februarie 2015, 21:02)

    IancuJianu [utilizator]

    Transportatorii feroviari particulari primeau subventie de la stat ca sa se demonstreze la Bruxell ca CFR-ul are concurenta (chestie ceruta de EU).
    Acestia primeau subventie conform numarului de calatori, care erau sau nu erau in tren, sa taiau bilete in prostie, banii primiti subventie compensau din plin pe cei pierduti pe biletele fara calatori.
    capisci?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by