UPDATE Bica, Mihailescu, Dorin si Alin Cocos raman in arest

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 5 februarie 2015, 19:33 Dosare Anticoruptie


Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu raman in arest, in urma unei decizii definitive luate joi de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, anunta Mediafax.

Decizia a fost luata in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica.
  • PRECIZARE In cazul lui Adriean Videanu Inalta Curte a decis eliberarea sub control judiciar, si nu mentinerea acestuia in arest, asa cum a anuntat eronat, joi, agentia Mediafax.
Videanu, Alin Cocos si Mihailescu sunt incarcerati de sambata, cand s-a dat prima decizie de arestare in cazul lor, in timp ce Dorin Cocos si Alina Bica erau deja in arest in alte doua dosare - dosarul Microsoft si respectiv cel al despagubirii ilegale pentru un teren supraevaluat.

In dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale, Bica este urmarita penal pentru luare de mita, abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului.

In acelasi dosar, omul de afaceri Dorin Cocos este urmarit penal pentru trafic de influenta si dare de mita, fiul sau Alin Cocos este cercetat pentru dare de mita si trafic de influenta, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Florentin Mihailescu, pentru complicitate la luare de mita.

In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor in perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocos a promis, pretins si primit, de la beneficiarul drepturilor litigioase, Gheorghe Stelian, suma totala de 16 milioane de euro, in transe, in schimbul influentei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica si Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea solutionarii a doua dosare de despagubire, dintre care unul in care valoarea unui teren in suprafata peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.

Pentru urgentarea solutionarii acestui dosar de despagubire, Cocos i-a dat Alinei Bica o cota dintr-un teren situat in localitatea Snagov, judetul Ilfov, in suprafata de 4.425 de metri patrati, potrivit procurorilor.

Totodata, Stelian, motivat si de valoarea uriasa a sumei pe care urma sa o primeasca, a acceptat solicitarea lui Alin Cocos de a cesiona 25% din drepturile de despagubire la trei persoane, indicate de acesta, in schimbul sustinerii cauzei sale la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.

In acest demers s-ar fi implicat si Florentin Mihailescu, un apropiat al lui Alin Cocos, care a intermediat relatia cu Bica, pentru rezolvarea favorabila a dosarului de despagubire, spun procurorii.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.

Astfel, arata procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.

In acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin interventiile sale in sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

O alta acuzatie la adresa Alinei Bica este ca aceasta ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat in dosarul RAFO-Carom, pentru a ii obtine acestuia o pedeapsa cu suspendare.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in dosarul Carom.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a facut, in 29 ianuarie, un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe ca






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























921 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by