Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al lui Radu Mazare, retinut de procurorii DNA

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 19:44 Dosare Anticoruptie


Sorin Strutinsky
Foto: Mediafax
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele CVM Tomis Constanta, a fost retinut de procurorii DNA intr-un dosar in care este suspectat de dare de mita si trafic de influenta, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Strutinsky urmeaza sa fie dus la instanta cu propunere de arestare preventiva.

Sorin Strutinsky, un apropiat al primarului Constantei, Radu Mazare, si al sefului CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat miercuri de procurorii anticoruptie si dus la audieri.

El este acuzat ca ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei si 25.000 de euro, pentru a interveni la functionari ai Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta sa plateasca lucrarile executate de societate, in baza unui contract.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, in 2012, Sorin Gabriel Strutinsky ar fi pretins de la o persoana, denuntatoare in cauza, o suma de bani, care ar fi reprezentat 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau sa fie incasate de SC Argos Industria SRL, ca parte a unui consortiu de firme, in baza unui contract incheiat in 11 decembrie 2012 cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, respectiv dragaj de intretinere pe Canalul Dunarea - Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba - Midia - Navodari.

"In schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Sorin Gabriel, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, a promis ca va determina functionarii institutiei ultim mentionate sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului, fata de SC Argos Industrial SRL. Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, consortiul de firme din care facea parte SC Argos Industrial SRL a incasat pretul lucrarilor executate (12.744.039 lei si TVA aferenta de 3.058.569,53 lei), in baza contractului antementionat", sustin procurorii.

Ulterior, Sorin Strutinsky ar fi a primit de la denuntator 635.886,80 lei, bani care ar fi fost virati din conturile bancare ale SC Argos in conturile bancare ale societatilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC Sisteme Internationale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL si SC New Open Sector SA, se mai arata in documentele citate.

De asemenea, Strutinsky ar mai fi primit si suma de 25.000 de euro, urmand ca diferenta de incasat, in cuantum de 112.000 de lei, sa fie achitata in cursul anului 2015, potrivit anchetatorilor.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, cu care este asociat in mai multe firme.

In decembrie 2014, Agentia Nationala de Integritate cerea DNA sa il cerceteze pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, in care este asociat si Sorin Strutinsky.

"Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la posibila savarsire de catre Radu Stefan Mazare, primar al Municipiului Constanta, a infractiunii de conflict de interese, intrucat, in calitate de reprezentant al Municipiului Constanta, a semnat cinci contracte si un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), incheiate intre Primaria Constanta si doua societati comerciale (SC Conpress Holding SRLsi SC Soti Cable Neptun SRL) care il au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoana cu care Radu Stefan Mazare se afla in relatii comerciale in alte opt societati comerciale", arata atunci ANI.

Potrivit unor surse, Radu Mazare si Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociati in noua firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA si SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit ca primarul Radu Mazare a aprobat, in urma procedurii de selectie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile pentru sustinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sarbatori de Iarna - Oraselul Copiilor 2013", incheiat intre Primaria Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totala a contractelor acordate celor doua societati comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fara TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Sorin Strutinsky spunea atunci ca actiunea ANI impotriva primarului Radu Mazare este netemeica si preciza ca respectivele contracte au fost incheiate in urma unor licitatii.

Soti Cable Neptun SRL a fost infiintata in 1993, reprezentantii companiei precizand atunci ca are angajati 200 de jurnalisti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2276 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    sugestie (Miercuri, 4 februarie 2015, 20:12)

    brita [utilizator]

    pt tinerii debusolati, aflati la virsta marilor decizii: faceti-va, fratilor, procurori! sau, de nu e cu puti(ri)nta, macar gealati d-aia de-i salta p-astia ... numa' dus!

    ca am io o banuiala ca nu va fi loc de somaj in domeniu....
  • 0 (2 voturi)    
    Printre marii corupți (lista scurtă) (Miercuri, 4 februarie 2015, 21:08)

    popescu_dtru [utilizator]

    Strutinsky, Schwarzenberg, Patriciu, Vlas, Drimer, Sârbu, Berceanu, Meir. Oare ce au ăștia în comun? Ceva îmi scapă, puteți să mă ajutați?
    • 0 (0 voturi)    
      Poate legaturile cu statul? (Joi, 5 februarie 2015, 7:56)

      spiky [anonim] i-a raspuns lui popescu_dtru

      Iar Strutinsky a luat mita? Asta e mai mult serviciu decat mita. Statul nu plateste si daca iti vrei banii mai repede decat este statul dispus sa ii plateasca, platesti pe cineva care poate sa il oblige(pe "stat", adica pe functionari; aici Strutinsky e mai mult intermediar decat primitorul final al mitei).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by