Dosar Gala Bute: Arest la domiciliu pentru Resmerita, Lungu si Nastasia; cazul Obreja, amanat

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 2:41 Dosare Anticoruptie


Rudel Obreja
Foto: Agerpres
Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis, in noaptea de marti spre miercuri, ca primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmerita, Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, si Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sa fie cercetati de DNA in arest la domiciliu in dosarul Gala Bute, precizeaza Tribunalul Bucuresti.

Instanta a respins astfel solicitarea procurorilor de arestare a lui Cornel Resmerita, insa decizia nu este definitiva.

In acelasi dosar, instanta a stabilit ca cererea DNA de arestare preventiva a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box (FRB), Rudel Obreja, sa fie judecata pe 5 februarie, noteaza Agerpres.

Rudel Obreja a fost retinut luni de catre DNA, impreuna cu primarul Cornel Resmerita, Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, si Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Pentru Obreja si Resmerita, procurorii au solicitat magistratilor arestarea preventiva, iar pentru Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia, arestul la domiciliu.

Dosarul a ajuns marti la instanta suprema, insa magistratii de aici s-au sesizat din oficiu si au decis ca nu au competenta de a judeca cererea DNA, deoarece nu exista inca un aviz de incepere a urmaririi penale pe numele unui actual sau fost ministru, astfel incat dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit DNA, Rudel Obreja, la data faptelor reprezentant al SC Europlus Computers SRL si presedintele FRB, este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de spalare de bani, doua infractiuni de evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala.

In acelasi dosar, mai sunt cercetati Cornel Resmerita, primarul municipiului Lupeni, cu privire la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altii; Stefan Lungu, la data faptelor consilier personal al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL, cu privire la infractiunea de trafic de influenta; Gheorghe Nastasia, la data faptelor secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu privire la infractiunea de luare de mita; Miron Dorel Gardean, actionar majoritar si administrator al SC Termogaz Company SA, cu privire la infractiunile de cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu; Adrian Gardean, reprezentant al SC Termogaz Company SA, cu privire la infractiunea de cumparare de influenta, si Miron Lupulescu, director general al SC Termogaz Company SA, cu privire la infractiunile de cumparare de influenta, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani si evaziune fiscala.

In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurori, se arata ca, in cursul anului 2011, Nastasia, care era secretar general al MDRT, i-a solicitat lui Adrian Gardean, reprezentantul societatii Termogaz Company SA, aproximativ 10% din valoarea platilor incasate de aceasta societate, in schimbul promisiunii ca va facilita aprobarea finantarilor pentru lucrarile executate de societate in cadrul programului 'Schi pentru Romania'.

Gheorghe Nastasia a indicat lui Adrian Gardean ca aceasta suma, de circa 3.000.000 lei, trebuie sa o plateasca societatii lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.

SC Termogaz Company SA a incheiat in perioada 2010-2011 mai multe contracte de achizitie publica finantate din fondurile MDRT prin programul 'Schi in Romania', cele mai importante dintre acestea avand ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutaiul Doamnei si Straja, precum si a unei partii de teleschi in orasul Borsec.

De asemenea, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, Stefan Lungu, a primit, in cursul anului 2010, in doua transe, suma totala de 695.367,06 lei, de la inculpatii reprezentanti ai SC Termogaz Company SA Adrian Gardean, Miron Gardean si Miron Lupulescu, in schimbul promisiunii ca va determina functionarii din conducerea MDRT sa aprobe finantarea unor contracte de lucrari incheiate de societatea respectiva cu mai multe unitati administrativ teritoriale.

Anchetatorii noteaza ca, pentru a ascunde natura acestor plati, au fost intocmite mai multe contracte fictive de achizitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1416 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    am o nelamurire (Miercuri, 4 februarie 2015, 20:34)

    kkciosuldelahamangia [utilizator]

    una din acuzatii spune ca societatile de stat nu pot sponsoriza societatile private, atunci guvernul poate premia o persoana privata ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by