Referatul procurorilor in dosarul Gala Bute: Rudel Obreja a luat credit de la BRD "ca urmare a influentei exercitate de catre Elena Udrea" / Udrea mergea cu Obreja la intalnire cu functionarii Ministerului, care se opuneau insa finantarii galei de box

de Red. Investigatii     HotNews.ro
Marţi, 3 februarie 2015, 20:23 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA sustin in referatul de arestare preventiva a lui Rudel Obreja ca Elena Udrea si-ar fi exercitat influenta pe langa BRD astfel ca banca sa imprumute firma lui Rudel Obreja cu 10 milioane de lei pentru organizarea Galei Bute in 2011. Procurorii mai arata ca Elena Udrea - care isi delegase dreptul de semnatura secretarului general al ministerului - participa alaturi de Rudel Obreja la intalniri cu angajatii Ministerului Dezvoltarii, care le explicau ca ministerul nu poate plati toate cheltuielile de organizare a galei.

  • Discutiile Udrea - Obreja - angajatii din Minister

Elena Udrea nu a semnat nici un document in afacerea Gala Bute deoarece ea isi delegase dreptul de semnătură, precum şi calitatea de ordonator de credite către secretarul general al Ministerului, Gheorghe Nastasia. Cu toate acestea, martori si co-inculpati din dosar au declarat in fata procurorilor ca Udrea a participat la unele sedinte cu functionari din Minister alaturi de Rudel Obreja, a carui firma avea drepturile de organizare a galei Bute.

Martorii citati sustin ca Rudel Obreja solicita de fiecare data ca institutia sa finanteze toata organizarea galei, adica aproximativ 3,5 milioane de euro, dar functionarii din Ministerul Dezvoltarii se opuneau, invocand ilegalitatea unei astfel de masuri. "Datorită opoziţiei funcţionarilor din cadrul ministerului la această solicitare, au fost organizate numeroase şedinţe, la unele dintre acestea participând ministrul Udrea Elena, precum şi Rudel Obreja. Potrivit declaraţiilor de martor administrate în cauză, în cadrul ședințelor Rudel Obreja susţinea în mod invariabil ca MDRT să-i finanţeze gala, invocând acordul ministrului, iar reprezentanţii compartimentelor de specialitate se opuneau", se arata in referatul DNA.

În urma mai multor astfel de intalniri intre Obreja si reprezentantii Ministerului, partile au decis ca valoarea totală a serviciilor de promovare (platite deci de Minister) care urmau să fie cuprinse în contractul de achiziţie să fie de aproximativ 2.000.000 EURO.

  • Creditul de la BRD

EUROPLUS COMPUTERS - firma lui Rudel Obreja - nu avea bani pentru organizarea galei de box, iar pentru asta a trebuit sa obtina un credit de la BRD. Procurorii sustin ca "aprobarea creditului bancar s-a realizat ca urmare a influenţei exercitate de către ministrul Udrea Elena Gabriela".

Cum s-ar fi realizat aceasta influentare? Ministerul Dezvoltarii, condus de Udrea, a emis o adresă prin care comunica BRD "acceptul prealabil privitor la cesiunea drepturilor la încasarea sumelor rezultate din executarea contractului de servicii", sustin procurorii. DNA arata ca adresa Ministerului a fost semnată de către secretarul general, Gheorghe Nastasia, care a declarat in fata procurorilor ca "a acţionat la cererea ministrului Udrea Elena şi că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăţi comerciale".

Ca urmare, in iunie 2011 BRD - Sucursala Academiei a aprobat un credit de 10.175.168 lei pentru firma lui Obreja. DNA sustine ca "imprumutul a fost acordat cu derogări de la normele de creditare cu privire la cuantumul dobânzii, al comisioanelor, valoarea procentului din contract finanţat, precum şi la structura de garanţii. Lipsa garanţiilor palpabile pentru un credit acordat unui client care nu avusese anterior niciun fel de relaţii cu banca şi care avusese în anii anterior cifre de afaceri de aproximativ 200 de ori mai mici decât suma împrumutată, arată că banca şi-a asumat un risc disproporţionat în cazul în care contractul de prestări servicii nu ar fi fost executat".

  • Fara interceptari cu Udrea

Referatul DNA pentru arestarea lui Obreja prezinta interceptarea mai multor convorbiri intre co-inculpati in dosarul Gala Bute, dar nici o stenograma cu o convorbire interceptata a Elenei Udrea. In discutiile dintre Adrian Gardean si Stefan Lungu apare invocata "doamna", cu referire la Elena Udrea.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4377 vizualizari

  • +1 (15 voturi)    
    Stie toata lumea Udrea e vinovata (Marţi, 3 februarie 2015, 20:39)

    ty [utilizator]

    Cand pronuntati sentinta?
    • +1 (3 voturi)    
      Ce atata (Marţi, 3 februarie 2015, 23:47)

      tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui ty

      graba? Ia uitati-va in dreapta paginii: dosarul Loteria I fost mosmondit aproape 10 ani pana s-a dat sentinta( cu Basescu dictator). Iar Trofeul calitatii - ceva similar oarecum galei Bute- s-a intins pe 2205 zile, tot sub dictatura Basescu. Vinovata ori ba, sa stea la rand!
  • +3 (13 voturi)    
    Unde a gresit Udrea??? (Marţi, 3 februarie 2015, 20:50)

    Cris [anonim]

    De unde rezulta ca Udrea a furat banii??? si ce daca s-a dus cu Obreja la angajati? nu era normal sa afle de la angajatii ( juristii etc) ministerului care este calea legala de urmat?
    • -1 (1 vot)    
      abuz in serviciu (Marţi, 3 februarie 2015, 23:49)

      invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui Cris

      Nu zice nimeni ca a furat direct vreun leu in acest caz. Nu e acuzata ca a plecat cu sacosa cu bani.

      Este acuzata de abuz in serviciu, folosirea influentei pentru obtinerea de foloase necuvenite, declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene etc...

      Ministerul pe care-l conducea la vremea respectiva nu avea voie sa finanteze nici un eveniment sportiv, in conditiile in care toate castigurile obtinute s-au dus la o firma privata. E interzis prin lege. In plus banii au fost dati direct catre firma lui Obeja, fara nici un fel de licitatie.
  • +6 (12 voturi)    
    Data naibii , (Marţi, 3 februarie 2015, 21:07)

    aurel [anonim]

    Udrea asta. A organizat gala "Bute" , impotriva tuturor. Normal ca trebuia reclamata la UE , sa vada si aia cat de destepti suntem. Jalnic !
  • +8 (16 voturi)    
    ”Lasă, că știm noi mai bine” (Marţi, 3 februarie 2015, 21:07)

    HaraldHarfagre [anonim]

    Încet, încet, se dovedește că România e doar un fel de Rusie membră NATO și UE. Unde serviciile secrete dictează, iar Parchetul se conformează.

    Indiferent ce ”știm noi” că a făcut Udrea, dacă ea nu a semnat nimic, ar fi cazul să ne facem griji pentru statul de drept din România. Nu e departe vremea când procurorii puneau pariuri între ei cu privire la cei pe care pot oricând să-i aresteze, alegând la întâmplare nume din cartea de telefon, dar se pare că românii uită repede.

    Poate că Elena Udrea nu e chiar maica Tereza, dar serviciile secrete au ajuns să conducă România pe față, iar asta e mult mai grav decât tot ce ar fi făcut vreodată Elena Udrea.
    • -1 (1 vot)    
      bineinteles (Miercuri, 4 februarie 2015, 0:09)

      invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui HaraldHarfagre

      Nu trebuie neaparat sa semnezi ca sa fii vinovat de ceva. Nici Nastase n-a semnat ceva si tot l-au condamnat fara probleme. Si Liviu Dragnea are dosar fara sa fi semnat ceva.

      Raspunde la urmatoarele intrebari:

      1. Era ministru cand s-a organizat gala Bute?
      2. Ministerul condus de ea a dat direct peste 8 milioane unei firme private, fara licitatie? Crezi ca zboara o suma asa mare din minister fara sa stie ministrul de asta?
      3. Ministerul condus de ea a sponsorizat un eveniment sportiv in urma caruia toate castigurile obtinute s-au dus la o firma privata, ceea ce este interzis de lege?
      4. Ministerul condus de ea a garantat un credit facut de o firma privata la BRD? Aceeasi banca unde parca acum ceva timp avea ea un credit de vreo 3.3 mil de $...

      Dupa logica ta ar trebui condamnat pentru asta portarul de la minister, ca ministrul cat timp n-a semnat e nevinovat.
      • +1 (1 vot)    
        Ministerul vs. ministrul (Miercuri, 4 februarie 2015, 1:18)

        HaraldHarfagre [anonim] i-a raspuns lui invalidprotocol

        Ceea ce încerci tu să susții este că ministrul aflat în funcție este însăși instituția, prin urmare nu este nevoie să semneze el nimic, dar răspunde penal pentru tot.

        Asta era valabil pentru Imperiul Otoman în Evul Mediu și pentru România lui Ceaușescu. În lumea civilizată, fiecare răspunde pentru ce face el personal, nu e suficient să susțină că asta l-a pus șeful să facă. Dar așa cum spuneam, România nu e un stat de drept, iar logica ta dovedește din plin de ce nu e. Asta e mentalitatea societății și nu putem avea pretenția la mai mult.
  • -3 (9 voturi)    
    dupa gratii (Marţi, 3 februarie 2015, 21:11)

    soloman [utilizator]

    vor putea beneficia de camera matrimoniala
  • +2 (4 voturi)    
    Hai lasa-ne! (Marţi, 3 februarie 2015, 21:26)

    KostasP [utilizator]

    Daca nici acum nu se vede ca-i cusuta cu atza alba...Chiar asa, banca e atat de stupida incat sa-si asume riscul unor pierderi cu obreja numai asa de dragul blondei. Sa fim seriosi. Hai, gasiti altceva ca asta-i apa de ploaie.
  • -2 (2 voturi)    
    data draqu (Marţi, 3 februarie 2015, 21:41)

    Argus [anonim]

    E Udrea smechera rau a bsolvit cu brio scoala sefilor escroci, nu semna nimik dar ordona la greu si daca cineva nu executa il schimba.ce tactica ,are scoala nu gluma.
  • +4 (4 voturi)    
    vinovatii fara vina (Marţi, 3 februarie 2015, 22:09)

    maximus [anonim]

    Ca individa asta e nociva pentru peisajul politic nu e nicio indoiala si probabil o fi facut si ea ceva contrar legii pentru care merita sa plateasca.
    Dar instrumentarea in cazul Bute mi se pare ca are atatea franturi logice ca devine un pic suspecta coincidenta cu care se finalizeaza dosarul in aceeasi saptamana in care se fac presiuni cu cercetarea/retinerea "doamnei" in alte dosare.
    Incepand cu instrumentarea gresita a dosarului la ICCJ desi nu e nici un actual/fost ministru anchetat in Gala Bute, pare ca se pregatea o "servita" pentru Udrea care nu s-a mai finalizat. Nu e in obisnuinta celor de la DNA sa faca greseli asa flagrante de procedura.
    Daca continuam cu motivul hilar de "presiuni pentru acordarea creditului" la o banca cu capital privat tabloul se contureaza tot mai clar. Pai ce a facut, i-a amenintat cu controale si amenzi, ca altfel nu vad ce "presiuni" putea sa faca. Oricum la acordarea unui credit de valoare mare, nu ar fi fost nevoie de interventiile Udrei, sunt suficienti directorii si managerii de retail ai bancilor care fac presiuni pentru acordarea creditelor ca sa isi faca targetul si sa isi incaseze comisioanele. Iar creditele de "corporate" se acorda adesea cu derogari de la normele de creditare care se aplica clientilor mici. Practica e generala in sistemul bancar si nu e ceva spectaculos sau nou, drept urmare au fost cateva gauri destul de mari de acoperit in urma acestui obicei imediat dupa caderea pietei imobiliare cand multe firme "de succes" au dat faliment si au lasat credite neplatite cu garantii supraevaluate.
    Daca incheiem si cu faptul ca nu exista nicio semnatura pe vreun act sau inregistrari cu vreo interventie in Gala Bute se contureaza tot mai clar o actiune tintita fara motive concrete
    Ca merita condamnata si ca o fi facut magarii nimic de spus. Dar veniti fratilor cu dovezi clare ca altfel se submineaza din nou idea de justitie ca pe vremea lui Bombonel cand dosarele se stabileau in sedintele de partid. DNA nu merita asta
  • +1 (1 vot)    
    dacă a delegat semnătura, renunța la salariu (Marţi, 3 februarie 2015, 22:39)

    dotmepresent@yahoo.com [anonim]

    din păcate România este abzuată constant și profesionist de o mână de tâlhari. Dar nu e bai pentru că punctul 8 dela Timișoara spunea clar că nu primim nomenclaturiști. Ei bine, românii au votat nomenclaturiștii și sincer nu înțeleg de ce se miră că trăiesc prost. Asta au votat, asta merită!
  • -1 (3 voturi)    
    LungitiNeuronul (Marţi, 3 februarie 2015, 22:40)

    Cetateanu [utilizator]

    Mai portocaliilor bagati pe inapoi neuronul si amintiti-va cum a ajuns Nastasica la bulau: fara sa semneze nimic - doar ca probabil a stut ca se ciordesc bani pt partid.
    Mai nemerniclor: bancheri de cacao de pe mine luati 7 piei si la vorbele unei parasute , faceti tot ce vi se cere - chiar si ilegalitati.
    Si serviciile conduc pentru ca politica e impanata cu penali a la madam.
  • +4 (6 voturi)    
    Ancheta cu Udrea (Marţi, 3 februarie 2015, 23:05)

    bobyff [utilizator]

    Nu sunt fanul ei, chiar deloc, dar ancheta care se desfasoara in aceste zile, privitoare la Gala Bute, e dea dreptul suspecta si se vede clar de la o posta ca pute a fabricatie si multa exagerare. Fabricatie, ma refer aici chiar din partea SRI-ului. Exagerare, ma refer din partea DNA-ului, care in unele momente, cand nu au dovezi clare merg pe premisa: ce daca nu am dovezi, lasa ca stiu eu ce au avut de gand sa faca.

    Asta este, daca pe astia ii avem, cu ei defilam.
  • +5 (7 voturi)    
    explicatii. (Marţi, 3 februarie 2015, 23:06)

    CipriCiprian1309940547368 [anonim]

    Sincer,
    ce explicatii am primit, cum ca udrea a facut asta pentru a castiga simpatie in primul rand, si nu pentru a face ceva pentru romani. Asa si noi putem suspecta DNA ca aresteaza pentru a castiga simaptie.
    Cazul asta chiar mi se pare fortat, chiar daca is fan DNA.
  • +1 (1 vot)    
    Bute, vrem o reactie! (Miercuri, 4 februarie 2015, 3:45)

    RoPe [utilizator]

    Oare ce zice Bute, ce simte acum sportivul care ne-a facut atat de fericiti in acele zile?! Peste timp, unii isi vor aminti de el doar in acest context, uitand ce mare sportiv a fost. Tipic romanesc!.
    • 0 (0 voturi)    
      De Gica Popescu (Miercuri, 4 februarie 2015, 8:18)

      tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui RoPe

      oare cum isi vor aminti microbistii? Situatia este total diferita, dar ma refer doar la scandalul din jurul unui nume recunoscut.
      Si intr-adevar ciudata inaintarea dosarului la ICCJ. Daca parlamentul da aviz pozitiv pentru ancheta,iar o sa se mute iarasi dosarul? Doar a fost un precedent folosit de Voiculescu in trecut.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by