Procurorii DIICOT cer incuviintarea urmaririi penale pentru Varujan Vosganian, in dosarul Ioan Nicolae - Interagro

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2015, 15:29 Dosare Anticoruptie


Videanu, Niculae si Vosganian
Foto: Colaj foto
Procurorii DIICOT au cerut luni incuviintarea urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, in dosarul in care este acuzat, alaturi de Adriean Videanu, ca, in calitate de ministrii ai Economiei, au furnizat firma Interagro detinuta de omul de afaceri Ioan Nicolae.

Varujan Vosganian este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

In acelasi dosar, D.I.I.C.O.T a inaintat Presedintelui Klaus Iohannis cererea de incuviintare a urmaririi penale pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la delapidare.

Care sunt acuzatiile procurorilor DIICOT, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei:


In perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, VARUJAN VOSGANIAN, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Astfel, demersurile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-au realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.

In Referate se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC INTERAGRO SA, este de cca. 43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca. 54.000.000 lei, respectiv cca. 19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca. 51% din totalul de cca. 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5005 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    Curatenia generala !!! (Luni, 2 februarie 2015, 15:41)

    andreesanu [utilizator]

    Guzganul crezind ca scapa daca au ajuns liberalii iar in fata !!!.
    Armeanul lacom si hot intodeauna s-a vaitat ca din salariul de parlamentar n-are bani nici de izmene.
    Mai aveti destui de saltat pina se termina putregaiul din parlament ,saltind unul cite unul ajunge si parlamentul la un numar rezonabil ,la aia 300 de la referendum .
    • +14 (14 voturi)    
      parlamentarii (Luni, 2 februarie 2015, 15:58)

      maryus999 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      mie si 300 de parlamentari mi se pare cam mult ... cred ca vreo 150 ar fi fost suficient ...
  • +11 (11 voturi)    
    ce pot zice... (Luni, 2 februarie 2015, 15:58)

    liviu_ [utilizator]

    decat clasibul la multi ani cu executare!
  • +12 (12 voturi)    
    la puscarie cu ei! (Luni, 2 februarie 2015, 16:03)

    lili [anonim]

    Hoti ordinari, Ioan Nicolaie facea averi uriase, astia il ajutau din banii statului roman, Traian Basescu impunea romanilor austeritate si TVA de 24% ca nu sunt bani!
    La puscarie cu toti hotii!!
  • +12 (12 voturi)    
    Daniel Chitoiu este inca in Parlament ????? (Luni, 2 februarie 2015, 16:05)

    LegatusAugusti [anonim]

    http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-16682126-dna-cere-urmarirea-penala-lui-daniel-chitoiu-pentru-abuz-serviciu-constituire-grup-infractional-organizat.htm

    Asta este inca in Parlamentul Romaniei ?
  • +10 (10 voturi)    
    curaj vosganiene (Luni, 2 februarie 2015, 16:12)

    MosTagarta [anonim]

    Hai vosganiene ca te asteapta relu, a facut si curatenie in celula .
  • +10 (10 voturi)    
    inca un imaculat (Luni, 2 februarie 2015, 16:13)

    mnicku [anonim]

    asta-i hartuire. Luatii pe toti .
    Ce-i tot ametiti atita ca fac infarct parlamentarii, gindindu-se ca le vine rindul si nu stiu pe care-l saltati maine .
  • +4 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 2 februarie 2015, 17:00)

    polonyca [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
    Ce păcat de cartea aia minunată (Luni, 2 februarie 2015, 17:03)

    Leul in iarna [utilizator]

    pe care ați scris-o!!!!!!!!!!!!! Mă refer la CARTEA ȘOAPTELOR...
    De ce oare, domnule Vosganian, v-ați băgat în troaca asta când puteți să creați atâta poezie?
  • +3 (3 voturi)    
    Niculae mituitorul (Luni, 2 februarie 2015, 17:07)

    acidutzzu [anonim]

    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-02-06/fermele-lui-niculae.html


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by