OFICIAL - Elena Udrea, urmarita penal de procurorii DNA pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere / Fostul ministru a fost pus sub control judiciar

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 29 ianuarie 2015, 16:47 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea paraseste sediul DNA, unde a fost audiata de procurori
Foto: Agerpres
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus joi efectuarea urmaririi penale fata de Elena Udrea pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si fals in declaratii de avere.
  • Elena Udrea  a fost dusa joi cu mandat la DNA. La iesirea din sediul Directiei, dupa patru ore si jumatate de audieri, aceasta a declarat: "Nu puteam sa declar bunurile altei persoane"
Procurorii noteaza ca, in anul 2009, Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, in baza intelegerii prealabile cu Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, a pretins de la doua persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009.

Cocos Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), in mod succesiv, in conturile altor firme, ajungand in cele din urma la Dorin Cocos. La baza platilor au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani, se arata intr-un comunicat DNA.

Contrar dispozitiilor legale, in declaratiile de avere din anul 2010 ale Elenei Udrea nu apar mentiuni cu privire la imprumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizica Dorin Cocos, desi Udrea Elena declara incasarea de dividende de la aceasta societate.

Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Elena Udrea a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica, se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare - cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezulta ca "suspecta" Elena Udrea cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia lui Dorin Cocos de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

UPDATE Procurorii au impus controlul judiciar asupra Elenei Udrea, care nu are voie sa are voie sa paraseasca Bucurestiul, sa discute cu ceilalti inculpati si sa se prezinte Sectia 2 Politie Bucuresti conform programului stabilit de procurori.

Masura controlului judiciar este dispusa pentru 60 de zile, perioada in care aceasta trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
  • a) sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ¬ Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemata;
  • b) sa informeze de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei;
  • c) sa se prezinte la Sectia 2 Politie Bucuresti, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata.
  • d) sa nu paraseasca mun. Bucuresti, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;
  • e) sa nu se apropie de ceilalti inculpati, alti participanti la comiterea infractiunii, martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.
In cazul in care Elena Udrea nu va respecta aceste obligatii, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10834 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    doar pentru atat (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:57)

    snowflake [utilizator]

    Nici-o deturnare de fonduri, nici-o spaga incasata de la x sau y. Eu zic ca scapa ieftin
  • +2 (6 voturi)    
    nu se poate (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:04)

    Cristiann80 [anonim]

    Nuti, dragostea mea!..
  • -8 (10 voturi)    
    Cocos era ascuns, nu raporta sotiei,nu era prost (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:09)

    Va dovedi totul o sa vedeti [anonim]

    De unde sa stie Udrea ce face Cocos, mai stim ca avea si amanta de mult timp! Inca ceva, credeti ca polticienii ceilalti au declaratiile de avere corecte? M-as mira, deoarece cu totii au averile ascunse, sa fim seriosi. Cred cu tarie ca Cocos a fost extrem de ascuns fata de ea, daca facea ilegalitati nu avea cum sa-i spuna. Ce barbat vine acasa sa se laude cu asa ceva? Mai ales ca nevasta era politician.
    • -1 (1 vot)    
      E nah (Vineri, 30 ianuarie 2015, 10:54)

      OrlyOpinions [utilizator] i-a raspuns lui Va dovedi totul o sa vedeti

      Ca nea Cocos era superman si facea treaba singur, si Delta ACM se descurca fara sprijin politic.
      Stai sa vezi cand se ajunge si la Basescu+DNA=LOVE, atunci distractie maxima.
  • +6 (8 voturi)    
    a dracu" (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:20)

    Manes [utilizator]

    justitie basista....
  • +7 (9 voturi)    
    OFICIAL (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:26)

    lili [anonim]

    Adica, e posibil sa o vedem in hainute vargate de firma, de la Paris evident, accesorizate cu catuse, asemenea dnei Alina Bica ?!
    Prietene si la Jilava, adica?!
    La cata arogamta am vazut la aceasta femeie e greu de egalat...la Barbati numai Ponta o egaleza, o aroganta si o ipocrizie fara limite!
    La puscarie vrem sa o vede, dupa fapte si ...puscarie!!!
  • +3 (5 voturi)    
    Sorbona? (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:36)

    gugurila [utilizator]

    Oare ii gasesc un procuror de caz cu doctorat la Sorbona? :)
  • +1 (7 voturi)    
    Razbunarea Ciumei Rosii! (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:47)

    ucraina este invincibila [utilizator]

    Nu este posibil asa ceva! Ciuma rosie iliescu-nastase-voiculescu-ponta se razbuna pentru toti comunistii trimisi in inchisoare ! Trebuie sa luptam impotriva cuimei rosii!
  • +2 (6 voturi)    
    cu Traian Basescu poate vorbi?! (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:48)

    lili [anonim]

    Dar cu Cocos ?!
    • 0 (0 voturi)    
      Cata invidie pe tine fato (Vineri, 30 ianuarie 2015, 15:25)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui lili

      face rau la bataturi
  • -4 (10 voturi)    
    oficial (Joi, 29 ianuarie 2015, 18:54)

    NumaZic [utilizator]

    nu mai stiu nici macar un nume din PDL care sa nu fie penal. Poate ma lamuresc astia care ziceau de PSD ca e cel mai penal partid... Aveti macar un pedelist care nu e penal ? Cam cat la suta din pedelistii vostrii sunt penali ?
    • +1 (3 voturi)    
      Deschide un excel (Vineri, 30 ianuarie 2015, 8:34)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui NumaZic

      Si scrie acolo PE doua coloane,coloana botezata p$d, coloana pedele......oricat te chinui, scremi, coloana p$d e consistenta....si cu tunuri...bechtel....bancorex....
    • 0 (0 voturi)    
      de ce "pedelistii vostri"? (Vineri, 30 ianuarie 2015, 12:44)

      cezar [anonim] i-a raspuns lui NumaZic

      Cu un singur "i", totusi.
  • -3 (3 voturi)    
    în afară de (Joi, 29 ianuarie 2015, 21:19)

    neant [utilizator]

    rolul de cadavru politic, ce-l mai poate aştepta de la fostul preşedinte, de aici inainte? Adevărata lui sinucidere politică pare că a avut loc abia acum.
    Bună pentru Romania????? ...da, ... îngrozitor de trist.
  • 0 (0 voturi)    
    Politicianul Necunoscut (Joi, 12 februarie 2015, 8:37)

    Politicianul Necunoscut [anonim]

    Nu inteleg cu pot coexista acuzatiile de trafic de influenta si spalare de bani fara infractiunea de luare de mita. Pai banii spalati cum au ajuns la inculpat? Ordinea e asa: faci trafic de influenta, iei mita si apoi speli banii. Mi se pare ridicol ca la multi politicieni/borfasi apare acuzatia de spalare de bani dar fara mita. Pai ce, au banii din trafic de arme, din plantatii de canabis, i-au gasit pe strada?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by