Dosarul retrocedarilor. DNA: La domiciliul lui Paltin Sturdza au fost gasite inregistrari ale discutiilor cu ceilalti inculpati/ Sturdza a notat in agenda ca i-a dat lui Ioan Adam 14% din vanzarea unui teren

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 23 ianuarie 2015, 13:26 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Paltin Sturdza detinea inregistrari ambientale ale unor discutii cu ceilalti inculpati, conversatiile facand referire la demersurile pe care le faceau in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres. Mediile de stocare care contineau inregistrarile au fost ridicate cu ocazia perchezitiei efectuate la domiciliul lui Sturdza, pe 15 octombrie 2014.

Printre probele descoperite de procurori se afla si un fisier denumit "Adam si baronul 21.01.2008" ce contine inregistrarea unei convorbiri purtate in mediul ambiental de catre Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan si Baronul Kripp, mandatarul lui Christopher Ghica, descendent direct al lui N.D. Ghica, in care aparent se pun de acord asupra formularii cererii de retrocedare:

"Baronul: Nu, declar ca, declar ca cercetand ... Ce declar?

Ioan Adam: Ca dupa N.D. Ghika autorul nostru comun nascut in... si decedat in..., precum si dupa strabunicul...

Baronul: Stra-stra bunicul meu.

Paltin Sturdza: Stra-stra bunicul meu.

Adam: Asa... Stra-strabunicul meu. Poti sa zici strabunicul meu ND Ghika si stra-stra bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbatut niciodata succesiunea datorita faptului ca strabunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat in 1925...

Sturdza: Pai daca el vorbeste in numele lui...

Adam: Gura, gura ...

Sturdza: Pai da' nu e ...

Adam: Te rog frumos sa ma lasi in pace, ca imi pierd ideea, da-o dracului.

Baronul: (n.n. - repeta) Potrivit faptului ca strabunicului nostru N.D. Ghika, declar ca ... precum si dupa stra-strabunicul meu Dimitrie ...

Adam: ... decedat in 1921 a dobandit dreptul de uzufruct de la tatal acestuia asupra averii si, predecedand, in 1921, tatalui sau, decedat in... averea a ramas in patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, nascut in 1883, mort in 1923, dupa care niciodata nu s-a dezbatut succesiunea. Eu cred ca ...

Baronul: O sa scriu asta pe calculator, o sa printez si ...

Adam: Da, sigur. Deci intelegeti-ma. Noi vrem sa le aratam la astia ca actele, inca o data, din arhive. Eu nu vreau sa fie niciun cusur, niciun dubiu..."


In cadrul aceleeasi discutii, Ioan Adam le spune celorlalti ca ar fi "cea mai mare prostie" ca suprafetele de padure revendicate sa ramana in proprietatea statului.

"Adam: Ascultati-ma, ascultati-ma. Este cea mai mare prostie. In primul rand, sunteti o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume sa ramana statului. Asta inseamna ca sunteti nebuni toti. Dar noi avem arma asta secreta. Este coruptie si e un interes imens. Atunci daca tot colaboram toti asa, sa punem umarul, au spus aici nu este decat Comanesti si Palanca, dar noi in felul acesta noi salvam si padurile din Bratulesti ...

Gabriela Rodica Zaharia: Ciobanus ...

Adam: Ca daca nu, raman la stat. Aoleu, Ciobanus e cea mai tare.

Baronul: Ciobanus nu vine de la ...?...

Zaharia: Sunt paduri, cum ati declarat acolo? Cu acte netraduse ...

Adam: Netranscrise... Domne, Ciobanusul si cu alea sunt cele mai bune paduri.

Baronul: Da, da. Padurile ...?...

Adam: Deci in felul acesta, eu va mai spun dumneavoastra, in felul acesta le-am inchis gura la jegosii aia, ca ei nu stiu ca noi avem arma asta secreta, ei nu stiu, sunt niste prosti."


Procurorii DNA au concluzionat ca, desi stia cine este adevaratul proprietar deposedat al padurilor solicitate pentru retrocedare si pierduse irevocabil procesul civil, Paltin Gheorghe Sturdza, sprijinit de Ioan Adam, a continuat demersurile pentru obtinerea respectivelor suprafete, luand decizia de a se formula o cerere de revizuire inca din data de 15 decembrie 2008.

  • Sturdza a notat in agenda ca i-a dat lui Ioan Adam 14% din vanzarea unui teren

Gheorghe Paltin Sturdza a notat intr-o agenda, ridicata de anchetatori cu ocazia perchezitiilor, ca i-a dat o cota de 14% deputatului Ioan Adam pentru vanzarea unui teren catre societatea Petrom, conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA.

"Semnarea contractului cu Petrom fara incidente. Adam 14% pt. 'valorizarea' la vanzarea terenului catre Petrom", a notat Sturdza in agenda, pe data de 1 iunie 2010.

Potrivit procurorilor DNA, o parte din banii primiti de Adam ar fi ajuns la judecatorul Ordog Lorand Andras de la Tribunalul Covasna, pentru a da o solutie favorabila in dosarul lui Gheorghe Paltin Sturdza.

"Din probe a rezultat ca in momentul primirii sumei de 10.000 de euro in luna iunie 2010, judecatorul Ordog Lorand Andras i-a dat de inteles ca se vor intelege si cand se va solutiona fondul cauzei respective deoarece 'tot la noi se intoarce', completul C8 fiind singurul complet de fond funciar din cadrul Tribunalului Covasna. Faptul ca Adam Ioan i-a dat suma de 10.000 de euro lui Ordog Lorand Andras in iunie 2010 este plauzibil in contextul in care, in data de 1 iunie 2010, Sturdza Paltin Gheorghe i-a dat acestuia 14 % din suma cu care a vandut un teren recuperat in Prahova (Brazi) si vandut catre Petrom", se arata in rechizitoriu.

Procurorii mai sustin ca Gheorghe Paltin Sturdza ar fi stiut care este sentinta Tribunalului Covasna in dosarul sau cu o zi inainte ca aceasta sa fie pronuntata.

"In data de 21 iunie 2010, cand Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel au solutionat cererea de abtinere formulata in cauza de judecatorul Orasteanu Nicolae, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe si-a notat in agenda personala solutia ce urma sa se dea a doua zi si numarul de pe lista de sedinta de a doua zi: 'Admite recursul, caseaza sentinta si trimite cauza spre rejudecare Jud. Sf. Gheorghe. Cauza 6", se precizeaza in rechizitoriu.

Anchetatorii au concluzionat ca Sturdza nu putea sa stie cu o zi inainte nici solutia, nici numarul de pe lista de sedinta, decat in situatia in care unul dintre judecatori i-ar fi spus acest lucru lui Ioan Adam.

***

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu si Ioan Adam au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (trei infractiuni).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toti in stare de arest preventiv.

In stare de arest la domiciliu au fost deferiti justitiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru.

Totodata, au fost trimisi in judecata in libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6412 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    scriitorul (Vineri, 23 ianuarie 2015, 18:26)

    anion [utilizator]

    Deci nu este asa cum spunea ca a vandut carti de specialitate mai mult decat o editura valoroasa.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by