Stire actualizata​

VIDEO UPDATE Parlamentarii Lucian Sova si Iulian Iancu, urmariti penal in dosarul lui Toni Grebla

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 22 ianuarie 2015, 12:04 Dosare Anticoruptie


Lucian Sova / Iulian Iancu
Foto: Camera Deputatilor
Stire actualizata DNA a inceput urmarirea penala fata de Lucian Sova si Iulian Iancu in dosarul in care este vizat Toni Grebla. Cei doi sunt acuzati de folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul. Lucian Sova a fost adus la DNA joi la pranz, transmit televiziunile de stiri. Lucian Sova si Iulian Iancu au fost secretari de stat la Ministerul Economiei in perioade diferite. Iulian Iancu si Lucian Sova sunt parlamentari PSD de Bacau.

In acelasi dosar s-a mai dispus efectuarea urmaririi penale fata de Toni Grebla, finul sau Ion Bircina, generalul in rezerva Bartolomeu Constantin Savoiu, cetateanul moldovean Victor Dolghi si fostul director al Transelectrica Horia Hahainu.
  • Comunicatul integral transmis de DNA
In completarea comunicatului nr.118 din data de 22 ianuarie 2015, Biroul de Informare si relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

1. GREBLA TONI, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- trafic de influenta, in forma continuata
- doua infractiuni de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
- constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)
2. BIRCINA ION, administrator al mai multor societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- cumparare de influenta, in forma continuata
- constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)
- dare de mita,
3. CONSTANTIN BARTOLOMEU SAVOIU, sub aspectul savarsirii infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)
4. DOLGHI VICTOR, cetatean din Republica Moldova, sub aspectul savarsirii infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat (in forma aderarii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate
6. IANCU IULIAN, deputat cu functie de conducere in partid (membru al Consiliului National al partidului respectiv, organ de conducere, conform Statutului), sub aspectul savarsirii infractiunii de folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase,
7. SOVA LUCIAN, deputat cu functie de conducere in partid (vice-presedinte al organizatiei Bacau), sub aspectul savarsirii infractiunii de folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase,
8. HAHAIANU HORIA, director in cadrul TRANSELECTRICA S.A, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- complicitate la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase,
- luare de mita

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010 - 2015, suspectul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a pretins si primit de la suspectul Bircina Ion, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele:
- in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro;
- in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri
- in 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
- in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise
Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.).
In perioada 2010 - 2015, suspectul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului).
A rezultat ca, in mod neintrerupt, suspectul Toni Grebla a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu o ferma agricola situata in judetul Gorj si cu o societate comerciala, avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.

Incepand cu luna august 2014, judecatorul Grebla Toni a intreprins demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri Bircina Ion (persoana apropiata relational), un cetatean turc, cetateanul moldovean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu.

Cele cinci persoane mentionate au constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania - Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea au constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania ¬ Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana.
In fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un raspuns la instituirea regimului autonom de sanctiuni de catre Uniunea Europeana Rusiei.
In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
In perioada 2014 - 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Suspectul Ion Bircina impreuna cu persoane din anturajul sau au intreprins demersuri in vederea achizitionarii de produse de la diverse societati comerciale specializate in prelucrarea si conservarea carnii (abatoare), in vederea comercializarii acestora in spatiul ex-sovietic.
De asemenea, Ion Bircina, impreuna cu un cetatean turc si cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Savoiu (cu importante relatii in mediul oamenilor de afaceri de nationalitate turca), a initiat mai multe discutii pentru derularea unor operatiuni comerciale (export) de cereale, materiale de constructii si/sau produse de minerit in Federatia Rusa si Republica Moldova.

In alta ordine de idei, suspectii Iancu Iulian si Sova Lucian, folosindu-se de functiile de conducere in partid, in perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe langa Hahaianu Horia - director in cadrul TRANSELECTRICA S.A. pentru ca acesta, prin influenta pe care o avea asupra managementului S.C. ENERGOMONTAJ IEA - SUCURSALA BUCURESTI S.A. (agent economic care deruleaza activitati comerciale cu CNTEE TRANSELECTRICA S.A.), sa suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Onesti pentru organizatia Bacau a unui partid, cu prilejul desfasurarii, in data de 17.10.2012, a unei deplasari electorale la Bucuresti (Bacau ¬ Bucuresti si retur), tarifele de piata practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoana transportata.
A rezultat ca transportatorul S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Onesti a facturat servicii de transport in cuantum de 10.000 lei cu TVA.
In acelasi sens, suspectul Iancu Iulian i-a solicitat lui Hahaianu Horia sa-l sprijine in finantarea unui monument in jud. Bacau, com. Lipova, activitate care a fost asumata de catre deputatul Iancu Iulian. Demersul a avut drept scop promovarea politica, atat a lui Iancu Iulian, cat si a organizatiei Bacau a partidului din care facea parte.
In schimbul folosului necuvenit astfel obtinut pentru sine si pentru altul, prin interventia celor doi membri de partid cu functii de conducere, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Hahaianu Horia, pentru obtinerea unor functii in cazul in care, in decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei.
De asemenea, Bircina Ion i-a ¬imprumutat¬ o suma importanta de bani directorului CN TRANSELECTRICA SA, Hahaianu Horia, iar acesta nu putea sa-i returneze imprumutul.
Pe de alta parte, Hahaianu Horia isi justifica imposibilitatea restituirii imprumutului pe considerentul ca o alta persoana (camatar) facea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt imprumut.
In aceasta imprejurare, Bircina Ion s-a angajat sa medieze fata de celalalt creditor amanarea platii imprumutului de catre Hahaianu Horia prin invocarea neplatii propriului "imprumut".
Din declaratia de avere a directorului general Hahaianu Horia, rezulta ca acesta, desi are datorii foarte mari la banci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii catre persoane fizice (deci nici catre BIRCINA ION si nici catre celalalt creditor), singurele datorii la persoane fizice fiind fata de o ruda a sa, cu suma de circa 85.000 euro.
In schimbul acestor foloase necuvenite, Hahaianu Horia, de la nivelul functiei de director general al SC TRANSELECTRICA SA, a sprijinit o firma controlata de Bircina Ion, pentru ca aceasta sa obtina, in asociere, un contract de achizitii, Hahaianu Horia influentand criteriile de adjudecare prin nota nr.3575/01.02.2012.
De asemenea, in baza aceleiasi relatii cu Hahaianu Horia, Bircina Ion a obtinut pentru o alta firma a sa un contract cu SC TRANSELECTRICA SA, avand ca obiect colectarea selectiva a deseurilor - eliminarea si valorificarea deseurilor reciclabile de la centrele de exploatare si de la sediul CNTEE TRANSELECTRICA.

Persoanelor anterior mentionate li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informatii si Protectie Interna si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie
.


Ora 15:12 Iulian Iancu a reiterat, la iesirea de la DNA ca audierea sa nu are legatura cu dosarul judecatorului CCR Toni Grebla.

"L-ati pomenit pe dl Grebla in relatia cu mine, nu am avut niciun contact cu el (...) Mi-ati spus numele dl Grebla astazi si pentru mine a fost o surpriza", a declarat Iulian Iancu.

"Aici s-au lamurit aspecte legate de transportul membrilor de partid la Bucuresti. (...) Procurorii mi-au spus ca in ce ma priveste s-au lamurit si ca nu exista asupra mea nicio suspiciune", a adaugat deputatul.



UPDATE Iulian Iancu s-a prezentat la DNA in jurul orei 13:00, afirmand ca este audiat in calitate de "suspect", dar nu in dosarul Toni Grebla, ci in legatura cu transportul membrilor PSD din Bacau care au participat la lansara candidatilor partidului la alegerile legislative din 2012, pe stadionul 23 august.

"Am fost invitat sa dau anumite explicatii legate de transportul membrilor de partid in 2012 la lansarea candidatilor", a spus acesta, mentionand ca este vorba despre "deplasarile din Bacau", in conditiile in care Iancu este parlamentar din acest oras.

El a sustinut ca nu are nicio legatura cu dosarul Toni Grebla, despre care nu stie "nimic" si cu care nu are "nicio tangenta".

Iancu sustine ca este nevinovat: "Nu m-am ocupat niciodata de transportul de perspoane in partid, de logistica (...) campania (electorala a) tuturor membrillor de la Bacau a fost finantata prin cotizatia membrilor".



Iulian Iancu si Lucian Sova sunt parlamentari PSD de Bacau.

Carte de vizita Iulian Iancu:

Este inginer, specialitatea petrol si gaze; A absolvit University Business School - Oxford, Marea Britanie, specialitatea management. Este deputat din 2005, neintrerupt. In Guvernul Nastase (2000 - 2004) a fost Secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Intre februarie 2000 si decembrie 2000 a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale. Intre 1999 si 2000 a fost Director general adjunct al SNGN Romgaz Medias. Si-a inceput cariera la Distributia de gaze Medias in 1985 ca inginer stagiar.

Carte de vizita Lucian Sova:

Facultatea de Inginerie Mecanica, specializarea Autovehicule Rutiere, Universitatea Brasov, Romania - diploma de inginer mecanic. Masterat in Managementul Calitatii in Transportul Rutier - Universitatea din Oradea, 2006; Cursul "Securitate si Buna Guvernanta" - Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", Colegiul National de Aparare, 2009.

Activitate profesionala

    09.2010 - 12.2012 - membru al Consiliului de Administratie la Spitalul Judetean Bacau;
    09.2010 - prezent - consilier al mangerului general la Cominfortrans S.A. Bacau;
    10.2009 - 08.2010 - consilier al Ministrului Economiei;
    03.2009 - 10.2009 - secretar de stat la Ministerul Economiei;
    08.2005 - 02.2009 - consilier la S.C. Cominfortrans S.A. Bacau;
    01.2002 - 07.2005 - director general, Departamentul Transporturi Rutiere la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului;
    05.2001 - 01.2002 - director general adjunct la Autoritatea Rutiera din Romania;
    01.2001 - 05.2001 - consilier al Ministrului Transporturilor;
    01.1991 - 01.2001 - director general la S.C. Cominfortrans S.A. Bacau;
    05.1987 - 01.1991 - sef departament la Intreprinderea de Transport Auto Bacau.

Stire in curs de actualizare






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7260 vizualizari

  • +12 (14 voturi)    
    Cuib de penali (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:09)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Parlamentul e cuibul mafiotilor si al penalilor. CIne e acolo e cel putin complice la furt
  • +12 (12 voturi)    
    Spor la treierat DNA!! (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:11)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    ...
  • +12 (12 voturi)    
    Demiterea parlamentului (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:21)

    Daniels22026 [utilizator]

    Parlamentul poate fi demis de catre presedinte fara grija. Populatia majoritara va fi de acord. Iar marele avantaj pentru noi toti ar fi culoarul liber al DNA-ului prin imunitatea parlamentului penal.
    • +3 (5 voturi)    
      este UN demers initiat, democratic (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:51)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      TREBUIe pun in aplicare de Ordonanta de Urgenta a Strazii !!! http://www.petitieonline.net/petitie/petitie_pentru_dizolvarea_parlamentului_romaniei-p10022136.html
    • +5 (5 voturi)    
      Greata (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:53)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Incompetenti, mafioti, hoti, ofiteri acoperiti, fosti securisti sau progenituri de-ale lor, corupt - asta e 'parlamentul' Romaniei, nusinea noastra nationala. Cine e acolo e complice la furt,
  • +9 (9 voturi)    
    Lantul slabiciunilor! (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:26)

    dandra [utilizator]

    Asa incepe totul, cand este prins un biban: daca nu vrea sa faca 10 ani de puscarie, ii toarne pe altii, scapa cu 5 ani, din care face 2 ani jumate. Sublim!
    • +1 (1 vot)    
      Si cu suspendare! Am ajuns sa urasc cuvantul asta! (Joi, 22 ianuarie 2015, 15:15)

      Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui dandra

      ...
  • +3 (3 voturi)    
    SOCAT ! (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:51)

    LegatusAugusti [anonim]

    Sunt socat ! Si Iulian Iancu ?
    Efectiv, Romania nu are partide politice ci doar structuri clientelare de tip mafiot ! Mergeti si votati !

    Intrebare: ce au facut justitia si SRI intre 1990-2013 ? Vile ? Un sfert de secol ! Tovarasul Iliescu de ce nu este arestat si luat la intrebari pentru situatia asta ? A fost Presedinte al Romaniei practic 3 mandate. Ce a facut ? La fel si Constantinescu ! Situatia asta catastrofala nu apare in 2-3 ani ! Cine a dat liber la pradarea Romaniei si a pus lacustele astea in frunte ? Strainataturile ? Care ? De ce ? Pentru resurse ?
  • -1 (5 voturi)    
    punct și de la capăt (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:58)

    Mazeta [utilizator]

    „Justitia nu se face la TV sau in ziare” - Klaus Iohannis.
    • +2 (2 voturi)    
      Aferim puisor ! (Joi, 22 ianuarie 2015, 14:13)

      LegatusAugusti [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

      He-he nepoate !

      Bine ai revenit in spatiul lingvistic carpato-Ponto-danubian ? Cum a fost stagiul de pregatire ???
      Well, e frumos ce spui ! Suna chiar a citat clasic !
      Ce vezi si citesti pe aici sunt doar commenturi (exteriorizarea ofurilor interiorizate). Justitie in nici un caz. Desi uneori ar trebui sa punem mana pe bate cam toata natia !
      • +1 (1 vot)    
        mazeta tasta un apropos (Joi, 22 ianuarie 2015, 15:13)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui LegatusAugusti

        de ce nu a preluat Russia Today aceasta chestiune..el e platit per postare
  • +3 (3 voturi)    
    Se scutura pleava (Joi, 22 ianuarie 2015, 13:28)

    Electorul [utilizator]

    Cel putin unul din ei trebuia saltat mai demult.
  • +1 (1 vot)    
    DNA (Joi, 22 ianuarie 2015, 19:38)

    bazil [anonim]

    problema e recuperarea banilor si confiscarea averilor facute ilegal
  • 0 (0 voturi)    
    iulian iancu (Luni, 26 ianuarie 2015, 23:05)

    Craciunitza [utilizator]

    Tony Grela..si Lucian Sova....ericulosi .. Astazi Silviu Manastire spunea si de cuibul de la Bacau ..al lui Hrebenciuc....cu ramificatii in Ploiesti - Paltanea-- Si ar mai fi aici Liviu Luca cu falimentat Upetrom Ploiesti , impreuna cu Comanescu Valentin .. Astia toti iubesc Moscona tare mult..Cine are urechi de auzit.. si cine stie sa decriteze mesajul ..ar gasi atatea influente rusesti la astia toti..


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by