Fosta directoare de cabinet a ministrului Muncii, condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 15 ianuarie 2015, 15:59 Dosare Anticoruptie


Iuliana Corut, fost director de cabinet al ministrului Muncii, a fost condamnata de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita pentru a ajuta o persoana sa castige concursul pentru functia de consilier afaceri europene la AM POSDRU, informeaza Mediafax. Decizia de joi a instantei este definitiva.

Iuliana Corut, care a a detinut functia de director de cabinet al fostului ministru al Muncii Mariana Campeanu, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) dispunand ca ea sa aiba un termen de incercare de sase ani.

Prin decizia de joi a CAB, pedeapsa Iulianei Corut a fost redusa, intrucat, in prima instanta, Tribunalul Bucuresti a decis, in 3 februarie 2014, ca ea sa fie condamnata la trei ani de inchisoare cu executare.

Iuliana Corut a fost gasita vinovata de luare de mita si instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii.

In acelasi dosar a fost condamnta si Paula Manuceanu, fost consilier la cabinetul ministrului Muncii. Ea a primit o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si sustragere de inscrisuri.

Cristiana Bigan, functionar public in cadrul unei autoritati nationale la data faptelor, a fost condamnata la doi ani de inchisoare, pentru dare de mita si complicitate la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Judecatorii au dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe un termen de incercare de patru ani.

Fiul Cristianei Bigan, Paul Cristian Ferchedau, candidat la functia de consilier pentru afaceri europene la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru fals material in inscrisuri oficiale si complicitate la uz de fals.

Instanta a condamnat-o si pe Simona Dumitriu, sora Iulianei Corut si colega Cristianei Bigan la data faptelor, la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Corut, Paula Manuceanu, Simona Dumitriu, Cristiana Bigan si Paul Cristian Ferchedau au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in 17 mai 2013.

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat pe pagina de internet proprie un anunt pentru organizarea concursului de ocupare a functiei de consilier pentru afaceri europene in cadrul AM POSDRU - Serviciul Evaluare Program.

Concursul era programat sa se deruleze in doua etape, proba scrisa si interviu, in zilele de 6 si 11 decembrie 2012. La acest examen s-au inscris trei candidati, printre care si Paul Cristian Ferchedau.

DNA sustine ca, pe fondul organizarii acestui concurs, ca urmare a interventiei Iulianei Corut, Paula Manuceanu ar fi facut demersuri pentru ca Ferchedau sa intre in posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

"Concret, in zilele de 30 noiembrie 2012 si 3 decembrie 2012, Manuceanu Paula a transmis posta electronica lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedau Paul Cristian, variantele de subiecte destinate sustinerii probei scrise, desi pana la deschiderea plicului in sala de concurs, adica pana in dimineata zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidential. Dupa sustinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrarile au fost predate pe baza de borderou si au devenit documente oficiale aflate in pastrarea ministerului", potrivit DNA.

Anchetatorii sustineau ca Ferchedau, desi a avut acces la subiecte, in lucrarea scrisa de concurs a dat o serie de raspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, dupa predarea lucrarilor, Paula Manuceanu, la initiativa Iulianei Corut ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectarii, lucrarea cu raspunsurile incomplete sau incorecte si a inlocuit-o cu alta lucrare rescrisa de Ferchedau in biroul si sub supravegherea sa.

"In acest fel, la momentul corectarii, comisia s-a pronuntat prin corectarea unui inscris plasmuit si astfel au fost asigurate sansele de reusita ale lui Ferchedau-Paul Cristian", au aratat procurorii in rechizitoriu.

La 21 decembrie 2012, Ferchedau a primit propunerea de numire in functia de consilier pentru probleme europene in cadrul Directiei Generale AM POSDRU.

In schimbul interventiei pentru fraudarea concursului in favoarea lui Ferchedau, in 24 si 25 octombrie 2012, Iuliana Corut a pretins in nume propriu, de la mama acestuia, sume de bani, bunuri si alte foloase, a mai aratat DNA.

De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Corut ar fi solicitat, prin intermediul Simonei Dumitriu, sora sa si colega de serviciu cu Cristiana Bigan, mama candidatului, sa primeasca foloasele cerute.

Anchetatorii au mai acuzat-o pe Iuliana Corut ca, in 6 decembrie 2012, in schimbul inlocuirii lucrarii scrise a lui Paul Ferchedau, ar fi pretins de la Cristiana Bigan foloase pentru Paula Manuceanu, solicitare facuta tot prin intermediul Simonei Dumitriu.

In 11 februarie 2013, dupa inceperea urmaririi penale in acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii Iulia Corut a demisionat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2503 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    hmmm (Joi, 15 ianuarie 2015, 16:16)

    TopCat [utilizator]

    iar incep sa apara condamnarile cu supendare?
  • +2 (2 voturi)    
    bun baiat (Joi, 15 ianuarie 2015, 19:39)

    Nevermind [utilizator]

    N-a fost in stare nici avand subiectele subiectele. Asta ar fi trebuit sa-si ia parnaie pentru retardare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by