STENOGRAME Experta dosarul Oprisan: Trebuie sa am ce, sa-i dai o coerenta de la cap la coada, intelegi?

de I.R.     HotNews.ro
Duminică, 11 ianuarie 2015, 19:01 Dosare Anticoruptie


Ileana Cernea (Pintea), experta desemnată de instanţă în dosarul lui Marian Oprişan, insista ca specialista parte Elena Muşuroiu să îi trimită expertiza deoarece era speriată, potrivit interceptărilor DNA publicate de Agerpres, că va fi penalizată de instanţă, în timp ce cealaltă susţinea că trebuie să-i dea documentului "o coerenţă de la cap la coadă".

Cele două au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul Bucureşti a admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ileana Cernea este acuzată că a acceptat ca Elena Muşuroiu să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, după ce anterior cele două au stabilit împreună modul în care vor aborda expertiza aşa încât să servească intereselor inculpaţilor judecaţi. În dosar, s-a dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de Liviu Macovei, expert parte al unui alt inculpat, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, alături de alţi inculpaţi, s-a reţinut că prejudiciul cauzat de către aceştia a fost de 56.613.412.574 lei.

Prin încheierea din 10 iulie 2014, magistratul învestit cu soluţionarea cauzei a încuviinţat efectuarea unei expertize financiar-contabile, fiind desemnată aleatoriu Ileana Cernea (Pintea) pentru efectuarea acesteia. La termenul din 25 septembrie 2014, instanţa a încuviinţat cererea formulată de apărătorul ales al lui Marian Oprişan, de înlocuire a expertului iniţial recomandat, cu expertul Elena Muşuroiu.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare a celor două experte, în dispreţul tuturor acestor norme, Cernea (Pintea) a renunţat la prerogativele sale de expert numit şi a fost de acord ca Elena Muşuroiu să întocmească expertiza încât să servească intereselor inculpaţilor, fără a avea nici un fel de contribuţie la conceperea şi redactarea raportului.

Procurorii arată că, întrucât magistratul a amendat-o pe Cernea (Pintea) în 4 decembrie 2014, pentru nerespectarea termenului fixat în vederea finalizării documentului, aceasta a insistat să fie trimisă documentaţie de către Elena Muşuroiu de teamă ca va fi penalizată, data limită a predării fiind fixată pentru 6 ianuarie 2015.

La rândul ei, Elena Muşuroiu a promis, susţin procurorii, că va depune diligenţele necesare, sens în care i-a comunicat că, anterior remiterii expertizei în format electronic, îi va expedia un e-mail, şi să-i pună cadrul acela pe care îl ştia ea, formatul, scrie Agerpres.

Cernea (Pintea) a propus să ia legătura cu expertul Macovei, pentru a vorbi despre cadru, moment în care Muşuroiu a avertizat-o pe aceasta să nu facă acest lucru "Nu, nu, nu. N-ai ce să ...ce să vorbeşti despre…", context în care aceasta a răspuns "Am înţeles".

La finalul discuţiei, Cernea (Pintea) a apreciat că "şi cu e-mail-urile nici nu ştiu care ar fi ideea, dacă îi chiar în regulă cu e-mail-urile, dar vedem. Bine?". În 5 ianuarie 2015, Muşuroiu i-a adus la cunoştinţă expertei Cernea (Pintea) că "Mâ...mâine o să-ţi trimit ăla, că nu am terminat! Înţelegi?", instruind-o ca în cazul în care va fi sunată de către magistrat şi chestionată despre termen "îi spui că...zi! Pentru a doua zi, în vederea obţinerii vizelor profesionale, ştii", se arată în referatul DNA.

În document se precizează că, o zi mai târziu, constatând că nu se finalizase expertiza, Liviu Macovei a întrebat-o pe Muşuroiu "mâine sunteţi gata, nu?", exprimându-şi opinia că "E…dificil!"

Tot în aceeaşi zi, menţionează anchetatorii, Cernea (Pintea) s-a interesat dacă s-a expertiza a fost terminată, rugând-o pe Muşuroiu să listeze "aşa cum e", pentru că altfel "nici măcar nu-i vorba de amendă, cât e vorba de penalitate, deci chiar mă... Că dacă îl depun după opt...dacă se depune după opt, ăştia mă scot de pe listă" referindu-se la consecinţele depăşirii termenului de predare a lucrării. Elena Muşuroiu i-a replicat "mamă...e...crede-mă, că...Nu vrei să ştii", sugerând dificultăţile pe care le întâmpină la întocmirea raportului.

DNA a reţinut că Ileana Cernea (Pintea) i-a cerut expertei Muşuroiu să-l primească pe celălalt specialist la ea acasă pentru a-i arăta expertiza, iar aceasta i-a replicat că "Da iubita, dar trebuie să am ce, să-i dai o coerenţă de la cap la coadă, înţelegi? Că am bucăţele... Uite aşa! Uite aşa! O bucăţică aici, o bucăţică acolo", manifestându-şi teama că nu va termina în timp util lucrarea.

"Speriată de consecinţele nedepunerii raportului, în 7 ianuarie, Cernea (Pintea) a rugat-o insistent pe Muşuroiu 'Da' trimite ceva să pot lista, să pun mâine şi neştampilat sau aşa...că aia om mai vedea', 'Auzi, trimite-mi ce ai, să pot să depun ceva de bunăvoinţă'. După aproximativ trei ore, constatând întârzierea înregistrată, judecătorul cauzei a contactat-o pe Ileana Cernea punându-i în vedere să predea raportul până la orele 15,30, pentru a nu se ajunge la alte sancţiuni procesuale", au reţinut procurorii.

După discuţia cu magistratul, Cernea (Pintea) a informat-o, subliniază sursa citată, pe Muşuroiu, cu privire la apelul pe care l-a primit şi a fost reasigurată de către aceasta că va termina până seara, dar şi care este stadiul raportului. Cu aceeaşi ocazie, Muşuroiu i-ar fi trimis prin intermediul e-mail-ului primul draft al raportului, cerându-i să-l citească. După ce l-ar fi lecturat, Cernea (Pintea) şi-ar fi exprimat admiraţia cu privire la modul în care a formulat Muşuroiu răspunsurile la obiective:

"Muşuroiu: Dacă vrei, eu, uite, pot să-ţi trimit ce am la momentul ăsta. E ok aşa?

(...)

Cernea (Pintea): Până la ora asta intenţionezi să mai faci modificări?

Muşuroiu: Da. Da. Că nu-i complet.

(...)

Muşuroiu: Auzi, ia zi-mi tu mie: domiciliată în...? Zi-mi datele tale.

Cernea (Pintea): În Cluj-Napoca.

(...)

Muşuroiu: Aşa....Dar îţi spun, îţi trimit numai ca să citeşti. Ştii tu!

Cernea (Pintea): Am înţeles. Am înţeles.

Muşuroiu: Deci la obiectivul unu mai am nişte modificări de făcut, cu nişte sume pe care vreau să le scriu altfel. La doi, grosul este, dar trebuie să-i fac preambul un pic şi concluzia. Ştii? Trei este terminat. Stai să mă uit eu la ceva. Aşa. Trei este terminat, iar acuma lucrăm la patru.

(...)

Muşuroiu: Vezi pe unde mai am eu cu galben, cu roşu aşa, înseamnă că mai tre' să mai bibilesc eu, ştii?

Cernea (Pintea): No bine, lasă că citesc.

Muşuroiu: Îhî. Îhî. Îhî. Îhî. şi chiar te rog să mă suni după aia, ca să...ştii?

În cadrul aceleiaşi discuţii, conform referatului, Cernea (Pintea) a constatat că Muşuroiu a "păstrat linia care a fost stabilită de la început". Totodată a primit informaţii despre dispoziţiile legale de care a uzat pentru a justifica inexistenţa prejudiciului:

"Muşuroiu: şi cum ţi se pare? Î?

Cernea (Pintea): Se şi potriveşte în format, dar bine, bănuiesc că nu asta e interesant.

Muşuroiu: Îhî.

Cernea (Pintea):No, acuma mă mai uit în cifre, dar nu cred, nici cifrele nu cred că... N-ai luat acte din altă parte, aşa-i?(...)

Muşuroiu: Nu. Nu. Nu. Numai din alea, îţi dai seama că nu.

Cernea (Pintea): Îhî.

Muşuroiu: Nu am luat, înţelegi? Şi unde am învederat, ai văzut, am învederat...ai văzut, legi. Ştii? Dar aşa ca...?

Cernea (Pintea): Ai mers pe două sute douăzeci şi şase.

Muşuroiu: Două sute douăzeci şi şase, da.

Cernea (Pintea): Îhî.

Muşuroiu: Pe două sute douăzeci şi şase şi pe şapte sute şase, ordinul OMFT-ul pentru înregistrare. Ştii? În contabilitate. Că acolo îţi dă, ai norma metodologică exactă prin care se... formula contabilă, ştii? şi de unde reiese clar că sumele astea nu intrau în bugetul local, Ştii? Adică nu intrau în conturile de venituri ale bugetului local ca să poată fi închise prin execuţie. Ele se... e trecută formula contabilă. Nu ştiu dacă ai ajuns tu acolo.

Cernea (Pintea): Da, am ajuns aicea, la cinci sute cu...

Muşuroiu: Deci nu prin formula aia ...[neinteligibil]... că nu sunt venituri ca să fie înregistrate prin...iar în conformitate cu articolul şapte din OMFT-ul ăla, şapte sute şase, ele se înregistrează o sută optişpe la ...[neinteligibil]...

Cernea (Pintea): Trei sute treizeci şi şapte.

Muşuroiu: Îhî. Îhî. Îhî. Îhî. Ştii? Dar aşa până acuma cum ţi se pare?

Cernea (Pintea): Tu, sunt în continuare uimită de formulare, că pe mine asta mă, pe mine asta mă...

Muşuroiu: Îhî.

Cernea (Pintea): ...doare tare că...[râde-n.n]...

Muşuroiu: Da...

Cernea (Pintea): Şi eu nicicum...

Muşuroiu: Deci m-am...Cum să-ţi spun?! Străduirea este străduinţă rău de tot.

Cernea (Pintea): Da. Eu n-am ajuns nici pe departe la performanţa asta. Eu cu două liniuţe mi-am zis două idei, dar să le îmbrac...până să le îmbrac, Doamne!"






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2032 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    deci nu e banc... (Duminică, 11 ianuarie 2015, 21:49)

    gussy [utilizator]

    Cat fac doi plus doi? -Pai... cat doriti sa faca?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by