Expertele contabile din dosarul lui Marian Oprisan au fost arestate

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 11 ianuarie 2015, 10:07 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti a decis, duminica, arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor doua experte contabile din dosarul lui Marian Oprisan, acuzate ca au stabilit impreuna cum vor aborda expertiza, astfel incat sa ii favorizeze pe inculpatii din dosar, transmite Mediafax.

Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) si Elena-Valentina Musuroiu au fost retinute sambata, pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a celor doua experte, solicitarea fiind admisa de judecatorul de drepturi si libertati, care a emis pe numele lor mandate pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit ordonantelor de retinere, Ileana Cernea a fost desemnata de instanta de judecata, in data 10 iulie 2014, sa efectueze expertiza financiar-contabila in dosarul de coruptie al presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan. Dosarul a fost stramutat de mai multe ori, in prezent fiind in curs de judecare, in prima instanta, la Judecatoria Cluj-Napoca.

Totodata, unul dintre inculpatii trimisi in judecata in acest dosar a cerut numirea, in calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a Elenei Musuroiu, care a si dobandit aceasta calitate.

Conform atributiilor stabilite de instanta, Ileana Cernea trebuia sa raspunda la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La randul lor, expertii parte (recomandati de inculpatii din dosar) urmau sa-si exprime si ei opiniile cu privire la obiective.

"Incalcand sarcinile ce-i reveneau cu privire la intocmirea raportului de expertiza financiar-contabila, respectiv acelea de a fi independent fata de orice intruziune, corect si impartial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnata de instanta) a stabilit impreuna cu Musuroiu Elena Valentina (experta parte recomandata de unul din inculpati) modul in care vor aborda expertiza, asa incat sa serveasca intereselor inculpatilor judecati si, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului", au scris procurorii in documentul citat.

Anchetatorii sustin ca cele doua au convenit ca expertiza sa fie realizata de catre Elena Musuroiu, fara ca expertul judiciar numit de instanta sa analizeze documentele puse la dispozitie si sa traga propriile concluzii care se impun, in mod obiectiv. Astfel, Ileana Cernea ar fi acceptat ca Elena Musuroiu sa fie cea care sa elaboreze expertiza pentru ea, fara a avea nicio contributie, rezumandu-se doar la a-si insusi expunerea, argumentatia si concluziile redactate in numele sau de expertul parte, prin semnarea documentului.

In dosar este urmarit penal expertul Liviu Macovei, pentru complicitate la abuz in serviciu. Acesta, in calitate de expert parte al unui alt inculpat din dosar, ar fi acceptat sa semneze raportul de expertiza contabila, constientizand ca nu a fost intocmit de catre expertul desemnat de instanta - Ileana Cernea - si ca, in acest mod, se incalca prevederile legale si totodata se aduce atingere dreptului partilor vatamate din dosar la desfasurarea procesului in mod echitabil.

La inceputul lunii iunie 2006, Marian Oprisan (PSD) a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.

Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Dosarul a fost stramutat de mai multe ori la diferite instante, iar din 7 iulie 2010 se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4065 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    DIICOT de ce acopera aceasta frauda, impreuna cu a (Duminică, 11 ianuarie 2015, 10:31)

    Stefan AlexandruIordache [utilizator]

    Daca e sa-l credem pe cuvant pe Borza si pe domnii Vulpescu, Butnaru, Chitoiu si pe fosta d-ra Truta ca Hidroelectrica s-a aflat cu adevarat in stare de insolventa si nu a fost un trucaj atunci de ce nu sunt arestati toti directorii si sefii de servicii cu profil de contabilitate din Hidroelectrica care au elaborat semnat si prezentat Ministerului de finante situatiile financiare pe 2011, cenzorul Ministerului de finante care a contrasemnat aceste situatii financiare si auditorii KPMG(pe una dintre d-rele auditoare Cristina Ceafalan o cunosc personal de la Masteratul specializarii Audit financiar si consiliere organizat de ASE) care au emis o opinie fara rezerve(adica au confirmat profitul de peste 1 milion de euro) privind aceleasi situatii?
    DIICOT de ce acopera aceasta frauda, impreuna cu alte ilegalitati intamplate pe perioada administrarii Borza?
  • +2 (2 voturi)    
    bravo DNA (Duminică, 11 ianuarie 2015, 11:37)

    Maniu [utilizator]

    Ne bucuram ca-i prindeti pe borfasi astia care ne-au distrus tara! Vranceo, cand te scoli din somnul cel de moarte?
    • -1 (1 vot)    
      Scuze, "borfasii" (Duminică, 11 ianuarie 2015, 15:00)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

      .
      • 0 (0 voturi)    
        Bine ca te-ai trezit profesor (Duminică, 11 ianuarie 2015, 21:35)

        mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

        de limba romana, pe cei semidocti din ministere nu-i vezi. Bravo! Scuze i-am uitat pe cei din politica...
  • 0 (0 voturi)    
    Un semnal... (Duminică, 11 ianuarie 2015, 19:12)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Sunt multi experti care au dat procesele peste cap prin intelegeri frauduloase cu partile,,,Sper ca acesta sa fie un inceput si toti care favorizeaza cu infractorii sa ajunga la zdup...
  • +1 (1 vot)    
    Sapati!! ,Oprisan capu di tuti capi in Vrancea. (Duminică, 11 ianuarie 2015, 19:36)

    andreesanu [utilizator]

    Daca sapati ,sapati veti gasi destule care sa demonstreze ca Oprisan e capu de tuti capi in Vrancea.
    Ca daca sapati bine gasiti si urmele lui Mitrea !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by