DNA: Experti din dosarul lui Marian Oprisan, retinuti

de I.R.     HotNews.ro
Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 11:01 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus sambata retinerea a doi experti din dosarul in care este judecat de mai multi ani seful CJ Vrancea, Marian Oprisan, informeaza Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost retinute Ileana Roxana Cernea (Pintea), expert financiar contabil desemnat de instanta, pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, Elena- Valentina Musuroiu, expert parte, pentru complicitate la favorizarea faptuitorului si la abuz in serviciu, urmand sa fi prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

DNA precizeaza ca Ileana Cernea (Pintea) a fost desemnata de catre instanta de judecata, in 10 iunie 2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabila in dosarul nr. 271/231/2010 al Judecatoriei Cluj-Napoca - Sectia Penala, avand ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticoruptie si trimis spre judecare la 5 iunie 2006 (n.r presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan si alti cinci inculpati). Dosarul a fost stramutat de mai multe ori, in prezent fiind in curs de judecare, in prima instanta, la Judecatoria Cluj Napoca.

Sursa citata mentioneaza ca unul dintre inculpatii din dosar a cerut numirea, in calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a Elenei Musuroiu, care a si dobandit aceasta calitate. Conform atributiilor stabilite de instanta de judecata, expertul desemnat Ileana Cernea (Pintea), sustine DNA, trebuia sa raspunda la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe, iar expertii parte (recomandati de inculpatii din dosar) urmau sa-si exprime si ei opiniile cu privire la obiective.

"Incalcand sarcinile ce-i reveneau cu privire la intocmirea raportului de expertiza financiar-contabila, respectiv acelea de a fi independent fata de orice intruziune, corect si impartial, Ileana Cernea (Pintea) a stabilit impreuna cu Elena Musuroiu modul in care vor aborda expertiza, asa incat sa serveasca intereselor inculpatilor judecati si, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decat atat, cele doua au convenit ca expertiza sa fie realizata de catre Elena Musuroiu, fara ca expertul judiciar numit de instanta sa analizeze documentele puse la dispozitie si sa traga propriile concluzii care se impun, in mod obiectiv. Astfel, Ileana Cernea (Pintea) a acceptat ca Elena Musuroiu sa fie cea care sa elaboreze expertiza pentru ea, fara a avea nicio contributie, rezumandu-se doar la a-si insusi expunerea, argumentatia si concluziile redactate in numele sau de expertul parte al inculpatului judecat in dosarul sus mentionat, prin semnarea documentului", au retinut procurorii.

De asemenea, in aceeasi cauza, s-a dispus efectuarea urmaririi penale si fata de Liviu Macovei, expert parte, pentru complicitate la abuz in serviciu.

"Exista indicii si probe care contureaza suspiciunea rezonabila ca Liviu Macovei, in calitate de expert parte al unui alt inculpat, in dosarul 271/231//2010, a acceptat sa semneze raportul de expertiza contabila, constientizand ca nu a fost intocmit de catre expertul desemnat de instanta Cernea (Pintea) si ca, in acest mod, se incalca prevederile legale si totodata se aduce atingere dreptului partilor vatamate din dosar la desfasurarea procesului in mod echitabil", se mai spune in comunicat.

  • In iunie 2006, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals.

Potrivit unui comunicat al DNA de la acea data, in acelasi dosar s-a mai dispus trimiterea in judecata a vicepresedintelui CJ Vrancea, Mircea Diaconu, a Valeriei Teodorescu - director Directia Economica din cadrul CJ Vrancea, a lui Ion Costeanu - director Directia Tehnica CJ Vrancea, a lui Liviu Rusu - sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica din cadrul CJ Vrancea, precum si a lui Valeriu Iacob - diriginte de santier. Acestia sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu si la folosirea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si fals intelectual.

In cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane USD din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea.

Conform probelor administrate, Comisia de licitatie numita de Marian Oprisan a selectionat si a atribuit lucrari de constructie unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai inculpatului, si anume: SC Aispa Stars 95 SA (al carei patron este omul de afaceri Prunache Corneliu), SC Top Media SRL (al carei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Valeria Teodorescu) si SC Utilaj Construct SA (al carei patron este Mihaiuc Vasile). De altfel, s-a dovedit ca cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii acestor lucrari iar firma SC Top Media SRL este o firma fara sediu si fara angajati.

Firmele respective au contractat lucrari de asfaltare pentru 41 de drumuri comunale, dintre care o parte erau asfaltate anterior iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, insa banii au fost incasati. Pe cele cateva drumuri pe care au fost executate, lucrarile s-au dovedit a fi de proasta calitate si efectuate fara proiecte tehnice.

Anchetatorii au aratat ca platile s-au facut integral in contul firmelor selectionate, la doua-trei zile dupa semnarea contractelor si ca ordinele de plata au fost semnate de inculpatii Oprisan si Diaconu.

Din cercetarile efectuate a mai rezultat ca in perioada 2004-2005, inculpatul Oprisan a negociat si achizitionat, fara hotararea necesara a CJ si fara avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic 'Caprioara', in jurul caruia detinea, impreuna cu membrii familiei, 8 hectare de teren. Pentru aceasta achizitie, Marian Oprisan a alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale CJ Vrancea. In plus, acesta a intocmit si inaintat Guvernului o adresa falsa prin care a solicitat si obtinut 3 miliarde lei vechi din fondul de rezerva al Executivului. Pretextele invocate in adresa sunt false iar banii au fost utilizati tot pentru achizitia complexului.

Prejudiciul in dauna Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului este estimat la 55 miliarde lei vechi, reprezentand lucrari de asfaltare neexecutate sau de proasta calitate.

Prejudiciul in dauna bugetului CJ Vrancea se ridica la 22,2 miliarde lei vechi, iar in dauna bugetului Guvernului - la 3 miliarde lei vechi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5024 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Mai sunt si alti "experti" (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 11:22)

    Electorul [utilizator]

    care trebuie verificati mai ales la dosarele de retrocedare. De ce ce-i indreptatiti la retrocedari nu reusesc aproape niciodata sa-i recupereze bunurile, iar imediat dupa vanzarea drepturilor catre mafioti acestia reusesc sa primeasca drepturi supraevaluate de zeci de ori?
  • +6 (6 voturi)    
    Excelent! (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 13:08)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    Spor la curatat putregaiul, DNA!!!!
  • +4 (4 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 13:22)

    rocknum [utilizator]

    De ce nu ma mai mira stiri de genul asta?
  • +4 (4 voturi)    
    iarna pe ulitza (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 14:02)

    raudegura [utilizator]

    A-nceput de ieri sa cada cate-un fulg....
    Continuare la DNA...

    P.S - La multi Ani DNA !
    Asteptam mai multe versuri in 2015.
  • +1 (1 vot)    
    Varul lui Oprisan (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 17:42)

    Nicu@5 [utilizator]

    Daca tot va osteniti cu Oprisan, cautati si varu acestui BANDIT, il chiama Onia Cristian are o diploma falsa de doctor, a fost sef de salvare la Vrancea dar e un betiv nenorocit si un HOT ordinar. Ca sa intre la Salvare, Onia a fost ajutat de Arafat, prietenu lu Oprisan. Onia nu e doctor, nu are colegi de facultate, dar acu face chirurgie frauduloasa. Prindeti-l si pe nemernicu asta cu varusu impreuna. E pacat sa aveti doctori falsi, ii face de ras pe cei adevarati. Onia minte in tot ce spune, minte ca a facut scoala in Canada, el a fost doar camionagiu acolo. un escroc.
  • 0 (0 voturi)    
    ...alti experti care sfideaza justitia (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 18:39)

    B.Michelle [utilizator]

    ...dar despre expertii lui MAZARE din dosarul retrocedarilor...ce ziceti ???
  • +1 (1 vot)    
    in jud. buzau si vrancea.... (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 19:09)

    oxxxxxyyyyya [utilizator]

    ar trebui ca DNA,sa planteze un supraveghetor pe ansamblul masei politico-mafiote......toata zona e impanzita de excroci, care ameninta viata corecta si cinstita a populatiei civile.,.......situatia asta se repercuteaza si in fraudarea grosiera a alegerilor.
  • +2 (2 voturi)    
    RO tzara in care orice este posibil ! (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 22:48)

    Plagarus [utilizator]

    După 18 termene la Judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj.
    După 10 termene dosarul a ajuns la Judecatoria Cluj-Napoca, de unde s-a plimbat la Înalta Curte, s-a intors la Judecătoria Focşani, revenind apoi la Judecătoria Cluj-Napoca.
    În tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecătorească, se arată în sesizarea procurorului-şef al DNA transmisă în iulie 2014 Inspecţiei Judiciare.

    Din 2010, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, ia de atunci au fost acordate 29 de termene până în vara lui 2014, din care 4 termene au fost date la solicitările succesive ale celor 6 inculpaţi, invocând pregătirea apărării, aducerea lor cu mandat în vederea audierii şi pentru depunerea la dosar a unor precizări scrise.
  • +1 (1 vot)    
    Dosar din 2006?! (Duminică, 11 ianuarie 2015, 7:23)

    John M. [utilizator]

    "Portofelul" e inca plin de bani daca v-a putut prosti atata timp! Aia numiti voi Justitie?!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by