Perchezitii DNA la sediul Ministerului Agriculturii, intr-un dosar de spalare de bani si luare de mita. / Daniel Constantin: Este mandat de perchezitie a unui birou la Agricultura

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 8 ianuarie 2015, 14:53 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA fac, joi, perchezitii la Ministerul Agriculturii, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru luare de mita si spalare de bani, in legatura cu Targul Indagra din noiembrie 2014, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman urmand sa fie audiati. Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in perioada octombrie-decembrie 2014.

UPDATE Ora 19:46: Mita in valoare de 40.000 euro pentru cei doi oficiali de la Agricultura trebuia sa fie fragmentata in mai multe parti, cel putin trei, sub forma unor contracte cu mai multe firme, pentru ca fiecare plata sa nu depaseasca 15.000 de euro, au declarat surse judiciare citate de Agerpres. Potrivit surselor citate, Virgil Gaman si Nagy Peter Tamas si-ar fi luat obligatia de a identifica mai multe societati comerciale, urmand a intermedia relatia dintre reprezentantii acestor firme si cei ai Romexpo pentru incheierea contractelor fictive.

Astfel, precizeaza sursele, au fost gasite doua firme, una care sa incheie un contract avand ca obiect "productia de spoturi publicitare iar valoarea sa fie de 11.000 euro, plus TVA" iar cealalta, un contract "produse de protocol pentru 9.000 euro, plus TVA". Nagy Peter Tamas ar fi intentionat sa obtina pentru el, prin incheierea unui contract simulat de prestari servicii, suma de 11.000 euro si sa identifice in acest scop reprezentantul unei asociatii de crescatori de bovine care sa incheie acel contract fictiv.  Procurorii ar fi retinut ca, pentru obtinerea banilor ca mita, se urmarea ca Romexpo, pentru 40.000 euro din valoarea contractului cu MADR, sa incheie contracte fictive cu firme agreate de cei doi si reprezentate de persoane de incredere iar facturile, contractele si actele erau toate false doar pentru a masca spaga, deoarece in realitate nu se prestau activitatile.

Aceleasi surse au mentionat ca implicarea lui Virgil Gaman, secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si Nagy Peter Tamas, secretar de stat, are legatura organizarea, in perioada 29 octombrie - 2 noiembrie 2014, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo, a targului Indagra, editia a 19-a. De asemenea, in perioada 29 - 31 octombrie 2014 in cadrul aceluiasi Centru Expozitional s-a desfasurat Forumul "16 +1" cu tema "Tendinte privind dezvoltarea cooperarii in domeniul agricol - politici si strategii".

Pentru desfasurarea celor doua evenimente intre SC Romexpo, in calitate de prestator, si MADR, in calitate de beneficiar, a fost incheiat un contract de prestari servicii, valoarea initiala fiind de 334.000 euro, fara TVA, echivalentul a peste 1,8 milioane lei cu TVA inclusa, respectiv peste 414.000 euro.

Potrivit surselor citate, cei doi au incercat sa capaciteze reprezentanti ai Romexpo si s-au angajat ca in organizarea evenimentului sa fie implicate firme agreate de ei asa incat din suma totala - 40.000 euro - sa ajunga la acestia.


UPDATE Ora 17:38: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca DNA are mandat de perchezitionare a unui birou din cadrul Ministerului Agriculturii si a precizat ca el personal nu a fost citat niciodata la DNA, in timp ce premierul Ponta a aratat ca este vorba despre un fost secretar de stat.

"Exista un mandat pentru a perchezitiona un birou din cadrul Ministerului Agriculturii", a declarat ministrul Constantin, la insistentele presei, dupa o conferinta de presa in care a prezentat bilantul atragerii fondurilor europene la ministerul pe care il conduce. Constantin a precizat ca el nu a fost chemat la DNA in acest caz si, de fapt, nu a fost citat niciodata la acest Parchet.

La randul sau, premierul Victor Ponta nu a dorit initial sa raspunda intrebarilor presei cu privire la acest caz. "Le comenteaza (ministrul - n.r.) la minister, mergeti si descidenti cu dansul acolo si comentati. Acum, suntem la Guvern, da?", a spus premierul Ponta in prima faza. Ulterior, dupa ce ministru a vorbit despre acest caz, Ponta a adaugat ca este vorba de "un fost secretar de stat" si a precizat ca nu poate solicita Corpului de Control al Guvernului sa investigheze cazul, deoarece este demarata deja o actiune penala.


  • 9 perchezitii DNA, dintre care una la sediul Ministerului Agriculturii

Anchetatorii fac noua perchezitii in Bucuresti si judetele Mures, Brasov si Prahova, din care una este sediul unei institutii publice, iar restul sunt sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca institutia publica unde au loc perchezitii este Ministerul Agriculturii.

Faptele cercetate sunt de luare si dare de mita, precum si de spalare de bani, si ar avea legatura cu atribuirea unor contracte fictive privind Targul Indagra organizat in noiembrie 2014, prejudiciul produs Ministerului Agriculturii fiind estimat la 400 de milioane de euro, au aratat sursele citate.

Fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman ar fi implicati in acest caz, cei doi urmand sa fie audiati la sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Modalitatea de luare a mitei ar fi constat in incheierea unor contracte fictive cu firme agreate de cei doi. Din suma de 400 de milioane de euro alocata prin contracte atribuite unor societati, 40.000 de euro ar fi fost trecuti, prin firme interpuse, pentru a ajunge, in final la Nagy Tamas si Virgil Gaman. Din cei 40.000 de euro, o parte ar fi trebui sa ajunga la o alta persoana, au mai spus sursele citate, fara a preciza cine este aceasta persoana.

Procurorii sunt sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5722 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Urare (Joi, 8 ianuarie 2015, 15:20)

    LiviuMaftei [anonim]

    DNA-ului spor la treabă în Noul An !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by