DNA redeschide ancheta in dosarul de trafic de influenta al lui Laszlo Borbely

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 7 ianuarie 2015, 16:58 Dosare Anticoruptie


Laszlo Borbely
Foto: Hotnews
Solutia de neincepere a urmaririi penale in cazul deputatului Laszlo Borbely, in dosarul de trafic de influenta al acestuia, a fost revocata de procurorii DNA, care au reluat cercetarile privind suspiciunea ca fostul ministru a luat mita pentru interventii in vederea atribuirii unor contracte, scrie Mediafax.

Intr-un document obtinut de Mediafax, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Oradea informa instanta suprema, in 5 ianuarie, ca a revocat solutia de neincepere a urmaririi penale in cazul lui Borbely, data prin rechizitoriul prin care consilierul personal al acestuia a fost trimis in judecata, pentru fapte de coruptie.

DNA Oradea mai preciza, in acelasi document, ca s-a reluat urmarirea penala in ceea ce-l priveste pe Borbely, dar si in cazul altor persoane.

Contactat de Mediafax, Laszlo Borbely a declarat ca nu stie nimic despre redeschiderea dosarului. "Nu stiu absolut nimic despre aceasta problema, stiu doar ca acum un an am primit NUP", a spus Borbely.

La randul sau, avocatul deputatului UDMR, Gheorghita Mateut, a spus ca DNA Oradea nu a informat in niciun fel - telefonic, in scris sau verbal - revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale in cazul clientului sau.

Surse judiciare au precizat, tot pentru Mediafax, ca potrivit prevederilor noului Cod de procedura penala, cand se dispune revocarea unei solutii de neincepere a urmaririi penale, procurorul de caz trebuie sa solicite unei instante competente confirmarea redeschiderii urmaririi penale. Data fiind faptul ca Borbely este deputat, instanta competenta in acest caz este Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

DNA a dispus, in 14 ianuarie 2014, neinceperea urmaririi penale (NUP) in cazul lui Laszlo Borbely, intrucat Camera Deputatilor nu a incuviintat urmarirea penala a fostului ministru al Mediului, in acelasi dosar fiind trimisi in judecata fostul lui consilier si doi administratori de firme, pentru cumparare de influenta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Oradea i-au trimis in judecata la acea vreme pe Ioan Ciocan, administrator al societatii Lescaci Com SRL Negresti Oas, si pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societatii Azimut Com Acatari, ambii fiind acuzati de cumparare de influenta.

In acelasi dosar este judecat, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la cumparare de influenta, Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely in perioada in care acesta era ministrul Mediului.

In cazul lui Laszlo Borbely, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals in declaratii, intrucat Camera Deputatilor nu a incuviintat cererea DNA de incepere a urmaririi penale a fostului ministru al Mediului.

"Avand in vedere ca, in 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de incuviintare a urmaririi penale (incuviintare necesara din cauza ca, la acea data, Laszlo Borbely detinea calitatea de ministru si pe cea de deputat), in cauza s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul Borbely Laszlo pentru doua fapte de trafic de influenta si pentru fals in declaratii", preciza, la acel moment, DNA.

Procurorii notau, in actul de sesizare a instantei, ca, in cursul anului 2011, Ioan Ciocan i-ar fi remis lui Laszlo Borbely, prin intermediul consilierului personal al acestuia, foloase necuvenite constand in renovarea si utilarea apartamentului ministrului, in valoare de 80.952 de lei, pentru ca acesta sa determine functionari din Administratia Nationala "Apele Romane", institutie aflata in coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor, sa favorizeze societatea Lescaci Com Negresti Oas la diferite licitatii organizate de ANAR, prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

Societatea Lescaci Com SRL Negresti Oas, a incheiat in perioada 2010 - 2011, cu unitati din subordinea ANAR, respectiv Administratiile Bazinale de Apa Somes Tisa, Banat, Olt, Buzau - Ialomita, Siret, Prut - Barlad si Dobrogea - Litoral, 19 contracte de executie de lucrari si numeroase acte aditionale la aceste contracte, toate avand ca obiect regularizari, amenajari, indiguiri sau recalibrari ale cursurilor unor ape aflate in administrarea acestor unitati. Valoarea totala a celor 19 contracte a fost de 295.037.846 lei, cu TVA inclus, au scris procurorii in rechizitoriu.

In aceeasi perioada, Anton Petru Molnar, administrator de fapt la Azimut Com SRL Acatari, i-ar fi remis lui Borbely foloase necuvenite constand in reamenajarea si extinderea unui imobil, proprietate extratabulara a acestuia, in valoare de 112.199 de lei, pentru ca ministrul sa determine functionari din ANAR sa favorizeze SC Azimut Com SRL Acatari la diferite licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu, sustin anchetatorii.

In cursul anilor 2010 - 2011, societatea Azimut SRL Acatari a incheiat cu ANAR - Administratia Bazinala de Apa Mures trei contracte de specialitate avand ca obiect lucrari hidrotehnice si doua contracte de lucrari in subantrepriza cu societatea Lescaci Com SRL Negresti Oas.

Dosarul este judecat de Tribunalul Satu Mare.

In aprilie 2012, Laura Codruta Kovesi, pe atunci procuror general al Romaniei, declara ca administrarea probatoriului in ceea ce il priveste pe fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely nu va putea fi realizata in lipsa avizului Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale.

In 11 septembrie 2011, Camera Deputatilor a respins solicitarea de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva lui Borbely.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1768 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    :-) (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 17:06)

    msk [utilizator]

    ....daca-l apara Mateut e clar !
  • +2 (2 voturi)    
    Laszlo da-te victima etnica si ia-ti viteza-n HU (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 19:37)

    Plagarus [utilizator]

    Este nevinovat, nu trebuie judecat, ca-i ungur cumsecade si harnic dar doar pt. politica propriului sau buzunar


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by