Aurel Pana, fost director general adjunct APIA, condamnat la 7 ani si 6 luni inchisoare. Decizia nu este definitiva

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 30 decembrie 2014, 19:08 Dosare Anticoruptie


Aurel Pana
Foto: Partidul Conservator
Fostul director general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Aurel Pana, a fost condamnat, marti, de Tribunalul Bucuresti, la sapte ani si sase luni de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta, informeaza Mediafax. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au dedus din cei sapte ani si sase luni perioada retinerii, arestului preventiv si arestului la domiciliu, de la 14 august 2013 la 17 mai 2014.

Aurel Pana si Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, acuzati de fapte de coruptie, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in 8 noiembrie 2013. Tribunalul Bucuresti a decis, insa, judecarea celor doi in dosare separate.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a lui Aurel Pana, pentru savarsirea infractiunilor luare de mita si trafic de influenta, si a lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct la APIA si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, impreuna cu Mugur Voinea, in baza unei intelegeri prealabile, a pretins de la denuntator un comision de 10 la suta din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrata de denuntator, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) si externalizarea serviciilor de transport, in scopul de a-si indeplini sau de a nu intarzia indeplinirea atributiilor sale de serviciu in legatura cu procedura de achizitie pentru ulei organizata de APIA.

In schimb, inculpatii urmau sa-si exercite influenta asupra celorlalti membri ai comisiei de licitatie astfel incat ofertele formulate de catre societatea denuntatorului sa fie declarate castigatoare si pentru a asigura societatii sustinere in ceea ce priveste derularea contractelor (plati in avans, modificarea favorabila a graficului de livrari, confirmarea unor livrari neefectuate).

Totodata, Pana a cerut, in 8 aprilie 2013, de la reprezentantii unei societati comerciale suma de 1.000.000 euro si subcontractarea serviciilor de transport catre o firma indicata de acesta, in scopul de a-si indeplini atributiile de serviciu in sensul favorizarii castigarii licitatiei si pentru a-si exercita influenta asupra membrilor comisiei de licitatie.

In aceeasi perioada, Mugur Voinea a obtinut foloase necuvenite constand intr-un contract de lucrari prin care firma denuntatorului se obliga sa plateasca catre SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adauga TVA de 124.049,04 lei si i-a inlesnit lui Aurel Pana semnarea unui contract de transport incheiat de catre o societatea comerciala cu societatea denuntatorului, mai arata sursa citata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5133 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    La (mai) multi ani! (Marţi, 30 decembrie 2014, 20:05)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Astia sunt din haita lui Voiculescu, complicea hotului Bonta si Nastase - adica din marea familie FSN/PSDcare a jefuit tara din 89 incoace. Din pacate, multi sunt inca in libertate.... Adevarul despre securistii care au jefuit Bancorex inca nu il stim!
  • +7 (9 voturi)    
    Bravo, (Marţi, 30 decembrie 2014, 21:32)

    Jar [utilizator]

    Basescu!
    Ti-ai asumat riscurile fortarii Constitutiei,numai ca Justitia sa mearga...
    Inca odata ,bravo!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by