Fostul prim-procuror de la Parchetul Tribunalului Bihor, trimis in judecata pentru mita si santaj

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 20:58 Dosare Anticoruptie


Fostul prim-procuror de la Parchetul Tribunalului Bihor Vasile Popa a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni, intre care santaj, luare de mita si abuz in serviciu, dupa ce a pretins sume de bani de la diverse persoane pentru a le ajuta cu solutii favorabile in anchete penale, anunta Mediafax. Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a lui Vasile Popa, arestat preventiv in luna octombrie, pentru santaj, luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, distrugere de inscrisuri si favorizarea infractorului.

De asemenea, au fost trimisi in judecata omul de afaceri Alin David, pentru cumparare de influenta, si seful Serviciului Judetean de Medicina Legala, Gabriel Mihalache.

Cercetarile in cazul fostului prim-procuror al Parchetului Bihor Vasile Popa au fost declansate in urma unui denunt facut de omul de afaceri oradean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de constructii, care a sustinut ca i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentand bani si servicii, pentru a-l ajuta cu solutii favorabile in anchetele penale incepute impotriva sa.

In timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit ca Dorinel Edu nu a fost singurul protejat al procurorului. Astfel, una dintre masinile lui Vasile Popa, inmatriculata pe numele firmei detinute de omul de afaceri Alin David, a fost primita de procuror, la o treime din valoarea reala, pentru a-l ajuta pe acesta sa obtina solutii favorabile in trei dosare penale in care era suspectat de implicare in defrisari ilegale.

Procesul se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

In paralel, DNA a disjuns ancheta in cazul lui Vasile Popa pentru o fapta de inselaciune, cercetarile fiind facute de procurorii anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea.

Vasile Popa a fost retinut, la inceputul lunii octombrie, de procurorii DNA, apoi a fost arestat preventiv, masura fiind mentinuta si in prezent de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In ordonanta de retinere a anchetatorilor se arata ca in perioada 2013 - 2014, Popa a constrans o persoana sa ii remita suma de 7.700 de lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune in cazul in care nu ar inapoia banii.

Pentru aceasta, el s-a folosit de calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, precum si de relatiile pe care le are cu institutii de control din judet, fapt ce a creat si a accentuat starea de temere a persoanei vatamate, aratau procurorii DNA, precizand ca, in perioada care a urmat, firma apartinand persoanei vatamate a fost controlata in repetate randuri, fiind aplicate si sanctiuni contraventionale.

In perioada 2011 - septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa ar fi primit de la un denuntator diferite foloase necuvenite, constand, in principal, in plata periodica (de circa doua - trei ori pe luna) a unor sume de bani cuprinse intre 500 si 1.500 de euro. De asemenea, denuntatorul i-ar fi construit si amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-ar fi asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totala a foloaselor necuvenite este de circa 50.000 de euro.

Procurorii sustin ca, in schimbul foloaselor primite, Popa, in calitatea pe care o detinea, urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in Codul de procedura penala, Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca si propriile reglementari interne, constand in conducerea si coordonarea directa a activitatii de urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. Astfel, legal si conform atributiilor de serviciu, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor ar fi trebuit sa ia masuri pentru tragerea la raspundere penala a denuntatorului, implicat in activitati evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

Vasile Popa mai este acuzat ca, in perioada iunie - septembrie 2009, ar fi distrus un rechizitoriu din 10 iunie 2009 emis intr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, dupa care, in 16 septembrie 2009, ar fi dispus scoaterea de sub urmarire penala a unei persoane care avea calitate de invinuit, fara a emite solutie procedurala de infirmare a actului de sesizare a instantei, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru invinuit.

Totodata, in perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, magistratul ar fi distrus un alt rechizitoriu intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fusesera invinuite in acel dosar. La 31 ianuarie 2011, a fost intocmit un nou act de sesizare al instantei, dispunandu-se trimiterea in judecata a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.

Procurorii il mai acuzau pe Popa si ca, in cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe seful Serviciului de Medicina Legala Bihor sa efectueze o prelevare de organe intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























707 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by