Deputatul PC-PLR Dorinel Ursarescu, trimis in judecata pentru sprijinirea unei grupari evazioniste are importa din  Bulgaria motorina scutita de TVA

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 19 decembrie 2014, 13:14 Dosare Anticoruptie


Dorinel Ursarescu
Foto: Camera Deputatilor
Deputatul PC-PLR Dorinel Ursarescu a fost trimis in judecata sub acuzatia ca a sprijinit o grupare evazionista care importa din Bulgaria motorina scutita de plata TVA pe care o comercializa in Romania, colectand TVA. Prejudiciul in acest dosar este de peste un milion de euro.

La data comiterii faptelor, Dorinel Ursarescu era seful organizatiei judetele Neamt a Partidului National Liberal. Din septembrie 2014, Dorinel Ursarescu s-a mutat la formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu, PLR, si activeaza in grupul parlamentar PC-PLR.

Cine sunt persoanele trimise in judecata:
  • Dorinel Ursarescu, deputat in Parlamentul Romaniei, presedintele organizatiei judetene Neamt a PNL, acuzat de folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000
  • Valetin Grosu, la data faptelor director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV), acuzat de trafic de influenta.
  • Razvan Andrei, la data faptelor inspector in cadrul Serviciului coordonare echipe mobile si supraveghere produse accizabile - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.
  • Marius Craciun (arestat in alta cauza), in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- doua infractiuni de cumparare de influenta,
- instigare la folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriului citat intr-un comunicat DNA:


In perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Craciun a initiat un grup infractional organizat cu scopul de a savarsi infractiuni de evaziune fiscala prin derularea unor ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili si comercializarea acestora pe piata interna, fara plata TVA si a accizelor datorate bugetului de stat.

Aceste fapte au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro), facand obiectul unul dosar penal care a fost deja trimis in judecata.

Mecanismul viza in esenta achizitia intracomunitara (din Bulgaria) de produse petroliere (motorina) scutite de plata TVA si comercializarea acestora pe piata interna, colectand TVA aferenta livrarilor.

Planul initial al decidentilor gruparii, intre care figura Marius Craciun, a fost de a comercializa intreaga cantitate de motorina intr-un timp foarte scurt (aproximativ o luna), insa acest termen a fost depasit din cauza lipsei resurselor financiare si a procedurilor necesar a fi parcurse pentru a efectua achizitiile intracomunitare de produse accizabile.

Prin urmare, pentru atingerea scopului infractional erau esentiale obtinerea autorizatiei intr-un timp scurt, desfasurarea cu operativitate a operatiunilor comerciale, evitarea oricaror controale din partea organelor fiscale pana la data scadentei TVA si abandonarea agentului economic (decidentii gruparii aveau deja infiintata o alta societate, prin interpunerea careia intentionau sa continue activitatea evazionista dupa abandonarea primei societati). In aceste conditii, bunavointa unor functionari, protejarea afacerii de catre persoane influente politic si sprijinul acordat de functionarii din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) erau esentiale pentru inculpatul Marius Craciun si gruparea condusa de acesta.

Probatoriul administrat in prezenta cauza releva ca in activitatile desfasurate Marius Craciun a beneficiat de un astfel de sprijin, concretizat in: 
  • -numirea, la conducerea Directiei Judeteane pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt, prin influenta inculpatul Dorinel Ursarescu, presedintele Partidului National Liberal (PNL)-organizatia judeteana Neamt, a unei persoane agreate de inculpatul Marius Craciun;
  • --desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de Valetin Grosu, director al DJAOV Bacau;
  • -obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar inregistrat prin demersurile efectuate de inculpatul Valetin Grosu;
  • - consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale asigurata atat de inculpatul Valetin Grosu cat si de inculpatul Razvan Andrei; 
  • -atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei mentionati anterior, care desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale nu au intreprins niciun demers pentru stoparea acestora.
In schimbul acestei protectii, asigurata pe diferite paliere, de catre Dorinel Ursarescu, Valetin Grosu si Razvan Andrei, Marius Craciun a promis si/sau a remis direct sau indirect sume de bani.

Astfel, in perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Marius Craciun, Dorinel Ursarescu si-a folosit influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, pentru numirea, in functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Marius Craciun, in scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze, respectiv achizitii intracomunitare de motorina prin intermediul unei societati comerciale.

Pentru acest 'serviciu', Dorinel Ursarescu a acceptat promisiunea formulata de Marius Craciun, constand in remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.

In perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in calitate de director al DJAOV Bacau, Valetin Grosu a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul in lei a sumei de 5.000 euro, de la inculpatul Marius Craciun, pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt.

Prin acest demers s-a urmarit obtinerea unei autorizatii de destinatar inregistrat, solicitata de SC FOCUS PETROIL SRL, societate controlata de Marius Craciun si in scopul facilitarii desfasurarii cu celeritate a operatiunilor comerciale cu produse accizabile desfasurate de societatea anterior mentionata.
 
De asemenea, in perioada februarie - martie 2013, inculpatul Razvan Andrei, inspector, a pretins de la Marius Craciun si de la o alta persoana sume de bani initial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorata ulterior la 2.000 euro. In luna martie 2013, acelasi inculpat a primit de la Marius Craciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro.
In schimbul acestor bani, inspectorul Razvan Andrei a lasat sa se creada ca are influenta asupra colegilor sai din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale, promitand ca ii va determina pe acestia sa isi incalce atributiile de serviciu, in sensul de a permite derularea operatiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul SC FOCUS PETROIL SRL, controlate de Marius Craciun.

In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 5.000 euro, apartinand lui  Valetin Grosu si asupra sumei de 4.500 lei, apartinand lui Razvan Andrei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Inculpatul Marius Craciun a mai fost trimis in judecata pentru fapte similare in alte dosar (vezi comunicate nr. 972/VIII/3 din 7 iulie 2014 si nr 1/VIII/3 din 7 ianuarie 2014).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1421 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by